Je vaša kuchyňa založená na zásobe zaručených receptov, ktoré dlhodobo s miernymi obmenami opakujete? Vyzerá obsah vášho nákupného košíka už celé roky rovnako? Nie je pomaly čas na zmenu? Skúste do svojho jedálnička zaradiť aj jačmeň, ovos, pohánku či pšeno podľa vzoru starých Slovanov. Predovšetkým ak ste diabetici.
Na kuchyňu našich mám a babičiek mnohí z nás nedajú dopustiť. Kto už robí lepšie buchty, šišky, či lievance ako práve tá naša mama či starká? Tieto jedlá nás spájajú s detskými spomienkami, no, žiaľ, už menej so zdravím. Mnohé z týchto pokrmov sú totiž od pravidiel racionálnej výživy na míle vzdialené. A netreba sa tomu čudovať. Po svetových vojnách - období hladu, chudoby a odopierania si, sa za ideál krásky považovali „bacuľky“ a za dobré jedlo poriadny kus slaniny s bielučkým chlebom.
Po stopách predkov
Dnes si však už väčšina z nás nemusí dokazovať, že má čo vložiť do úst. Prioritou sa skôr stáva zdravá strava. Či už chceme byť „in“ alebo nie, racionálnou výživou môžeme zaručene zvýšiť kvalitu svojho života. Diabetici majú na to hneď niekoľko dôvodov navyše. Ako potvrdzuje špecialista na zdravú výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay, správna výživa je kľúčom k zlepšovaniu zdravotného stavu diabetika a predchádzaniu komplikáciám spojeným s týmto ochorením. Stačí byť len otvorený voči novým veciam. Alebo naopak, voči tým pôvodným, z hľadiska histórie starým. Zdravšie ako naše mamy varili totiž naši dávni predkovia.
Chlieb a soľ
Ak by sme sa chceli vrátiť k vlastným tradíciám, nášmu organizmu by to len prospelo. Strava našich predkov totiž pozostávala predovšetkým zo strukovín, cibule, kapusty, raži, ovsa a len výnimočne z mäsa. Bežne sa konzumovala pohánka, ovos, jačmeň a iné obilniny, zatiaľ čo ryža a zemiaky boli dovezené až neskôr. A akým chlebom a soľou vítali hostí naši predkovia? „Pôvodný slovenský chlieb je nekvasená ražná placka,“ hovorí MUDr. Ruttkay, a je omnoho zdravšia, ako dnešný chlieb.
Zdravá päťka
Zdravá výživa, ktorá zabraňuje vzniku chronických ochorení, má byť „založená na obilninách, zelenine, ovocí, strukovinách a semenách (ako napríklad ľan, sezam, slnečnice či tekvica),“ hovorí MUDr. Ruttkay. Diabetik by sa mal zamerať najmä na obilniny, predovšetkým na ovos a jačmeň, pretože podľa lekára vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny spomaľujú vstrebávanie cukrov do krvi. Rozpustná vláknina sa nachádza aj v strukovinách, dužinatom ovocí a vo všetkom, čo má schopnosť napučať vo vode. Jej schopnosť spomaliť vstrebávanie cukrov však nie je jedinou výhodou. Keďže znižuje cholesterol, má veľký význam aj pre ľudí, ktorých výživa je založená „na bielej múke, sladkostiach, mäse a podobných veciach, ktoré vedú k zvyšovaniu cholesterolu,“ upozorňuje MUDr. Ruttkay.
Väčšina z nás občas spraví prehrešok voči svojim stravovacím zásadám. Pokiaľ je však základ nášho stravovania rozumný, nemusí to byť hneď tragédia. Ak sa chceme stravovať racionálne, v našom jedálničku by malo aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie prevládať týchto päť zložiek:
● Obilniny
● Zelenina
● Ovocie
● Strukoviny
● Semená
Čo s obilninami?
Zaobstarať si obilniny a semená nie je najmenší problém. Väčšinu z nich dostanete v ktorýchkoľvek potravinách a nie sú ani drahé. Problém nastane, keď sa z nich stane len dekorácia na poličke vo vašej špajze. Ako z nich spraviť jedlo, ktoré nepripomína vtáčí zob, či potravu pre zvieratá, ale lahôdku hodnú gurmánov? Možností je veľa. Poďme pekne poporiadku.
Nahý ovos
Prirovnanie k zvieracej potrave nie je v prípade ovsa či jačmeňa nijako zvlášť prehnané. Veď práve týmito obilninami kŕmime kone. Ovos a jačmeň, ktorý je určený pre človeka, však musí byť spracovaný, pretože človek by ich hrubú šupku nestrávil. „Ovos sa predáva ako tzv. ovos nahý,“ ozrejmuje MUDr. Ruttkay a pokračuje: „Jačmeň sa používa obrúsený. Volá sa to bezplochý. Takisto pohánka by sa mala jesť lúpaná a proso sa musí brúsiť na pšeno. Jednoducho, nie sme bylinožravce a mali by sme problém stráviť takúto potravinu.“
Ako prílohy
Varené zemiaky, dusená ryža, opekané zemiaky, ryža z hráškom. Naša kuchyňa veľa príloh nepozná. Ak vás už unavuje vyberať si neustále len medzi rôznymi variantmi zemiakov či ryže, skúste to práve s obilninami. Ovos a jačmeň sú „jednotkami“ vo výžive pre diabetikov a dajú sa pripraviť podobne ako stará známa ryža. Niekoľko rozdielov tu predsa len je. Ovos aj jačmeň je potrebné na 10 hodín namočiť, aby boli stráviteľné, a aby sa kratšie varili. Nič neobyčajné. Na podobnú procedúru sme predsa zvyknutí pri akýchkoľvek strukovinách. Večer teda namočíme, a na druhý deň môžeme pokojne variť. Ovos a jačmeň potom varíme 30 až 45 minút. Môžeme ich zmiešať aj so zeleninou, prípadne skombinovať s inou obilninou či s ryžou.
Do polievok a omáčok
Jačmeň môžeme pridávať aj do polievok a omáčok. Ak by sme ho chceli mať rýchlejšie hotový, môžeme použiť jačmenné krúpy. Majú ich bežne v potravinách. Je to skutočne lacná, no veľmi zdravá náhrada zápražky. Stačí len povariť 10 minút a môžeme ich rovno použiť na zahustenie polievok či omáčok.
Varíš kašu, varíš?
Výborné zdravé kaše si môžete ukuchtiť napríklad z pšena, alebo ovsa. „Pšeno sa varí približne pol hodinu, pričom nie je potrebné ho namáčať,“ radí MUDr. Ruttkay. Stačí potom pridať jablko alebo slivku a na osladenie jačmenný slad. Prichutiť ju môžeme ešte hrozienkami alebo figami. Zaujímavé je, že hoci figy a ďatle chutia v podstate podobne, ďatle by mali diabetici používať opatrne, pretože majú vysoký glykemický index. Naopak, figy sú podľa jeho slov pre diabetika omnoho vhodnejšie.
Ideálne raňajky
Dobrá je aj ovsená kaša, hoci tá sa varí trošku dlhšie, približne hodinu - hodinu a pol. Opäť prisladíme jačmenným sladom a môžeme pridať nejaké ovocie, samozrejme také, ktoré je vhodné pre diabetikov. Podľa odborníka sú to najmä tie slivky alebo citrusové plody. Takto pripravená ovsená kaša je pre diabetika ideálnou pochúťkou na raňajky.
Namiesto masla
Trápi vás vysoký cholesterol? Prejdite z kupovaných masiel a nátierok na domáce nátierky z obilnín, strukovín a zeleniny. Keď vám zostanú nejaké nezjedené obilniny, strukoviny, alebo zelenina, zmiešajte ich, pridajte panenský olivový olej, korenie podľa chuti, prípadne ešte nejaké semiačka alebo aj tofu. „Vznikne z toho pasta, ktorá je výbornou alternatívou voči klasickému maslu,“ odporúča MUDr. Ruttkay.
Obilniny môžete využiť predovšetkým ako:
• prílohy k hlavnému jedlu (ovos, jačmeň)
• zápražky do polievok a omáčok (jačmenné krúpy)
• kaše osladené jačmenným sladom a ochutené ovocím (ovos, pšeno).
• prísady do chutných nátierok (všetky druhy obilnín a strukovín).
Naj investícia
Investícia do zdravia je tá najlepšia investícia, akú môžeme urobiť. Nečerpáme z nej len my, ale aj naše deti. A nemusí nutne znamenať prehnaný finančný vklad. Dôležitejší je čas a chuť vzdelávať sa a prispôsobovať svoj životný štýl tomu, čo je zdravé.
Pokrm bohov
Tak nazývali germánski bojovníci ovsenú kašu, ktorú si varievali pred bojovým ťažením. Ovos totiž obsahuje bielkoviny, ktoré vplývajú na zvyšovanie výkonnosti, sacharidy šetriace energiu, B - vitamíny posilňujúce nervy aj imunitný systém a vápnik na pevné zuby a kosti. Ovos však nie je vhodný len pre vojakov. Naopak, ženám výrazne pomáha predchádzať menštruačným problémom a zmierňovať návaly horúčavy v období prechodu. Ovos je zvlášť vhodný pre diabetikov, pretože pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Proti civilizačným chorobám
Podobne ako ovos, aj jačmeň pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a preto sa odporúča diabetikom. Nie je to jeho jediná dobrá vlastnosť a vedeli to už aj starovekí Egypťania. V minulosti sa jačmeň používal na posilnenie mužov pred zápasmi a vojenskými bitkami, pri rekonvalescencii a pre ľudí vyčerpaných úpornými chorobami. Jačmenná výživa pôsobí veľmi priaznivo aj v prevencii závažných civilizačných ochorení. Okrem toho chráni pred zápalmi kože a zabraňuje šediveniu vlasov.
TIP
Kúpte si namiesto masla dobré zrelé avokádo. Dá sa nabrať na lyžičku a jednoducho rozotrieť na chlieb. Posoľte bylinkovou soľou, a budete mať nielen chutné, ale aj pekné raňajky. Okrem toho, pomôžete svojmu zdraviu. Avokádo je mastné, no podľa slov lekára obsahuje tuky, priaznivo pôsobiace na srdce a cievy.
(tot)
Foto: www.fotolia.com