StoryEditor

Elizabeth Taylor

10.07.2009, 08:20
Autor:
(dia)(dia)
Mala viac manželov ako niekoľko hollywoodskych hviezd dokopy a na nudný život sa sťažovať nemohla – všade kam prišla, sa stala stredobodom pozornosti. Bola osemkrát vydatá a na striebornom plátne sa objavila už v desiatich rokoch. Jedna z najúspešnejších herečiek v histórii filmu a femme fatale Elizabeth Taylor tiež trpí diabetom druhého typu.

Mala viac manželov ako niekoľko hollywoodskych hviezd dokopy a na nudný život sa sťažovať nemohla – všade kam prišla, sa stala stredobodom pozornosti. Bola osemkrát vydatá a na striebornom plátne sa objavila už v desiatich rokoch. Jedna z najúspešnejších herečiek v histórii filmu a femme fatale Elizabeth Taylor tiež trpí diabetom druhého typu.

Liz, ako ju médiá familiárne prezývajú už niekoľko desaťročí, sa narodila 27. februára 1932 v anglickom Londýne. Jej obaja rodičia boli Američania zo Saint Louis a do Londýna prišli za prácou – obchodovali s umeleckými predmetmi a Elizabethin otec chcel založiť galériu. Herecký talent zdedilo malé dievčatko zrejme po mame, ktorá pracovala ako divadelná herečka, svoju profesiu však krátko po svadbe zanechala. Rodina Taylorovcov žila v Londýne do roku 1939, keď sa zo strachu pred prichádzajúcou svetovou vojnou presťahovali do Los Angeles, kolísky filmových hviezd.

Detská hviezda

Krásu a pôvab malej Liz si prvýkrát všimol jeden rodinný známy a poradil jej, aby podstúpila kamerovú skúšku v jednom z hollywoodskych štúdií. Liz bola úspešná. Niet sa čo čudovať, veď ako desaťročná sa objavila v snímke There´s one born every minute spoločnosti Universal. Tá s ňou však po prvom filme rozviazala zmluvu a dievča prešlo do druhej megalomanskej filmovej spoločnosti MGM. Onedlho sa Elizabeth objavila v prvom filme Lassie sa vracia a po menších úlohách napríklad v Jane Eyrovej prišla rola, ktorá ju dostala na výslnie - úloha mladej jazdkyne vo filme O Veľkú cenu (National Velvet), ktorá sa pokúsi vyhrať Národnú cenu v dostihoch. Na plátne sa objavila po boku uznávaného herca Michaela Rooneyho a film vrátane hercov získal medzinárodný úspech a bol niekoľkokrát nominovaný na sošku Oscara. Spoločnosť MGM tak získala ďalšiu talentovanú mladú herečku a Elizabeth predĺžili zmluvu. Nominovaná V rokoch 1947 až 1955 si Liz zahrala napríklad v snímkach Život s otcom s hereckými velikánmi ako Irene Dunne alebo William Powell, Rapsódia, Beu Brumell, Keď som naposledy videl Paríž alebo Obor po boku hollywoodskeho krásavca Jamesa Deana, ktorý sa, žiaľ, premiéry filmu nedožil. Elizabeth sa prvej nominácie na Oscara dočkala ako 25-ročná a to za úlohu Suzanny Drakeovej v Raintree County. Film u kritikov nezdvihol veľkú vlnu nadšenia a tak si Liz musela na sošku pozláteného krásavca ešte počkať. Nie však dlho. Ďalšiu nomináciu v roku 1958 za kontroverzný film Mačka na horúcej rozpálenej plechovej streche striedala ďalšia za snímku Last Summer Suddenly. V roku 1960 sa konečne dočkala a Oscara získala za úlohu prostitútky Glorie v Telefón Butterfield 8.

V žiari reflektorov

Po trojročnej prestávke sa Liz k filmu vrátila, a to rovno veľkolepým vstupom. Za úlohu Kleopatry obdržala vtedy nevídaný honorár milión amerických dolárov. Herecké kolegyne závideli a Liz si znovu užívala svoje miesto v žiari reflektorov. Aby jednej pozlátenej soške na poličke nebolo smutno, pridala k nej ešte jednu. Druhého Oscara získala za postavu Marthy v Kto sa bojí Virginie Woolfovej a kritici mohli byť konečne spokojní. Vychválili jej výkon do neba a faktom zostáva, že je jej najlepším hereckým výkonom.

Elizabethini muži

O tejto téme by sa dalo napísať hneď niekoľko kníh. Nečudo, veď Elizabeth bola vyhlásenou hollywoodskou krásavicou a muži sa okolo nej krútili už od skorého veku. Patrónom nad všetkými jej vzťahmi bola dominantná matka. Prvé manželstvo s milionárskym dedičom hotelového impéria Conradom Hiltonom mladším uzavrela v máji 1950 ako osemnásťročná. O niekoľko mesiacov sa však dvojica rozišla a prišiel na rad druhý manžel, anglický herec Michael Winding, s ktorým mala Liz dvoch synov. Pri treťom manželovi, americkom filmovom producentovi Michaelovi Toddovi sa herečka stala vdovou. Todd so svojím súkromným lietadlom v Novom Mexiku havaroval a neprežil žiaden zo štyroch pasažierov. Michaelovi Liz porodila dcérku, ktorú neskôr adoptoval jej piaty manžel Richard Burton. Ale poďme pekne po poriadku. Štvrtého manžela, herca a speváka Eddieho Fishea, s ktorým sa herečka zoznámila pri nakrúcaní oscarového filmu Telefón Butterfield 8, opustila kvôli svojej osudovej láske, už spomínanému Richardovi Burtonovi. S tým istým mužom Podobný kúsok sa mladým dievčatám nestáva často. Amerického fešáka Richarda Burtona stretla Liz na nakrúcaní kultového filmu Kleopatra, kde stvárnil Marka Antónia. Dvojica sa neskôr vzala a ich manželstvo by sa dalo prirovnať k talianskej domácnosti. Po prvom rozvode akosi zistili, že bez seba aj napriek hádkam nemôžu žiť a nasledovalo ďalšie manželstvo, Lizine v poradí už šieste. Ani tentokrát to však nevyšlo a prišiel rozvod. Zaujímavosťou je, že dvojica spolu nakrútila jedenásť filmov, čo je aj v Hollywoode obdivuhodné číslo. So siedmym manželom, politikom a senátorom Johnom Warnerom vydržala Liz šesť rokov. Po ďalšom rozvode skončila herečka na odvykacej klinike (nebolo to v jej živote prvýkrát) Betty Fordovej a tam sa zoznámila so stavebným robotníkom Larrym Fortenskym. Áno, hádate správne. Ten sa stal, zatiaľ, jej posledným manželom a rozviedli sa v roku 1996.

Na invalidnom vozíku

Elizabeth sa začala po smrti svojho priateľa Rocka Hudsona venovať kampaniam na podporu obetí AIDS. V 90. rokoch sa po svojej filmovej kariére vrhla na úspešné podnikanie – to dokazuje fakt, že len za radu voňaviek Passion mala firma ročný zisk 70 miliónov dolárov. Dnes je herečka, ktorá má za sebou nielen filmové úspechy, ale aj problémy s alkoholom a práškami, vo víre zdravotných problémov. V roku 1997 úspešne prekonala odstránenie mozgového nádoru a trpí nielen už spomínaním diabetom, ale aj ochorením srdca a rôznymi inými ťažkosťami, ktoré jednu z najkrajších žien filmového plátna pripútali na invalidný vozík.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:11