StoryEditor

Winnie Mandela

10.07.2009, 08:15
Autor:
(dia)(dia)
Pre mnohých obdivovateľov a nadšencov zostane Juhoafričanka Winnie Mandela navždy „matkou národa“ a bojovníčkou proti apartheidu vo svojej domovine. Pôsobenie druhej manželky Juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu však nebolo vždy jednoznačné – v súvislosti s jej uväznením sa vyskytuje ešte mnoho nezodpovedaných otázok. My sa o Winnie zmieňujeme aj z dôvodu, že mala diabetes.

Pre mnohých obdivovateľov a nadšencov zostane Juhoafričanka Winnie Mandela navždy „matkou národa“ a bojovníčkou proti apartheidu vo svojej domovine. Pôsobenie druhej manželky Juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu však nebolo vždy jednoznačné – v súvislosti s jej uväznením sa vyskytuje ešte mnoho nezodpovedaných otázok. My sa o Winnie zmieňujeme aj z dôvodu, že mala diabetes.

Nomzamo Winifried Zanyiwe Madikizela sa narodila 26. septembra 1936 v dedinke menom Bizana, v regióne Pondo, ktorý sa nachádza na východe krajiny. Keď mala Winnie osem rokov, zomrela jej mama. Ako jedna z prvých sociálnych pracovníčok čiernej pleti pracovala v nemocnici Baragwanath. Aj napriek apartheidu sa jej podarilo dosiahnuť vzdelanie v oblasti sociálnej práce na škole v Johannesburgu a o niekoľko rokov neskôr získala titul bakalára v oblasti medzinárodných vzťahov na univerzite v Johannesburgu.

Manželstvo s Nelsonom

S Nelsonom Mandelom sa Winnie stretla v roku 1957 a o rok neskôr sa stali manželmi. Rodinná idylka však netrvala dlho, keď sa v auguste 1958 začal proces obviňujúci Mandelu z vlastizrady. Jeho manželka nečakala ani sekundu a angažovala sa nielen spoločensky, ale aj politicky – spojila sily ženského hnutia v Africkom národnom kongrese a upevnila postavenie Federácie juhoafrických žien.

Vo väzení

To sa neobišlo bez následkov – počas prvého tehotenstva bola na niekoľko mesiacov uväznená, ale nakoniec ju prepustili na slobodu. Vo februári porodila prvú dcérku Zenani a o rok neskôr sa manželom narodila Zindzi. V tomto čase stále pretrvával súdny proces proti Mandelovi a jeho manželke neostávalo nič iné ako sa zamestnať. Využila svoje skúsenosti a vzdelanie a zamestnala sa ako sociálna pracovníčka pre mladistvých v Johannesburgu. V marci 1961 Mandelu oslobodili, ale už o rok neskôr ho znovu vzali do väzby, kde s prestávkami zotrval až do roku 1990. Winnie bola spolu s dcérkami v určitom čase manželovho väznenia vyhostená do exilu, do juhoafrického mestečka Brandfort v Oranžskej republike (Orange Free State). Svojho manžela mohla občas navštevovať vo väzení na Robben Island.

Ostrý jazyk

Napriek dlhoročnému boju proti apartheidu si Winnie Mandela svojimi vyjadreniami vedela pokaziť povesť. Tak sa stalo aj v roku 1985, keď vo svojej reči schválila upálenie ako jeden z prostriedkov boja proti apartheidu. Aj napriek týmto vyjadreniam ju Juhoameričania dodnes častujú výrazmi ako „matka národa“ za jej politickú angažovanosť a vyjadruje symbol slobody afrických žien. Koncom deväťdesiatych rokov pobúrili celý svet obvinenia jej telesného strážcu. Ten tvrdil, že Winnie si ho najala, aby zabil mladučkého informátora a aktivistu Afrického národného kongresu. V roku 1991 bola manželka budúceho juhoafrického prezidenta odsúdená za únos a ublíženie na zdraví na šesť rokov odňatia slobody. Trest bol však zmiernený na dvojročné podmienečné odsúdenie. Po Nelsonovom prepustení z väzenia v roku 1990 sa manželská kríza už nedala zažehnať a dvojica sa rozhodla žiť oddelene. V roku 1996 ich manželstvo rozviedli. V máji 1994 sa stal Nelson Mandela prvým čiernym juhoafrickým prezidentom a jeho nástupom bol juhoafrický apartheid definitívne zažehnaný.

Južná Afrika a diabetes

Takmer milión obyvateľov Južnej Afriky žije podobne ako ich známa krajanka s ochorením menom diabetes. Alarmujúcim faktom zostáva, že v roku 2025 sa môže toto číslo strojnásobiť – choroby ako diabetes, ktoré spočiatku „nebolia“, nedávajú obyvateľstvu príčinu na návštevu lekára. O to viac šarapaty dokážu v organizme narobiť.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 02:37