StoryEditor

Mýtus z Indie, Kene a Turecka

10.07.2009, 12:00
Autor:
(dia)(dia)
Mýtus z Indie, Kene a Turecka Zvyšovanie dávky inzulínu znamená, že diabetik je zle liečený.

Rôzne dávky inzulínu

Zvyšovanie dávky inzulínu znamená, že diabetik je zle liečený.

Fakt

Pri liečbe diabetikov inzulínom neexistujú štandardné a všeobecne platné pravidlá pre určenie vhodných dávok. V diabetológii často neplatia matematické pravidlá a je potrebné ku každému diabetikovi pristupovať individuálne. Citlivosť na inzulín sa pri konkrétnom diabetikovi mení aj počas jedného dňa.

Pri začatí liečby inzulínom sa zvyčajne podávajú nižšie dávky inzulínu, aby sa predišlo rýchlemu poklesu glukózy v krvi a znížilo sa tak riziko možných hypoglykémií. Predovšetkým pacientom 2. typu s rozvinutými komplikáciami a dlhodobo vysokými glykémiami je potrebné glykémie znižovať postupne v niekoľkých krokoch (príliš rýchla úprava glykémií môže vyvolať zhoršenie už prítomnej retinopatie, ktoré je však zväčša len dočasné).

Pri diabetikoch 1. typu dochádza po začatí liečby inzulínom k tzv. remisii - Honey moon obdobie, ß-bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu sa akoby „spamätajú“ a začnú opätovne produkovať inzulín. Preto sú dočasne potrebné nižšie dávky inzulínu, ale vždy je po kratšom alebo dlhšom čase (dĺžka remisie je veľmi individuálna a môže trvať aj niekoľko mesiacov) potrebné opätovne zvýšiť dávky inzulínu. Zdraví ľudia produkujú za deň asi 20-60 jednotiek inzulínu (zahŕňa to bazálne produkciu aj produkciu inzulínu k jedlu), množstvo inzulínu sa mení aj podľa hmotnosti. Množstvo inzulínu potrebné pre dosiahnutie správnych glykémií je pre každého diabetika iné a aj u konkrétneho diabetika nastanú situácie, že potrebuje inzulínu menej (napr. menej jedla alebo viac pohybu) alebo aj viac. Väčšie dávky inzulínu ako zvyčajne sú potrebné napr. počas akútneho ochorenia (teploty, nádcha, viróza, zápal), operácie, stresových situácií, taktiež počas určitých období tehotenstva (citlivosť na inzulín sa mení ženám aj počas jednotlivých fáz menštruačného cyklu) a užívaní liekov, ktoré ovplyvňujú citlivosť na inzulín (napr. kortikosteroidy). Vtedy môžu byť dávky inzulínu aj dva alebo trikrát vyššie a neznamená to, že diabetik je zle liečený.

01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 05 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pravdy-a-myty, menuAlias = pravdy-a-myty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 10:36