StoryEditor

Ako na hypoglykémiu?

30.06.2014, 00:20
Autor:
(dia)(dia)
O hypoglykémii sa medzi diabetikmi hovorí väčšinou so strachom. Je to prirodzené, pretože ide o komplikáciu, ktorá by mohla prerásť do kómy.

Príliš nízkej hladiny cukru v krvi sa obávajú aj rodičia detí s diabetom. Ako však tomuto stavu predísť, prípadne ako naň čo najlepšie reagovať?

 

Základné informácie ste si celkom určite odniesli od svojho diabetológa. Aké to ale bude naozaj, keď sa hypoglykémia objaví, zistíte až sami na vlastnom tele. Strachovať sa vopred nemá zmysel, aj keď ľahšie sa to povie, ako vykoná. „Medzi pacientmi sú určití aktivisti, ktorí z hypoglykémie robia strašiaka. Áno, je to nepriaznivá situácia pre telo a organizmus, ale je to fakt, s ktorým sa treba vyrovnať. Treba prijať, že hypoglykémia je v prípade diabetu možná a každý diabetik o nej musí byť poučený,“ konštatuje diabetológ MUDr. Jaroslav Fábry. Zdôrazňuje, že v prvom rade je potrebné, aby pacient dodržiaval odporučený kalorický príjem. Keď vynechá jedlo, alebo je príjem kalórií znížený, môže pri liečbe niektorými tabletkami, ale najmä pri inzulínovej terapii dôjsť k hypoglykémii. „Tento stav môže nastať aj pri zvýšenej fyzickej aktivite. Predísť hypoglykémii možno v tomto prípade znížením dávky inzulínu po dohode s lekárom, ktorý pacienta poučí, ako správne postupovať,“ informuje J. Fábry. Podľa neho platí jedna zásada. Ako náhle diabetik zaznamená príznaky ako tŕpnutie okolo úst a potenie, mal by si dať niečo sladké, aj keď práve v tej chvíli nemá možnosť zmerať si glykémiu a potvrdiť si, že hodnota je naozaj nízka. Je lepšie zakročiť hneď, ako padnúť do závažnejšej hypoglykémie.

„Keď je hypoglykémia mierna, stačí, keď si diabetik dá ovocie, napríklad banán, alebo sladený jogurt a hladina cukru sa mu upraví. Keď je hypoglykémia závažnejšia, so silnejšími prejavmi, treba si dať niekoľko kociek cukru, aby sa hladina cukru dostávala čo najrýchlejšie naspäť. V nutnom prípade diabetici 1. typu používajú injekciu glukagónu, ktorá vzápätí upraví pokles cukru,“ vysvetľuje diabetológ.

 

Utlmené príznaky

Rýchlosť, akou sa z miernej hypoglykémie stane závažná až život ohrozujúca, sa odhadnúť nedá, pretože je to veľmi individuálne. Používanie kvalitných, vysoko čistených inzulínov navyše tlmí príznaky hypoglykémie. Práve preto sú pacienti vybavení glukometrami a pravidelne si svoje glykémie merajú. Ak náhodne zistia, že majú nízku hladinu cukru bez príznakov, platí spomínaný postup s konzumáciou sladkého. Najmä pre pacientov s diabetom, ktorí si neuvedomujú príznaky hypoglykémie, je dôležité pravidelné meranie glykémie. Namerané hodnoty treba konzultovať s diabetológom a ten musí adekvátne upraviť liečbu podľa výsledkov glykemického profilu.

 

Všeobecné rady nestačia

V boji s hypoglykémiou môže byť konečným výsledkom, naopak, hyperglykémia. Diabetológ to však ako závažný problém nevidí. „Stav pacienta sa do 24 hodín upraví a radšej nech je glykémia vyššia, ako keby sa mala hypoglykémia prehlbovať, pretože ide o vážny stav, ktorý môže postihovať mozog,“ upozorňuje J. Fábry. Pripomína, že hypoglykémia číha viac na pacientov na inzulíne. Už vopred s nimi lekár preberie ich režim a aj v prípade fyzickej aktivity vie s ohľadom na záťaž a telesnú hmotnosť pacienta určiť, v akom čase počas cvičenie je dobré siahnuť po hroznovom cukre. Aj dva deci koly môžu stačiť na úpravu nízkej hladiny cukru, ale ide len o všeobecné pravidlá. „Tieto usmernenia nemusia platiť pre každého, preto je nutné, aby sa každý diabetik zveril diabetológovi so svojimi pocitmi a prejavmi, aby mohli nájsť najvhodnejšie riešenie. Na pacientov neplatia paušálne rady, hoci je dôležité, aby ich ovládali. Naši pacienti majú k dispozícii niekoľko telefónnych čísel, keď sa ozvú, komunikujeme s nimi a radíme im. Diabetológ vie telefonicky rýchlo a najmä správne poradiť. Pacienta musí upokojiť, aby vedel, čo robí a naviguje ho tak, aby mu pomohol. Toto už nie o tom, či mám priestor na ošetrenie vo vzťahu k poisťovni, ale o niečo úplne inom,“ prízvukuje J. Fábry.

 

Úcta k svojmu telu

Diabetik na inzulíne a bez hypoglykémie? Buďme realisti, hovorí diabetológ. Pôsobenie inzulínu v tele je zložité a komplikované. Musí sa naviazať na receptory, a ak je receptorová schopnosť narušená, inzulín sa nakumuluje, potom uvoľní a v určitom čase privodí hypoglykémiu.

Sú pacienti, ktorí majú väčší sklon k hypoglykémiam. Ide o diabetikov 1. typu, ktorí majú skúsenosti najmä s nočnými hypoglykémiami. Aj preto sú najčastejšie indikovaní na inzulínovú pumpu. Jednou z indikácií na tento spôsob aplikácie inzulínu je práve počet hypoglykémií v jednom mesiaci.

Diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom treba byť pripravený nielen na akútne komplikácie ako je hypoglykémia, ale aj na tie chronické. „Diabetes netreba podceňovať, ale ani robiť z neho strašiaka. Treba si vážiť to, že priemerný vek diabetikov sa zvýšil, je porovnateľný s ľuďmi, ktorí diabetes nemajú. Niektorí diabetici síce majú chronické komplikácie, ale úprimne povedané, nie všetci sa k liečbe stavajú zodpovedne. Povinnosťou človeka je mať úctu k svojmu telu a počúvať odporúčania a rady diabetológa. Farmaceutický priemysel dáva veľké peniaze do vývoja nových liečiv a pomôcok, veda ide míľovými krokmi dopredu, preto si myslím, že pacient by to mal dať naspäť aspoň v tej forme, že bude počúvať odporúčania. Ale táto rovnováha, žiaľ, naozaj neexistuje,“ uzatvára J. Fábry.

01 - Modified: 2006-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový operátor by mal uspieť pri Easy a Prima kartách
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 05:58