StoryEditor

Larry King

25.11.2013, 22:50
Autor:
(dia)(dia)
Patrí medzi najobľúbenejších moderátorov Ameriky, vo vlastnej talkshow hostil svetoznáme osobnosti a svet ho pozná podľa svojského štýlu obliekania.

Patrí medzi najobľúbenejších moderátorov Ameriky, vo vlastnej talkshow hostil svetoznáme osobnosti a celý svet ho pozná podľa svojského štýlu obliekania, ktorého súčasťou museli byť vždy traky. Reč je o Larrym Kingovi, ktorý sa na televízne výslnie prepracoval z malého miamského rádia a spravodajskej televízii CNN bol verný celých 25 rokov. Jeho relácia je dokonca zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov ako najdlhšie vysielaná show s jedným moderátorom v tom istom vysielacom čase. 78-ročný Larry, držiteľ prestížnej ceny Emmy, si v súčasnosti užíva dôchodok, venuje sa svojej rodine a, okrem iného, dbá aj o svoje zdravie, pretože prekonal srdcový infarkt a pred 16 rokmi mu diagnostikovali cukrovku.

Larry King, vlastným menom Lawrence Harvey Zeiger, uzrel svetlo sveta 19. novembra 1933 v Brooklyne v New Yorku. Jeho rodičia Edward Zeiger a Jannie Gitlitz, ktorí do USA emigrovali z Bieloruska, mu dali židovskú výchovu, no keď Larry vyrástol, zaradil sa medzi agnostikov a verí len tým tvrdeniam, ktoré sa dajú dokázať.
Otec Edward len vo veku 44 rokov svet navždy opustil, čo Larry veľmi ťažko znášal a prestal sa zaujímať aj o školu. Hneď po jej skončení začal pracovať, aby finančne prispieval do rodinného rozpočtu. Už v tej dobe zatúžil pracovať v rádiu.

Larry v éteri
Náhodou sa mu do cesty priplietol človek z rozhlasovej brandže, ktorý mu poradil, aby sa vybral na Floridu do malého miamského rádia, kde prijímajú neskúsených moderátorov. Larry sadol na prvý autobus do Miami a dostal svoju prvú prácu. Riaditeľ malej rozhlasovej stanice WAHR (dnes WMBM) v Miami Beach ho najal na vykonávanie rôznych pomocných úloh. Onedlho prišlo povýšenie, pretože po tom, ako z rádia odišiel jeden z moderátorov, Larryho pustili do éteru. Prvý raz vysielal 1. mája 1957 a odvtedy pracoval ako dídžej od 9. rána do poludnia. Okrem toho dvakrát do dňa hlásil spravodajstvo a športové reportáže Jeho týždenný plat predstavoval 55 dolárov.

Miestna hviezda
Larry začal byť populárny, preto za ním prišiel riaditeľ rádia s tým, že jeho priezvisko Zeiger je príliš ťažké na zapamätanie. Larry sa inšpiroval reklamou na likér a rozhodol sa pre priezvisko King. Odvtedy mladého moderátora poznali poslucháči len ako Larryho Kinga. Pod novým menom začal robiť interview aj v dopoludňajšej šou v rádiu WIOD, ktorú vysielal z reštaurácie. Rozhovor urobil s každým, kto vošiel dovnútra. Jeho prvým hosťom bol čašník a jeho prvou celebritou spevák Bobby Darin, ktorý mal v Miami koncert.
Vďaka rozhlasovej šou sa King stal miestnou hviezdou a o niekoľko rokov neskôr, v máji 1960, kariérne opäť postúpil, pretože sa dostal do lokálnej televízie, kde moderoval diskusnú reláciu o dôležitých otázkach vtedajšej doby.

Nočná talkšou
Prelom v Larryho kariére však nastal až v roku 1978, keď dostal miesto v Mutual Radio Network a poslucháči ho mohli počúvať v celej Amerike. Kingova nočná relácia sa dostávala čoraz viac do povedomia a publikum bolo nadšené. Vysielanie prebiehalo naživo od pondelka do piatka a Larry okrem toho, že sa rozprával v štúdiu s hosťom, zapájal do debaty aj svojich poslucháčov. Tí mohli telefonovať do relácie a diskutovať na aktuálnu tému. Niektorí sa ozývali pravidelne a národ ich poznal pod menami ako Miami Opustená, Škandál Scooter či Mr. Radio, ktorý zatelefonoval do štúdia celkovo viac ako 200-krát.

Vlastná nočná talkshow na CNN
Rok 1985 znamenal pre Larryho veľa. Získal lukratívne miesto v spravodajskej televízii CNN a začal pracovať na vlastnom televíznom programe s názvom Larry King Live. Hostil v ňom množstvo známych ľudí, do vysielania si pozýval významné osobnosti z oblasti politiky, kultúry a vedy a slávnych ľudí zo zábavného priemyslu. Vyspovedal každého amerického prezidenta od Geralda Forda, v jeho štúdiu sedeli Nelson Mandela, Jasír Arafat, Vladimir Putin, speváčka Beyoncé Knowles, Lady Gaga či bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorého si však pomýlil s rumunským premiérom Adrianom Nastasem.
King dosiahol obrovskú sledovanosť, milovali ho diváci, ale aj osobnosti, ktoré jeho talkshow navštívili. Nikdy nikoho nekonfrontoval, nespochybňoval, kládol jednoduché otázky, pričom nezabúdal na humor.
Larry vlastnú talkshow moderoval neuveriteľných 25 rokov. V decembri 2010 zavesil na klinec svoje legendárne nočné traky a program, v ktorom vyspovedal cez 50-tisíc hostí, ukončil so slovami, že chce tráviť viac času so svojou manželkou a deťmi. S moderovaním však neskončil úplne, hostí plánuje spovedať pri špeciálnych príležitostiach.

Srdcový infakrt
Larry King okrem moderovania aj písal. Takmer 20 rokov (1982 – 2001) sa v v novinách USA Today objavoval jeho stĺpček. Od roku 2009 ho v podobe blogu uverejňuje pravidelne na sociálnej sieti Twitter. Po tom, ako prežil srdcový infarkt v roku 1987, vydal dve knihy o živote s ochorením srdca. Larry bol vášnivým fajčiarom, niekedy vyfajčil aj tri balíčky cigariet za deň, no fajčiť prestal presne v deň, keď dostal infarkt. Po tom, ako podstúpil srdcovú operáciu, založil nadáciu Larry King Cardiac Foundation a snaží sa pomáhať všade, kde sa len dá.

Mám cukrovku, ale som optimista
Vo svojej najnovšej autobiografii My Remarkable Journey sa King otvoril a čitateľom odhalil, aký dopad mala na neho smrť jeho otca a ako srdcový infarkt zmenil jeho život. King v nej píše aj o tom, že mu v roku 1995 diagnostikovali diabetes 2. typu. Pre americký časopis Diabetes Forecast sa vyznal, že po tom, ako mu lekár oznámil, že má cukrovku, pozorne sledoval, čo zjedol, a, samozrejme, všetko muselo byť bez tuku. „Možno som mal cukrovku už aj pred srdcovým infarktom, v skutočnosti neviem, kedy presne začala a spočiatku som sa trochu bál, ale som optimista,“ povedal Larry. Na otázku, či spozoroval nejaké príznaky pred zistením cukrovky, odpovedal, že žiadne. „Pre svoje zdravie sa snažím robiť maximum, no diabetes ma desí. Viem, čo je to bolesť srdca, ale neviem, čo mám cítiť pri cukrovke. Viem len to, že keď idem na kontrolu k lekárovi, skontroluje mi nohy a raz do roka mi vyšetria oči.“
Larry King tvrdí, že myslí viac na problémy so srdcom ako na to, že je diabetik. „Ak sa ma niekto spýta, ktorý môj zdravotný problém by som dal na prvé miesto, povedal by som, že ochorenie srdca a až potom diabetes, no podľa lekára by som to mal vymeniť. Faktom však je, ak máte cukrovku, pravdepodobne budete mať problémy so srdcom.“

Osemkrát ženatý
Zaujímavosťou z Larryho života je aj skutočnosť, že bol osemkrát ženatý so siedmimi ženami. Dokopy má šesť detí, z toho jedno nevlastné. S poslednou manželkou, speváčkou Shawn Southwick, ktorá je od neho o 26 rokov mladšia, a ich spoločnými deťmi žije doteraz.
Larry si v súčasnosti užíva dôchodok a popularitu. Prevádzkuje reťazec predajní s pečivom a spolu so Shawn vystupuje v reklamách na osviežovač vzduchu. Okrem toho v tomto roku chodil po amerických mestách a publikum zabával vtipmi o rabínoch a príbehmi zo šoubiznisu. Nedávno zavítal aj do Bratislavy na pozvanie televízie TA3 pri príležitosti desiateho výročia jej založenia. V štúdiu televízie ho vyspovedal český zabávač Jan Kraus, pozvanie prijal aj do talkshow Adely Banášovej.

 


Zdroj a foto: internet
(ivk)

01 - Modified: 2006-05-29 15:52:00 - Feat.: 0 - Title: Pri výbuchu v chemickej továrni zahynuli štyria ľudia
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 13:47