StoryEditor

Jeden z 21 najlepších hráčov tenisu všetkých čias Arthur Ashe bol diabetik

18.06.2015, 00:39
Autor:
(dia)(dia)
Slávny americký tenista Arthur Ashe počas svojej kariéry vyhral tri grandslamové turnaje, čím sa dostal medzi najlepších tenistov na svete.

Navyše bol prvým tenistom tmavej pleti, ktorého vybrali do tímu US Davis Cup a jediným čiernym mužom, ktorý si odniesol víťazstvo za dvojhru na turnaji Australian Open a na najprestížnejšom turnaji Wimbledon. Mnohí na neho spomínajú aj pre úsilie pomáhať v sociálnej oblasti. Fyzicky zdatný športovec však trpel diabetom a srdcovými problémami.

 

Arthur Robert Ashe ml. na svet prišiel 10. júla 1943 rodičom Arthurovi Ashemu a Mattie Cordell Cunningham Asheovej v Richmonde vo Virgínii. Nespočetne veľa hodín trávil čítaním a počúvaním hudby so svojou matkou. Keď mal šesť rokov, spolu s mladším bratom Johnniem sa musel vyrovnať s obrovskou tragickou stratou. Ich matka Mattie ich náhle opustila na komplikácie srdca počas rutinnej operácie. Ako neskôr Ashe uviedol, spomienky na matku boli pre neho zdrojom inšpirácie po celý život.

Aj keď mal blízko k hudbe, jeho ozajstnou záľubou bol šport. Už jeho telesná konštrukcia ho predurčovala na budúcu kariéru profesionálneho atléta. Od prvého momentu, ako zdvihol tenisovú raketu, preukázal výnimočný tenisový talent.

 

Za davis-cupový tím

Asheho počas štúdií na strednej škole trénoval Ronald Charity, neskôr sa ho ujal Robert Walter Johnson. V roku 1963 získal tenisové štipendium na Univerzite v Californii a práve v tomto období si za svoje tenisové schopnosti na národnej úrovni získal uznanie. Ako prvý tenista tmavej pleti nastúpil za davis-cupový tím USA. Tenisová popularita rástla míľovými krokmi, no výška finančnej odmeny tomu nezodpovedala. Vtedy 25-ročný Ashe bol len amatérskym hráčom a preto nemohol zinkasovať odmenu za titul, ktorá predstavovala astronomických 14.000 dolárov. Arthur Ashe ako poručík americkej armády dostal len 20-dolárové diéty na deň. Ashe sa preto rozhodol s niekoľkými ďalšími hráčmi vytvoriť a podporovať Asociáciu profesionálnych tenistov (ATP). Aj vďaka tejto organizácii inkasujú špičkoví tenisti za svoj úspech obrovské sumy peňazí.

 

V boji proti apartheidu

V roku 1968 po víťazstve na US Open Ashe ako jeden z najlepších hráčov na svete požiadal o vstup na medzinárodný turnaj v Juhoafrickej republike. Ten mu však umožnili pre farbu pleti. To viedlo mladého tenistu k silnej angažovanosti v boji proti apartheidu a všetkým formám útlaku černochov. Dvakrát bol zatknutý na demonštráciách, no po čase začal vnímať zmeny, ktoré v krajine prichádzali.

 

Grandslamové víťazstvá

Ashe sa aj naďalej venoval tenisu, vyhrával turnaj za turnajom, no žiarivý moment v kariére nastal v roku 1970, keď vyhral Australian Open. Vo veku 31 rokov si Ashe užil jednu zo svojich najlepších tenisových sezón vôbec. Uspel totiž na Wimbledone a odniesol si víťazstvo.

 

Naplnené manželstvo

Úspešný tenista našiel naplnenie aj v súkromnom živote. V roku 1977 si zobral za manželku fotografku Jeanne Moutoussamy. V kaplnke v New Yorku ich oddal americký veľvyslanec pre OSN Andrew Young len štyri mesiace po ich zoznámení. Mladí manželia si osvojili jedno dieťa, dcérku, ktorú pomenovali po matkinom povolaní Camera. Žiaľ, mala len šesť rokov, keď ju milovaný otec Ashe opustil. Bol však skvelým otcom a svojej dcérke sa snažil venovať naplno.

„Deti oveľa viac ovplyvňuje, keď vidia vaše skutky, ako keď počúvajú vaše slová," povedal Ashe v jednom z rozhovorov pred svojou smrťou. „V tomto veku vás deti považujú za čestných. Ak celý čas niečo kážete, a potom sa podľa toho nezachováte, vmetú vám to do tváre. Vravieval som dcére, že nie je slušné jesť s lakťami na stole. Raz po večeri som sa lakťami oprel o stôl. ,Ocino, máš lakte na stole,' povedala. Musíte byť silnou osobnosťou, aby ste zložili lakte zo stola a povedali: ,Máš pravdu.' V skutočnosti to je oveľa presvedčivejšia výchovná lekcia ako to, čo predtým len počúvala. Znamená to, že v minulosti počúvala. A rozumela všetkému a rozoznala chybu. Ale aby ste dosiahli aj reálny výsledok, treba konať, a nie len rečniť."

 

Operácia srdca

V roku 1979 Ashe prekonal srdcový infarkt, podstúpil operáciu srdca a onedlho na to opustil tenisové kurty. Verejnosť touto udalosťou prekvapil, pretože nikto nemohol uveriť, že Ashe so svojou fyzickou kondíciou skončí tak skoro na dôchodku. V tom čase Jack Kramer, dlhoročný tenisový tréner a výborný tenista, zaradil Asheho medzi jedného z 21 najlepších hráčov všetkých čias.

 

Krutá diagnóza

Po odchode do dôchodku sa Ashe venoval mnohým iným oblastiam, vrátane písania pre časopis Time, komentoval tiež pre športovú stanicu ABC, založil Národný tenisový klub a slúžil ako kapitán tímu US Davis Cup. V roku 1983 sa so svojou rodinou vybral dovolenkovať do Káhiry. Počas behu ho však zachvátila silná bolesť na hrudi. Ashe vyhľadal lekára, blízkeho priateľa Douglasa Steina, ktorý s ním tiež dovolenkoval. Stein poprosil Asheho, aby sa vrátil do New Yorku a bol tak v blízkosti svojho kardiológa a chirurga. Onedlho Ashe podstúpil druhú operáciu srdca. Pár rokov sa mu viedlo dobre, no v roku 1988 vážne ochorel a diagnóza, ktorú sa dozvedel, bola krutá. Počas krvnej transfúzie sa nakazil vírusom HIV, ktorý nakoniec viedol k jeho smrti. S manželkou ochorenie držal v súkromí do 8. apríla 1992, keď noviny USA Today vydali príbeh o jeho zdravotnom stave.

 

Aktivity aj pred smrťou

Ashe sa v poslednom roku svojho života snažil upozorňovať na nakazených AIDS po celom svete. Dva mesiace pred smrťou založil inštitút na pomoc pri riešení problémov nedostatočného poskytovania zdravotnej starostlivosti chudobným deťom a dospelým, ktorí každoročne zomierali na ochorenia ako AIDS, rakovina a cukrovka, ktorou aj sám trpel. Ashe sa venoval aj písaniu memoárov Dni milosti, rukopis dokončil pár dní pred smrťou. Tá si po neho prišla vo veku 50 rokov.

 

(ivk)

Zdroj: internet

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boeing zdražuje lietadlá
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 04:27