Môžu ho konzumovať aj diabetici, pretože vláknina v hrášku bráni rýchlemu rastu hladiny cukru v krvi po jedle.
StoryEditor

HRACH: malý zelený zázrak

18.05.2022, 08:00

Má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek, posilňuje nervy, spevňuje vlasy, zlepšuje zrak, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, čím chráni srdce.

Zelený hrášok má viaceré vlastnosti, ktoré pomáhajú podporovať kontrolu krvného cukru. Má pomerne nízky glykemický index (GI), je bohatý na vlákninu a bielkovinu. Vláknina spomaľuje rýchlosť absorpcie sacharidov, čo podporuje pomalší a stabilnejší nárast hladiny cukru v krvi.

Je plný antioxidantov

Zelený hrášok obsahuje množstvo minerálov, ako je horčík, draslík a vápnik. Strava s vysokým obsahom týchto živín môže byť užitočná pri prevencii vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení.

Je tiež plný antioxidantov, ktoré chránia bunky pred ich poškodením, pomáha aj predchádzať známkam starnutia (má omladzujúce účinky), zlepšovať našu imunitu a umožňuje lepšie bojovať proti infekciám a chorobám. Je nízkotučný a nízkokalorický, hodí sa pri chudnutí.

Najstaršia plodina mierneho pásma

Hrach je jednou z najstarších plodín mierneho pásma a spolu s pšenicou a jačmeňom bol po tisícročia základnou zložkou potravy mnohých krajín.

Po dlhé obdobia sa zberal suchý a upravoval sa varením alebo sa z neho mlela múka. Až v 17. storočí začali ako prví využívať nedozreté semená hrachu Holanďania a dnešné zeleninové (záhradné) hrachy sa pestujú práve na konzumáciu nedozretých semien. Postupne došlo k vyšľachteniu nových dreňových a cukrových odrôd.

Nemá rád horúce podnebie

Hrach je pestovaná jednoročná rastlina s poliehavou alebo popínavou byľou. Pestuje sa pre jedlé semená. Vysieva sa skoro na jar alebo na jeseň, pretože nemá rád horúce podnebie. Okrem toho nemá rád pôdy veľmi bohaté na dusík. Seje sa v tretej trati (tretí rok po hnojení pôdy), pretože hrach, podobne ako aj iné strukoviny, dokáže pomocou koreňových baktérií viazať vzdušný dusík a obohacovať ním pôdu. Vo väčšine pestovaných odrôd sa vykonáva zber pred dozretím v zelenom stave. Vegetačné obdobie hrachu podľa jednotlivých odrôd je 65 až 85 dní.

V súčasnosti pestované dreňové hrachy majú vysokú výživnú hodnotu. Dodávajú organizmu omnoho viac energie ako ostatné druhy zeleniny. Dostatočne sú v ňom zastúpené aj vitamíny, osobitne zo skupiny B, tiež C, E, PP vitamín a karotín. V zásobných látkach suchých semien prevláda škrob.

Môžu ho konzumovať aj diabetici

Cukrový hrach má veľmi jemnú skladbu, môžu sa konzumovať celé struky. Zo surových sa pripravuje šalát, ale môžu sa aj tepelne upravovať. Pred pridávaním do zeleninových zmesí alebo šalátov hrášok asi 5 minút povaríme. Je veľmi cenný pre vysoký obsah cukrov, stráviteľných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Môžu ho konzumovať aj diabetici, pretože vláknina v hrášku bráni rýchlemu rastu hladiny cukru v krvi po jedle. Množstvo hrachu je však potrebné započítať do hodnoty prijatých sacharidových jednotiek

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 08:59