StoryEditor

Jesenná inšpirácia na posilnenie imunity

17.09.2014, 00:30
Autor:
(dia)(dia)
Aby ste sychravé jesenné dni prežili bez známok skleslosti a chorôb, objavte v každom dni pozitíva a ročnému obdobiu prispôsobte aj svoje stravovanie.

Práve v tomto období sa budete musieť zmieriť s tým, že vás čaká nedostatok svetla a tepla. To môže spustiť nástup príznakov chronických ochorení. Jeseň je ideálnym obdobím na posilnenie imunity, na zmeny v stravovacích návykoch a na redukciu hmotnosti.

 

Na imunitu

Jeseň je úžasná v tom, že aj v tomto čase si môžete dosýta užívať dary, ktoré vám ponúka. Dozrieva ovocie a zelenina, ktoré váš organizmus zásobia potrebným množstvom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny a navyše vás obdaria vynikajúcou chuťou.

 

Strukoviny

Fazuľové struky dodávajú organizmu cenné živiny, beta-karotén, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Spolu s ostatnými strukovinami výborne ovplyvňujú glykémiu, majú nízky glykemický index (GI), zasýtia na dlhšiu dobu a sú cennou rastlinnou bielkovinovou potravinou, bez cholesterolu a so schopnosťou znížiť hodnotu LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

 

Kompót, čaj, koláč

Medzi jesenné druhy ovocia patria rôzne druhy sliviek, durandzie, hrušky, marhule, broskyne, ríbezle, egreše, stolové druhy hrozna. Zo sliviek alebo jabĺk môžete pripraviť chutný lekvár, kompót alebo si ich usušiť. V chladnom počasí kompót zo sušeného ovocia a so škoricou chutí a aj zahreje. Zo šupiek z jabĺk si môžete pripraviť čaj. To robili aj naši predkovia a pili ho na osvieženie a potešenie.

Z lesných plodov sa zbierajú borievky, maliny aj oneskorené jahody. Ak si pripravíte koláč s náhradným sladidlom a škoricou, výsledok glykémie vás neprekvapí. Porciu si však musíte správne započítať do počtu SJ.

 

Chutné a zdraviu prospešné

Konzumuje sa na doplnenie počtu SJ počas dňa. Má nižšiu energetickú hodnotu, zanedbateľný obsah bielkovín a skoro žiadne tuky. Energiu tvoria len sacharidy. Niektoré druhy ovocia prospievajú nášmu zdraviu aj pri zdravotných problémoch.

 

JABLKÁ

Pomáhajú pri zápche, dusené sú výborne na hnačku. Pôsobia ako antioxidant, čo je pre organizmus prospešné a potrebné. V dobe, kedy organizmus ohrozujú škodlivé látky z prostredia, je dennodenné užívanie antioxidantov priam nevyhnutné. Výhodou je, že ich môžete prijímať aj v prirodzenej forme, napríklad aj konzumáciou ovocia. Prospešné je denne zjesť aspoň 1 malé jablko (1 SJ) a zaradiť ho do svojho stravovacieho plánu.

 

 

HRUŠKY

Prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a napravujú poruchy trávenia. Regulujú hospodárenie s vodou a aj pre iné pozitívne vlastnosti sú vhodné pre vás diabetikov, obľúbené hlavne v detskom veku. Majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimulujú rast. 1 malá hruška zodpovedá 1 SJ. Vhodnejšie sú menej sladké druhy a neprezreté. Hrušky nespôsobujú alergiu, ale individuálne sú pre niektorých konzumentov ťažšie stráviteľné.

 

 

Pokračovanie článku nájdete v časopise Diabetik 9-10/2014

01 - Modified: 2006-10-16 14:52:00 - Feat.: 0 - Title: Ozbrojené krídlo Hamasu chce dať Izraelu lekciu, na ktorú nezabudne
01 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 02 - Modified: 2024-01-23 14:01:06 - Feat.: - Title: Melón pomáha obličkám 03 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 04 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 05 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 14:08