Cukrovka sa zisťuje krvou. V prípade pochybností je vždy lepšie poradiť sa s lekárom.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Diabetes vám môže zaklopať na dvere: Zamerajte sa na dedičnosť, stravu a fyzickú aktivitu

23.07.2023, 09:00

Cukrovka je chronické ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Keďže sa môže vyvíjať pomaly a často bez zjavných príznakov, mnohí ľudia žijú s jej predchodcom, nazývaným prediabetes, bez toho, aby o tom vedeli.

Preddiabetes nijako neškodí ani neprekáža, ale bez zásahu vedie k rozvoju zákerného ochorenia. Prvým krokom k zastaveniu tohto neviditeľného nepriateľa je byť dobre informovaný a poznať možné varovné príznaky.

 

Čo si treba všímať?

Najmä ak sa diabetes vyskytuje vo vašej rodine, opatrnosť je na mieste. Mali by ste pozornejšie sledovať svoju hmotnosť - a najmä to, čo jete. Niekoľko relatívne jednoduchých krokov môže viesť k tomu, že sa vyhnete rodinnej záťaži. Tu je návod, ako na to.

 

Spoznajte faktory, ktoré ovplyvňujú vznik cukrovky, alebo na čo si treba dať pozor ako prvé

 

Riziko vzniku cukrovky 2. typu môže zvyšovať celý rad faktorov, týkajú sa predovšetkým voľby životného štýlu. Tu sú niektoré z najdôležitejších:

 

Dedičnosť: ak máte príbuzného prvého stupňa (rodiča, súrodenca) s cukrovkou, máte vyššie riziko vzniku ochorenia.

Stravovacie návyky: strava bohatá na spracované potraviny, rýchle občerstvenie, sladké jedlá a nápoje môže viesť k obezite a tiež k vyššiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.

Fyzická aktivita: nedostatok pravidelnej fyzickej aktivity podporuje vznik cukrovky 2. typu. Naopak, dostatočná každodenná aktivita je ideálnym liekom proti nej.

Vek: riziko vzniku cukrovky sa zvyšuje po 45. roku života, hoci v posledných rokoch sa cukrovka 2. typu vyskytuje častejšie u mladších ľudí. Súvisí to s dlhodobým, prípadne intenzívnym nevhodným životným štýlom.

Telesná hmotnosť: nadváha alebo dokonca obezita sú silnými ukazovateľmi rizika vzniku cukrovky 2. typu.

 

Ak chcete zabrániť vzniku cukrovky, skúste sa zamerať predovšetkým na tieto faktory - urobíte si tým veľkú službu.

 

 

 

 

Varovné príznaky prediabetu: keď telo volá o pomoc

Prediabetom sa vo všeobecnosti označuje stav, ktorý podporuje rozvoj cukrovky bez včasného zavedenia vhodných opatrení. Inými slovami, súčasná prítomnosť viacerých rizikových faktorov je varovným signálom cukrovky, ktorý by ste rozhodne nemali podceňovať. Existujú určité typické príznaky, ktoré signalizujú možný rozvoj cukrovky:

 

Zvýšená únava a rýchle vyčerpanie: ak sa často cítite unavení a bez energie, môže to signalizovať prediabetes. Samozrejme, príčin únavy môže byť veľa, preto je dobré najprv skontrolovať, či váš organizmus nemá nedostatok niektorých dôležitých vitamínov a minerálov (napr. horčíka alebo železa).

Neprimeraný hlad: Ak máte neustály pocit hladu, aj keď ste práve jedli, môže to byť znakom problémov s metabolizmom glukózy.

Kolísanie hmotnosti: Ak bez zjavnej príčiny schudnete, môže to byť varovným signálom rozvoja cukrovky.

Časté močenie a smäd: Ak musíte častejšie chodiť na toaletu, najmä v noci, a máte neustály smäd, môžu to byť príznaky vysokej hladiny cukru v krvi.

Rozmazané videnie: Vysoká hladina cukru v krvi môže ovplyvniť schopnosť oka zaostriť, čo vedie k rozmazanému videniu.

Časté infekcie: Cukrovka môže oslabiť imunitný systém, takže ste náchylnejší na infekcie.

Zlé hojenie rán: Rany a škrabance sa u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi hojia pomalšie.

 

Rozpoznanie týchto signálov môže mať zásadný význam pre včasnú diagnostiku a liečbu cukrovky. V prípade pochybností je vždy lepšie poradiť sa s lekárom, ktorý dokáže cukrovku rýchlo odhaliť.

 

Čo mám robiť, ak mám podozrenie na hroziacu cukrovku?

Rozvoju cukrovky môžete aktívne zabrániť, aj keď už vykukuje za rohom. Samozrejme, čím skôr začnete, tým ľahšia bude vaša práca a tým pravdepodobnejší bude úspech. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete použiť:

 

Stravujte sa zdravo: jedzte viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a bielkovín a obmedzte príjem spracovaných potravín a sladkostí.

Pôst: Ak ste vo fáze prediabetu, vhodnou voľbou je prerušovaný pôst. Tento typ stravovania vedie k očiste pečene, ktorá potom môže aktívnejšie metabolizovať glukózu. Ak však už užívate lieky na cukrovku, mali by ste sa poradiť so svojím diabetológom o vhodnosti zaradenia aj krátkeho pôstu.

 

Tip pre vás: Ak ste začiatočník v pôste, skúste spočiatku zaradiť len dlhšiu fázu pôstu v porovnaní s fázou jedenia - napríklad večeru si dajte o niečo skôr a raňajky neskôr. Potom môžete fázy upraviť tak, aby ste si časom zvykli na 8 hodín fázy "jedenia" a 16 hodín pôstu.

 

Pravidelná fyzická aktivita: snažte sa každý deň venovať aspoň 30 minút cvičeniu strednej intenzity, napríklad chôdzi, plávaniu alebo bicyklovaniu.

Udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti: Ak máte nadváhu, zníženie niekoľkých kilogramov môže výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky.

Pravidelné lekárske prehliadky: Váš lekár môže sledovať váš zdravotný stav a odporučiť vám zmenu životného štýlu alebo liečbu, ktorá vám pomôže predísť cukrovke alebo ju aspoň udržať pod kontrolou.

 

Pôst prospieva pečeni

Pečeň zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme glukózy. Keď sa hladina glukózy v krvi zvýši (napríklad po jedle), pečeň začne prebytočnú glukózu premieňať na glykogén, teda formu, v ktorej sa glukóza ukladá v pečeni a svaloch na neskoršie použitie. Keď je hladina glukózy v krvi nízka (napríklad po dlhom období bez jedla alebo počas fyzickej námahy), pečeň môže tento glykogén premeniť späť na glukózu, aby zabezpečila energiu pre telesné funkcie. Obdobie pôstu je teda celkom kľúčové pre odbúravanie prebytočného glykogénu, ktorý potom blokuje správny metabolizmus glukózy.

 

Uvedomenie si potenciálnych rizík cukrovky je prvým krokom k jej prevencii. Počúvajte svoje telo, dodržiavajte zdravý životný štýl a pravidelne navštevujte svojho lekára.

 

 

(zdroj: diastyl.cz)

01 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika 02 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého 03 - Modified: 2023-03-15 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tisícky Slovákov netušia, že majú cukrovku 04 - Modified: 2022-07-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka bola v minulosti zriedkavé ochorenie
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 18:03