StoryEditor

Dopĺňajte si informácie o diabete

08.01.2015, 23:20
Autor:
(dia)(dia)
Ako diabetik by ste sa mali snažiť získať o cukrovke čo najviac informácií.

Pomôžu vám totiž zvládať ochorenie a nakoniec zistíte, že váš život sa od života zdravého človeka vôbec nelíši. Pozor však na prehnané sebavedomie, ak si myslíte, že o diabete už viete všetko, môžete sa „popáliť“.

 

Informácie by ste mali prijímať pravidelne, pomôžu vám v krízových situáciách, budete opatrnejší pri rozhodovaní sa v momentoch, do ktorých vás cukrovka dostane. Najčastejšie vás môže potrápiť vysoká hodnota glykémie, tú si však ustrážite vtedy, ak budete dbať na liečbu a vyznáte sa v potravinách.

 

Konzumujte s rozvahou

Z jedla, ktoré obsahuje sacharidy, sa vytvára glukóza. Ide prevažne o potraviny rastlinného pôvodu, ako obilniny, pekárenské výrobky, cukor, cestoviny, zemiaky, strukoviny, ovocie a niektoré druhy zeleniny. Každú takúto sacharidovú potravinu by ste mali konzumovať s rozvahou, pretože vaša glykémia na ne rýchlo reaguje. Prehľad by ste mali mať aj medzi potravinami, po ktorých vám glykémia stúpa rýchlo, pomalšie, a po ktorých zanedbateľne. Osvojiť by ste si mali pravidlá počítania sacharidových jednotiek, to znamená, aké množstvo potravín zodpovedá 1 sacharidovej jednotke (SJ) a o koľko vám prijaté SJ v jedle zvýšia glykémiu. Tieto informácie si môžete naštudovať aj z materiálov, ktoré nájdete v každej diabetologickej ambulancii.

 

Primeraná dávka

Ak si aplikujete primeranú dávku bolusového inzulínu k prijatým SJ v jedle, pokryje vám celú vyprodukovanú glukózu. Nestane sa to však skôr, ako o 3 – 4 hodiny. Toľko času totiž sacharidové potraviny potrebujú na to, aby sa z nich vytvorila glukóza a inzulín ju mohol prepraviť do buniek vášho organizmu. Vaša glykémia bude po jedle rovnako dobrá, ako pred ním. Bazálna dávka inzulínu vám zase udrží vyrovnanú glykémiu medzi hlavnými jedlami a počas nočného odpočinku.

 

Jedzte striedmo

Ste diabetici 2. typu s kilogramami navyše? Ak vám záleží na hodnotách krvného cukru, mali by ste vedieť, že ich môžete upraviť aj vtedy, keď sa vám podarí schudnúť. Preto jedzte striedmo a pravidelne sa pohybujte. Z potravín si vyberajte tie, po ktorých glykémia stúpa pomaly. Zvýšte príjem zeleniny, strukovín a celozrnných obilnín. Obmedzte potraviny z jemne vymletej múky a vylúčte sladkosti. Kontrolujte si tiež príjem živočíšnych bielkovinových potravín, ktoré majú pre obsah skrytých tukov vysokú energetickú hodnotu.

 

Stanovte si cieľ:

uspokojivé glykémie počas celého dňa

udržať si hmotnosť alebo schudnúť podľa potreby

nehladovať, ale primerane sa zasýtiť

 

Stravovací režim si upravte:

pri liečbe inzulínovým analógom jedzte pravidelne raňajky, obed a večeru,

pri liečbe antidiabetikami alebo pri inzulínovej liečbe si 2,5 hodiny po zjedení hlavného jedla pridajte ďalšie malé jedlo,

naučte sa rozoznávať potraviny, ktoré priamo zvyšujú glykémiu,

osvojte si množstvá potravín, ktoré upresňujú sacharidové jednotky,

stravujte sa podľa celodenného rozpisu, ktorý je, samozrejme, prispôsobený vašej liečbe,

kontrolujte si glykémiu pred a po jedle.

 

Kontrolujte sa

Dávku inzulínu vám určí diabetológ a množstvo jedla odporučí diétna alebo diabetologická sestra. Nezabúdajte však na pravidelnú sebakontrolu. Dávku bolusového inzulínu si podľa výšky glykémie pred jedlom a plánovej fyzickej aktivity môžete prispôsobiť sami. V prípade, že máte vyššiu glykémiu po jedle, pomôžte si potravinami, po ktorých glykémia stúpa pomaly. Sú to celozrnné potraviny s vlákninou, zelenina pridaná k hlavnému jedlu alebo malá bielkovinová porcia. Časť hlavného jedla dokonca môžete presunúť k porcii, ktorú máte na dojedenie. Ak sa vám glykémia upraví, situáciu ste zvládli a poradíte si aj nabudúce. Naopak, pri nízkej glykémii si doprajte 1 – 2 SJ v podobe rýchlych cukrov a 1 SJ s vlákninou. K dispozícii by ste mali mať sladený nápoj, džús (170 kJ/100 ml) a kúsok chleba.

 

Preneste do praxe

Ako diabetici by ste mali rešpektovať celodenný rozpis stravy, usmerňuje vás totiž, koľko SJ v jedle ste v danom čase prijali. Nemali by ste tiež zabúdať na potraviny, ktoré síce glykémiu priamo nezvyšujú, ale zabezpečujú zvýšený príjem energie. Kontrolujte si príjem tukov, bielkovín, cholesterolu a dbajte na to, aby vaša strava obsahovala dostatok vlákniny. Pozor na mastné mäso, salámy či syry, môžu mať na svedomí zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi. Aby ste sa teda vyhli zdravotným komplikáciám, ako obezite či srdcovo-cievnym chorobám, zdravo žite, veľa sa o cukrovke naučte a získané informácie preneste do praxe.

 

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2007-02-07 14:54:00 - Feat.: 0 - Title: Elektronická bezpečnosť je pre Microsoft výzvou
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:37