Putinova prvorodená dcéra MariaKoláž/
StoryEditor

Putinova dcéra prehovorila na verejnosti: Sme humanitárne založená spoločnosť, tvrdí o Rusku

HNonline.sk13.01.2024., 10:00h

Dcéra ruského prezidenta Vladimira Putina Maria Voroncovová sa po prvýkrát po niekoľkých mesiacoch objavila v centre pozornosti. Pod záštitou neziskovej zdravotníckej organizácie Medtech.Moscow poskytla rozhovor, v ktorom hovorila o ruskej spoločnosti ako o spoločnosti, ktorej ide predovšetkým o humanitu. „Mojím snom je, aby sme si všetci lepšie rozumeli a komunikovali,“ povedala.

Lajkuj Brainee.sk na

„Rusko je viac humanitárnou spoločnosťou ako vyslovene ekonomickou. Hodnota ľudského života má najvyššiu prioritu," povedala Voroncovová v rozhovore, ktorý bol podľa Newsweeku natočený v polovici decembra. Putinova dcéra, ktorá je povolaním endokrinologička, v ňom hovorí najmä o pokrokoch svetovej medicíny a plánoch do budúcnosti, píše portál Idnes.cz.

„Snívam o tom, že ľudia budú schopní lepšie spoznať sami seba, lepšie si porozumieť a lepšie komunikovať,“ povedala. O tom, že jej otec už takmer dva roky bojuje v krvavej vojne na Ukrajine, sa počas rozhovoru nezmienila ani raz. Tridsaťosemročná Voroncovová svojho otca nespomenula vôbec.

image

Dožijete sa 100 rokov, sľuboval Rusom Putinov gerontológ. Ten teraz zomrel ako 77-ročný

Rozrozprávala sa o svojich obľúbených knihách. „Aj vo voľnom čase čítam vedecké a lekárske knihy,“ povedala moderátorovi rozhovoru, šéfovi Medtech.Moscow Vjačeslavovi Šuleninovi, ktorý údajne v rokoch 2013 až 2017 pôsobil v kancelárii moskovského primátora. Ako svoju obľúbenú beletriu uviedla Eugena Onegina od Alexeja Sergejeviča Puškina a Idiota od Fiodora Michajloviča Dostojevského. Rada číta aj Pýchu a predsudok od Jane Austenovej.

image

Maria je endokrinologička

Profimedia.cz/

Rozhovor vyvolal rôzne reakcie. Kritici jej vyčítajú, že pokrytecky hovorí o ľudskosti, pričom je jasne spojená s režimom, ktorý rozpútal najväčší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. „Zaujímalo by ma, či by s tým súhlasili tí, ktorých jej otec ‘čiastočne zmobilizoval‘ a poslal do miest ako Bachmut alebo Marjinka,“ napísal na sociálnych sieťach novinár BBC Francis Scarr.

Voroncovová je na sankčných zoznamoch viacerých krajín práve pre svoje väzby na otcov režim. USA uvalili sankcie na ňu a jej mladšiu sestru Katerinu Tichonovovú v apríli 2022 v rámci rozsiahlych represií v reakcii na ruskú inváziu. Na ženy neskôr uvalili sankcie aj Japonsko, EÚ a Spojené kráľovstvo. Obe ženy pochádzajú z Putinovho manželstva s Ľudmilou Škrebnevovou, s ktorou sa ruský prezident rozviedol v roku 2014.

image

Na mapu ho nezaznamenali desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu

Kremeľ prísne stráži podrobnosti o živote Voroncovovej a Tichonovovej. O oboch je však známe, že majú aj deti. Okrem dvoch dcér má Putin ďalšie deti s milenkou, bývalou gymnastkou Alinou Kabajevovou, s ktorou žije od roku 2008. Médiá sa rozchádzajú v názore na to, koľko detí spolu majú. Niektoré uvádzajú tri, iné štyri. Podľa neoverených informácií majú všetky deti švajčiarske pasy.

Voroncovová sa nikdy verejne nevyjadrila k ruskej invázii na Ukrajine. Vyštudovala biológiu na Petrohradskej univerzite a medicínu na Moskovskej univerzite a teraz pracuje v akademickej sfére, špecializuje sa na endokrinológiu a skúma hormonálne poruchy rastu u detí. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu v roku 2019 hovorila o plánoch vybudovať veľké zdravotnícke centrum zamerané na liečbu rakoviny. Jej manželom je holandský podnikateľ Jorrit Joost Faassen. Podľa BBC však pár v súčasnosti žije oddelene.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:03