Taylor Swift mieri do Európy.Taylor Swift/X/
StoryEditor

Taylor Swift mieri do Európy. Jej koncerty vygenerovali viac peňazí, ako majú niektoré krajiny HDP

Michal Čiernik18.01.2024., 11:00h

Popová hviezda Taylor Swift sa v rámci svojej tour Eras, ktorú opäť plánuje od mája do augusta, chystá hneď do niekoľkých európskych metropol. Dopyt po vstupenkách je enormný.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa španielskej spoločnosti eDreams dopyt po speváčkynom koncerte v Štokholme v dňoch 17. až 19. mája vzrástol oproti rovnakému obdobiu pred rokom šesťnásobne.

Zvýšený dopyt je podľa portálu iDnes.cz aj po letenkách do ďalších miest, kde má speváčka vystúpiť. Záujem o letenky do Varšavy je vyšší o 339 percent, do škótskeho Edinburgu o 176 percent, do Liverpoolu o 133 percent a do Paríža o viac ako sto percent. Výrazne sa zvýšil záujem aj o cesty do Zürichu, Lyonu, Milána, Amsterdamu, Viedne a Madridu, kde speváčka tiež vystúpi, informovala agentúra Reuters. Podľa spoločnosti eDreams, ktorá sa predajom leteniek zaoberá, vzrástol záujem aj o lety z USA do Európy.

Motivuje k eurovoľbám?

Svoju európsku tour začne vo Francúzsku, necelý mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu. Predstavitelia Únie preto zacítili príležitosť, ako by mohla popová hviezda zvýšiť volebnú účasť. „Taylor Swift v septembri vyzvala na sociálnych sieťach mladých Američanov, aby sa zaregistrovali na hlasovanie vo voľbách. Deň na to sa zaregistrovalo 35-tisíc mladých Američanov,“ pripomenul novinárom podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

image

Taylor Swift lieta súkromným lietadlom hore dole za svojou láskou. Za tri mesiace vyprodukovala neuveriteľné množstvo emisií

Taylor Swift začne koncertovať v Paríži 9. mája rovno na Deň Európy. „Verím, že to isté urobí aj pre mladých Európanov. Veľmi dúfam, že niekto z jej mediálneho tímu sleduje túto tlačovú konferenciu a našu žiadosť jej odovzdá,“ cituje Schinasa portál Euractiv.

Lístok za 10-tisíc

Najlacnejšie lístky na jej parížsky koncert stoja od 800 eur. Speváčka však vo francúzskej metropole vystúpi viackrát - a na niektoré z jej parížskych koncertov vychádzajú najlacnejšie lístky dokonca na viac ako tisíc eur. V Mníchove je potom možné najlacnejšie lístky kúpiť rovnako za necelých tisíc eur, vo Varšave zoženieš ešte posledné najlacnejšie lístky, ktoré stoja cez 500 eur. Samozrejme ide o miesta z obmedzeným výhľadom na pódium.

image

Pár posledných lístkov od 550 eur zoženieš ešte aj na koncert vo Viedni. Za najdrahšie, a to nepočítame VIP, však zaplatíš aj 3500 eur.

Taylor Swift//

Pár posledných lístkov od 550 eur zoženieš ešte aj na koncert vo Viedni. Za najdrahšie, a to nepočítame VIP, však zaplatíš aj 3500 eur. Cena VIP lístkov na Viedenský koncert 8. augusta sa vyšplhala až na 4300 eur. Rekordérom v cene lístkov sú však milánske termíny, na ktorých sa ceny vstupeniek na koncert organizovaný na futbalovom štadióne klubu AC Miláno San Siro vyšplhali až na 10-tisíc eur.

Swiftekonomika

Fanúšikovia Taylor Swiftovej za niekoľko posledných rokov vytvorili ekonomickú silu porovnateľnú s malými štátmi. Americká asociácia cestovného ruchu odhadla ekonomický prínos prvej časti koncertného turné Eras - 53 koncertov v najväčších amerických mestách – v prepočte na viac ako deväť miliárd eur. Len šesť koncertov v Los Angeles údajne prinieslo mestu v prepočte 303 miliónov eur, z toho vyše 20 miliónov na daniach a 8 miliónov eur na ubytovacích poplatkoch.

image

Fanúšikovia Taylor Swiftovej za niekoľko posledných rokov vytvorili ekonomickú silu porovnateľnú s malými štátmi.

Ap/

Pre veľkosť „swiftekonomiky“ existuje skratka HSP – teda hrubý Swift produkt. Je to obdoba HDP, ak by „swiftmánia“ bola štát. V porovnaní s hrubým domácim produktom Spojených štátov predstavuje HSP v odhadovanej výške v prepočte deväť miliárd eur iba zanedbateľná časť, ale na rebríčku štátov podľa HDP by „swiftekonomika“ patrila na 168. priečku, hneď za Fidži, ale pred štátmi ako Aruba, Andora alebo Surinam – a 39 ďalších.

Miliardárka v 33 rokoch

Príjmy popovej hviezdy z jej súčasného amerického turné zvýšili jej čistý majetok na 1,1 miliardy dolárov, teda niečo málo cez jednu miliardu eur, uviedla nedávno agentúra Bloomberg. Stala sa tak jedným z mála umelcov, ktorí získali desaťciferný majetok takmer výhradne zo svojej hudby.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:16