Najviac ohrozenou skupinou konzumentov HHC-P produktov sú adolescenti.Mitio Babccino, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Deti často kombinujú viac drog naraz. HHC im môže privodiť kŕče aj kolaps, hovorí lekár

iDnes.cz20.02.2024., 12:00h

S deťmi, ktoré sa predávkovali látkou HHC, sa lekári v nemocniciach stretávajú bežne. Počas mesiaca riešia niekoľko prípadov, často ide o kombináciu s inými drogami.

Lajkuj Brainee.sk na

„Najčastejšie ide o poruchy vedomia či kolapsové stavy,“ hovorí český primár Kliniky pediatrie a dedičných porúch metabolizmu Petr Koťátko. Zákaz predaja produktov s HHC začne platiť prvého marca, píše sa na portáli iDnes.cz.

Ako často sa stretávate s prípadom otravy HHC u detí?

Presné údaje neviem, ale v posledných približne dvoch rokoch prichádzajú deti s intoxikáciou určite dvakrát či trikrát do mesiaca. Záchranka ich vozí buď s intoxikáciou samotným HHC, alebo v kombinácii s ďalšou látkou, či už sú to THC, extáza alebo ďalšie drogy, ktoré zoženú medzi rovesníkmi.

Sledujete v poslednej dobe nárast takých prípadov?

Od tej doby, čo je HHC voľne dostupné, ide o celkom veľký nárast. Sú to plus mínus dva roky, od tej doby je to skutočne časté. Dovtedy sme sa stretávali len s kombináciou marihuany a ďalších drog, ktoré nie sú bežne dostupné. Nebolo to ale v takej miere ako teraz, keď je voľne dostupné HHC.

image

Legálnym drogám z automatov odzvonilo. Ministerstvo zdravotníctva ich chce pripísať na zoznam zakázaných látok

Ako môže otrava u detí vyzerať? Aké sú prvé príznaky otravy?

Je to stimulačná droga, v menších dávkach sú pacienti euforickí a stimulovaní. To ešte nie je dôvod, aby sa dostali do nemocnice. Samozrejme, potom prídu tí, ktorí užili vyššiu dávku alebo sú precitlivení. Potom môžu začať kŕče, poruchy vedomia, kolapsové stavy. Najťažšie stavy prinášajú problémy so srdcovým rytmom a dýchaním, a samozrejme, s vedomím.

Ako často sa stretávate s tými najťažšími prípadmi?

Tie najľahšie väčšinou nevidíme, pretože väčšinou skončí doma, do nemocnice sa nedostanú. Najčastejšie teda vidíme stredné prejavy, keď ide o poruchy vedomia, kolapsové stavy. Tých vyložene najťažších stavov, keď ide o život, toľko nie je, alebo nejde len o HHC.

Veľmi často ide o kombináciu s niečím iným, či už sú to hypnotiká alebo benzodiazepíny (látky so sedatívnym účinkom, pozn. red.). Alebo to sú ďalšie drogy, napríklad na báze extázy, kde človek poriadne nevie, čo obsahujú. Vyrábajú sa doma, ich zloženie nie je konštantné, často ide o veľmi pestré drogy.

Môžu pacienti po predávkovaní sa mať nejaké dlhodobé následky?

Ide napríklad o zmeny psychiky, tieto mäkké drogy spúšťajú depresívne či psychotické stavy. U detí, ktoré k tomu majú genetické predispozície, sa potom môžu rozvíjať ťažké zmeny psychiky nielen v podobe závislostí, ale tiež aj stavmi depresie či bipolárnej poruchy. To potom manifestuje v celkom nepekných formách.

Čo by mali rodičia robiť, pokiaľ sa ich dieťa predávkuje HHC? Môžu mu pomôcť aj sami, pokým nepríde záchranná služba?

Rodičia toho asi veľa neurobia. Uvoľňovanie látky v HC bonbónoch je relatívne pomalé, v rade desiatok minút aj hodín. Preto sa mladí, ktorí hneď necítia účinok, často predávkujú. O pol hodinu si vezmú ďalšie, potom zase ďalšie. Účinky sa potom násobia a dostavia sa príznaky ťažšej intoxikácie.

Potom majú rodičia nulovú šancu niečo urobiť. Vyvolať zvracanie nemá cenu, pretože tá látka už v tele pôsobí. Jediná šanca je volať záchranku, ktorá dorazí do pár minút a podľa toho, aká je situácia, dieťa zaistí a privezie do nemocnice.

Zákaz predaja produktov s HHC začne platiť prvého marca. Myslíte si, že to pomôže užívanie látky obmedziť?

Dostupnosť sa určite zhorší. Teraz všetci spoliehali na to, že je to veľmi ľahko dostupné, kúpiť si to môže každý. Myslím si, že niektoré deti experimentovali a produkty s HHC si kúpili len zo zvedavosti. Práve dostupnosť drogy umožnila to, že bolo toľko otráv. Osobne si myslím, že to klesne.

Problém je v tom, že keď sa deti k drogám raz dostanú, nezostanú len pri jednej izolovanej veci. Budú skúšať viac drog dokopy. Keď sa už do toho niekto dostane, je väčšie riziko, že prejavy intoxikácie budú horšie.

Pokiaľ si budú deti HHC kupovať cez eshopy z iných štátov, potom pre nich dostupnosť nebude problém. Otázka je, čo bude u nás dostupné ďalej, ako to bude napríklad s kratomom. To je ďalší problém, s ktorým sa stretávame.

image

Vyskúšali sme legálnu drogu. Má účinky ako marihuana, môžu si ju kúpiť aj deti v automate v Bratislave

Čakáte, že v nasledujúcich dvoch týždňoch, než začne zákaz platiť, môže stúpnuť počet predávkovania sa? Napríklad preto, že si deti nakúpia viac produktov do zásoby.

Je to možné. Je otázka, či si deti HHC vezmú rovno, alebo si to budú skrývať na horšie časy. Tí, čo sú na tom závislí, si samozrejme zásoby urobia. A či bude viac otráv? Ja dúfam, že nie. už teraz máme celkom dosť práce s deťmi, ktoré jazdia s intoxikáciou všetkým možným. Nie je to len HHC. Sú to lieky, drogy alebo ich kombinácie. Je toho veľa.

Pri ktorej látke teda v súčasnosti najčastejšie riešite predávkovanie sa u detí?

Myslím, že HHC bola teraz na prvom mieste. Ale potom sú tu deti, ktoré majú samovražedné sklony. Väčšinou sú to demonštratívne samovraždy, ale tam ide potom o lieky. Rôzne antidepresíva, ktoré majú deti nasadené od svojho psychiatra. Potom majú nejakú skratovú situáciu, či už je to doma alebo v škole, a prehltnú rôzne množstvo liekov na depresiu. Mali sme tu dieťa s 50 tabletkami Ibuprofénu, predtým to bola otrava Paralenom. Toto asi neubudne, bohužiaľ to bude asi stále rovnaké.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:21