Viac priateľov na sociálnych sieťach ešte neznamená aj viac skutočných priateľov.
StoryEditor

SEDEM znakov osamelosti

20.06.2022, 08:50

Nedostatok priateľov či známych nie je jediným varovným signálom samoty. Ktoré sú tie ďalšie?

1. Nepokojný spánok

Podľa výskumu publikovaného v časopise Sleep môže osamelosť zničiť šance na pokojný spánok. Čím osamelejší bol účastník štúdie, tým vyššia bola úroveň prerušovaného spánku. „Zistili sme, že osamelosť zrejme nemení celkové množstvo spánku u jednotlivcov, ale prebúdza ich viackrát počas noci,“ uviedla Lianne Kurina, vedúca štúdie. Mikroprebúdzania v noci si človek podľa nej nemusí uvedomovať.

2. Častejšie sprchovanie

Horúce (parné) sprchy, ale aj horúca čokoláda môžu upokojiť osamelosť. Osobe, ktorá sa často sprchuje, pomáha zmierniť pocity osamelosti.

„Čím je človek osamelejší, tým viac sa sprchuje a kúpe, tým je teplejšia voda a tým dlhšie zostáva vo vode,“ hovorí John Bargh, psychológ a výskumník z Yalovej univerzity v Connecticute.

3. Prehnané nakupovanie

Osamotení ľudia podľa psychológov trpia nedostatkom sociálnych väzieb a tak sa často vrhnú na nakupovanie. Míňajú peniaze na rôzne veci od hrncov, cez masážne prístroje až po kabelky, vŕtačky či oblečenie. Veľakrát to ani nutne nepotrebujú.

4. Závislosť od sociálnych sietí

Viac priateľov na rôznych sociálnych sieťach ešte neznamená aj viac skutočných priateľov. „Sociálne siete sú dočasne uspokojivé pre ľudí, ktorí sa k nim obracajú ako k prostriedkom interakcie,“ vysvetlil vedec John T. Cacioppo. Používanie rôznych sociálnych platforiem môže podľa neho ešte viac podporovať pocity osamelosti.

5. Stresové reakcie

Dopravné zápchy, hrozné počasie, hrubé nadávky... Nemusí to nevyhnutne znamenať, že sa nám tento deň nedarí. Viac nervozity iba môže poukazovať na osamelosť. Potvrdil to aj výskum. Osamelý človek má podľa neho pocit, že viac zažíva rôzne stresové situácie.

6. Väčšia chuť na jedlo

Osamelosť môže byť dôsledkom aj toho, že viac konzumujeme rôzne jedlá, hlavne nezdravé. Vedci zistili, že osamelosť a priberanie idú často ruka v ruke, pretože máme tendenciu samotu kompenzovať jedlom. Okrem toho nám môže samota pokaziť motiváciu ísť na prechádzku a radšej sedíme na gauči pri televízore alebo pri počítači. Priberanie potom môže byť predzvesťou neskorších zdravotných problémov.

7. Časté prechladnutia

Smrkáte, kýchate a celkovo sa cítite nesvoji? Môže to byť negatívny dosah osamelosti. „Osamelosť má na organizmus systémový účinok, pravdepodobne zvyšuje hladinu stresových hormónov a sťažuje nášmu telu regeneráciu každodenného opotrebovania života,“ hovorí vedec Cacioppo. My ľudia sme podľa neho spoločenský druh. „Byť socializovaný je v skutočnosti tak biologicky zásadné, že pocit osamelosti a odpojenia sa od ľudí môže skutočne poškodiť našu imunitu,“ dodáva.

(Zdroj: everydayhealth.com)

01 - Modified: 2022-06-08 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa do života vkradne samota 02 - Modified: 2022-05-21 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: TRI ciele pre lepší život s cukrovkou
01 - Modified: 2022-12-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Vianoce osamote: psychologička radí, ako sviatky zvládnuť. Nemusia byť pochmúrne 02 - Modified: 2022-06-08 06:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa do života vkradne samota
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:51