StoryEditor

Otestujte sa

22.01.2015, 23:25
Autor:
(dia)(dia)
Vyskúšajte si malý test, ktorý sme pre vás pripravili.

Ak odpoviete na väčšinu odpovedí nesprávne, mali by ste zaklopať na dvere svojho diabetológa a prejsť si s ním základné otázky týkajúce sa stravovania pri diabete.

Diabetik musí dodržiavať  diétu.

Áno
Nie

 

(Správne je A)

Neexistuje síce žiadna špeciálna „diabetická diéta", no cieľom každého diabetika by podľa lekárskych odporúčaní malo byť dosiahnuť zodpovedajúce hodnoty krvného cukru, krvného tlaku a cholesterolu. Strava by vám mala pomôcť dosiahnuť a udržať si zdravú hmotnosť. Zamerať by ste sa mali na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, chudé mäso, bielkoviny na rastlinnej báze, ako je napríklad fazuľa a šošovica. Namiesto masla alebo margarínu používajte rastlinné oleje a uprednostňujte nízkotučné mliečne výrobky.

 

Ak máte diabetes, môžete jesť chlieb.

Áno
Nie

 

(Správne je A)

Áno, chlieb jesť môžete, no uprednostniť by ste mali celozrnné a rafinované sacharidy. Je obzvlášť dôležité, aby ste svoj ​​príjem sacharidov konzumovali počas celého dňa. Vaše hladiny glukózy v krvi sa tak udržia v normách. Ak potrebujete pomoc, diabetológ vám pomôže s individuálnym nastavením množstva sacharidov, ktoré potrebujete.

 

Na udržanie potrebnej hladiny cukru v krvi stačí, ak sa vyhnete konzumácii cukru. 

Áno
Nie

(Správne je B)

Cukor je len jednou súčasťou „všetkých sacharidov", ktoré potrebujete na riadenie hladiny glukózy v krvi. Skontrolujte si tabuľky potravín pre celkový príjem sacharidových jednotiek na porciu a porovnajte ju s tým, čo je na tanieri. Napríklad, ak je počet sacharidových jednotiek na jednu šálku 45 g, dve šálky na vašom tanieri zodpovedajú 90 g sacharidov. Individuálne potreby sa líšia, ale pre väčšinu ľudí, ktorí sledujú svoju telesnú hmotnosť, 45 až 60 gramov sacharidov na jedno jedlo je rozumným cieľom.

 

Môžete jesť toľko mäsa a tuku, koľko chcete.

Áno
Nie

 

(Správne je B)

Ľudia sa často domnievajú, že mäso a tuk sú v poriadku, pretože neobsahujú sacharidy. Jesť menej nasýtené tuky z mäsa a z iných potravín je dôležité na zdravie srdca. To platí hlavne v prípade, ak máte diabetes 2. typu, pretože riziko srdcových ochorení je dva- až štyrikrát vyššie než u zdravých ľudí. Majte na pamäti, že mäso a tuk stále obsahujú kalórie, ktoré môžu prispieť k zvyšovaniu telesnej hmotnosti.

 

 

Ovocná šťava môže byť rovnako škodlivá ako iný bublinkový sladený nápoj.

A. Áno

B. Nie

 

(Správne je B)

Pol šálky ovocnej šťavy obsahuje približne rovnaké množstvo sacharidov ako pol šálky bublinkového sladeného nápoja. Ovocná šťava však obsahuje viac živín, na druhej strane môže zvýšiť hladinu glukózy v krvi rovnako ako iný nealkoholický nápoj. Základ pitného režimu by mali tvoriť voda a nápoje s nulovou kalorickou hodnotou. Množstvo ovocnej šťavy upravte tak, že ju zahrniete do počtu sacharidových jednotiek na každé jedlo.

 

Ak máte nadváhu, budete mať diabetes.

Áno
Nie

 

(Správne je B)

Nadváha je rizikovým faktorom vzniku diabetu, ale nie každý, kto je obézny, ho musí dostať. Ak máte nadváhu, riziko vzniku diabetu 2. typu môžete znížiť tak, že zhodíte aspoň 5 až 7 percent svojej hmotnosti. Keď k tomu pridáte pravidelné cvičenie, týždenne minimálne 150 minút stredne intenzívne, budete na dobrej ceste. Malé zmeny totiž môžu priniesť veľkú zmenu v kvalite vášho zdravia.

01 - Modified: 2007-02-19 10:42:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí vlastníci neštátnych lesov sa sťažujú v Bruseli
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 10:14