StoryEditor

Ako sa počíta dávka inzulínu pri nastavovaní na inzulínovú pumpu?

10.04.2015, 00:03
Autor:
(dia)(dia)
Radí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia NEDÚ Ľubochňa.

Aké sú prvé kroky pri nastavovaní na inzulínovú pumpu?

Najskôr je potrebné vypočítať a naprogramovať iniciálnu dávku. Od pôvodnej celodennej dávky inzulínu, ktorú si pacient dovtedy podával pomocou pier, sa odráta 10 - 20 %, alebo sa použije rovnaká dávka. To závisí od vstupných hodnôt glykémií a či dominuje hypoglykémia, hyperglykémia alebo oscilácie. Plánovaná dávka sa prerozdelí na bazálnu (40-50 %) a prandiálnu substitúciu (náhrada inzulínu) 50-60 % t. j. cca 20 % pred každým hlavným jedlom. Dávka určená na bazálnu potrebu sa prerozdelí do 24-hodinových intervalov tak, aby sa podávanie inzulínu podobalo fyziologickej sekrécii (dve denné maximá a dve denné minimá), s ohľadom na individuálnu potrebu, ktorá vyplynie z glykemických profilov. Prepočet na jednotlivé hodiny sa robí pomocou softvéru, ale dá sa urobiť aj „ručne“, čo je však pracnejšie.

 

Ako prebieha dolaďovanie dávok?

Dolaďovanie dávok (titrácia) bazálnej substitúcie sa realizuje podľa preprandiálnych glykémií (pred jedlom) v glykemickom profile tak, že dávka inzulínu v jednotlivých obdobiach sa zvýši alebo zníži obvykle o ± 0,1 (0,05) jednotky dve až tri hodiny pred problémovým obdobím. Napríklad ak je vysoká hodnota glykémie pred obedom, dávku podávania zvýšime o  0,1 j.  od 10.00 do 12.00 hodiny. To súvisí s vrcholom kinetiky podávaného inzulínu. V pumpe sa používa iba jeden inzulín a to prandiálny, t.j. rýchloúčinkujúci inzulín. Uprednostňujú sa prandiálne analógy, nakoľko majú výhodnejšiu farmakodynamiku účinku než inzulín regular, pričom analógy lispro a aspart je možné používať aj počas gravidity.

 

Ako je vyriešená kontrola glykémie?

Titráciu dávok výrazne urýchľuje súčasné použitie inzulínovej pumpy a prístroja (senzora) na kontinuálne monitorovanie glykémie (CGM), čo poskytuje priebežné informácie o glykémii v aktuálnom čase. Výhodou kontinuálneho monitorovania je, že umožňuje odhaliť aj také problémové obdobia, ktoré pomocou bežného monitorovania neodhalíme (skryté hypoglykémie, atypický diurnálny (meniaci sa v priebehu dňa) rytmus glykémií, atypický charakter reakcie organizmu na príjem potravy, fyzickú záťaž a pod.). Pri najmodernejších pumpách je senzor prepojený s inzulínovou pumpou. Prispieva to k dosiahnutiu tesnejšej glykemickej kontroly, ale aj k prevencii a včasnému liečeniu hypoglykémie u pacientov s častými a bezpríznakovými hypoglykémiami, resp. syndrómom neuvedomovania si hypoglykémie. Prístroj na takýto stav pacienta upozorní alarmom a v prípade trvajúceho nebezpečenstva hypoglykémie dokáže podávanie inzulínu dokonca zastaviť.

 

Ako sa delia denné dávky?

Dávka určená na prandiálnu náhradu inzulínu (asi 60 % z celodennej dávky inzulínu) sa v úvode rozdelí rovnomerne v pomere 20 % pred raňajkami, 20 % pred obedom a 20 % pred večerou a následne sa dolaďujú podľa všeobecných princípov, najčastejšie v krokoch o ± 0,5 j. V prípade potreby je možné pumpu dočasne (asi do 2 hodín) odpojiť (napr. počas plávania a pod.), predtým je však potrebné zvýšiť rýchlosť (dávku) podávania inzulínu na približne dvojnásobok (počas 2-3 hodín), aby sa vytvorila určitá rezerva inzulínu a glykémie následne prekontrolovať. To sa obvykle odporúča aj pred samotnou výmenou infúzneho setu. Dolaďovanie dávok môže trvať rôzne dlho (spravidla do 5 dní), pričom po iniciálnom vystabilizovaní glykémií (najmä nočnej potreby) počas hospitalizácie možno s úpravami ďalej pokračovať v domácich podmienkach. Počas nastavovania je možné naprogramovať viacero bazálnych režimov podľa rôznych podmienok (napr. obdobie pracovného týždňa, režim počas voľných dní, tréningový režim u športovca a pod.), ktoré pacient môže pohotovo využívať v bežnom živote. Vždy je potrebné zabezpečiť pravidelné kontroly diabetológom so skúsenosťami s liečbou pomocou pumpy a zabezpečenie technickej asistencie (zabezpečuje výrobca).

(pp)

01 - Modified: 2007-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko -- USA
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:04