Každý druhý pacient, ktorý príde prvýkrát na vyšetrenie k diabetológovi, už má vyvinuté komplikácie.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť!

02.10.2023, 09:00

Najčastejšie umierame na ochorenia srdca a ciev, pritom cukrovka a obezita patria k výrazným rizikovým faktorom. Lekári upozorňujú, že vieme týmto ochoreniam predchádzať.

Mnohé z ochorení, ktoré najviac trápia slovenskú populáciu sú preventabilné, to znamená, že sú odvrátiteľné, a dajú sa včas odhaliť. K takým ochoreniam patrí obezita, vysoký tlak, ochorenia srdca a aj cukrovka. Všetky tieto ochorenia z roka na rok narastajú. „Pomaly nenájdete žiadnu domácnosť, v ktorej by sa nevyskytovala cukrovka,“ uvádza doc. MUDr. Viera Doničová, prezidentka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Na Slovensku je podľa Národného centra zdravotníckych informácií evidovaných takmer 356-tisíc pacientov s cukrovkou. Docentka Doničová tvrdí, že tento počet môže byť v skutočnosti oveľa vyšší, a to až o 30 percent.

Vyhliadky do budúcnosti sú zlé

Diabetes podľa odborníčky na diabetes nie je iba obyčajný problém, ale globálny. V predminulom roku na následky diabetu vo svete zomrelo 7,6 mil. ľudí, to je viac ako má Slovensko obyvateľov. „Môžeme povedať, že za rok zomrela jedna krajina,“ dodáva docentka Doničová s tým, že každých 5 sekúnd zomrie na diabetes jeden človek. Šéfka diabetologickej spoločnosti tvrdí, že ide o ochorenie, ktoré svojou úmrtnosťou predbehlo, napríklad aj rakovinu. „Podľa matematických predikcií sa tieto negatívne čísla budú zvyšovať,“ dodáva.

Okrem zdravotného hľadiska je to navyše aj ekonomický problém. „Výdavky na liečbu diabetu za posledných 15 rokov narástli o 316 percent. Zo všetkých nákladov ide na liečbu diabetu 19 percent, teda skoro pätina a to je veľmi vážna vec,“ konštatuje.

Prvé príznaky bývajú podľa docentky Doničovej rôzne. „Najčastejšie je to únava. Ľudia si myslia, že je to z dôvodu záťaže. Potom sú to úbytky alebo prírastky na váhe, ak ide o autoimunitný diabetes, tak môže váha klesať. Naopak, pri diabete 2. typu váha narastá,“ vymenováva lekárka s tým, že veľmi často ide aj o kožné, mykotické či očné problémy, pre ktoré sa pacienti dostavajú k diabetológom.

Cukor ničí cievy

Diabetes mellitus, hovorovo nazývaná cukrovka, je podľa doc. Doničovej nielen poruchou metabolizmu cukrov, ale aj bielkovín a tukov. „Postihuje človeka od hlavy po päty. Je ochorením ciev, ale aj tkanív celého organizmu. Človek môže následkom cukrovky prísť o zrak, o obličky, o nohy,“ vysvetľuje s tým, že hoci sa poškodenie endotelu ciev najlepšie ukáže vyšetrením sietnice, poškodené cievy nie sú len na jednom mieste, ale v celom organizme. Potom ide tiež o poškodenie makrovaskulárne, teda veľkých ciev. S nimi sú spojené riziká vzniku srdcového zlyhávania, infarktu či mozgovej porážky...

Bohužiaľ, každý druhý pacient, ktorý príde podľa docentky Doničovej prvýkrát na vyšetrenie k diabetológovi, už má vyvinuté komplikácie preto, lebo sa diabetes zistí neskoro. „Je dôležité, aby sme chodili na preventívne prehliadky, kde sa ľahko z krvi zistí cukrovka, poškodenia obličiek alebo aspoň podozrenie na tieto ochorenia. Ak by sme takýchto pacientov zachytili včas, tak často vyskytujúcim sa rozvinutým komplikáciám by sme vedeli predísť,“ hovorí odborníčka na diabetes. Napríklad, až 60 percentám amputáciám sa dá podľa nej zabrániť správnou prevenciou, čo je pre človeka veľmi dôležite. „Úlohou Slovenskej diabetologickej spoločnosti je znížiť počet amputácií nôh na Slovensku v dôsledku diabetes, štatistika nám hovorí, že amputácia nôh sa vykonáva na Slovensku každý deň,“ dopĺňa lekárka.

 

Diabetes významne skracuje život

Podľa štatistík je na Slovensku u ľudí bez diabetu očakávaná dĺžka života 74 rokov u mužov, 80 rokov u žien. „Akonáhle sa zistí pacientovi diabetes, jeho dĺžka života sa skracuje o šesť rokov, keď sa mu zistia srdcovocievne ochorenie život sa mu skracuje o dvanásť rokov a keď k tomu pribudne aj choroba obličiek, tak sa život diabetika skracuje o 16 rokov,“ hovorí docentka Doničová.

Diabetológia je podľa nej na Slovensku na vysokej úrovni, máme k dispozícií moderné postupy aj lieky. „Dnes už máme možnosť modelovať život a perspektívu pacienta aj tým, že dokážeme znížiť riziko jeho kardiovaskulárnych komplikácií. To sú nové lieky, ktoré sú metabolickými zbraňami, pretože dokážu ovplyvniť prognózu pacienta vo viacerých smeroch. Napríklad okrem zníženia glykémií, hmotnosti, tlaku krvi, viac ako o tretinu znižujú riziko úmrtia, zlyhávania srdca, choroby obličiek, tiež znižujú riziko spomínaných sdrcovocievnych príhod,“ uvádza lekárka. Pacientovi stačí jeden liek na úpravu cukru v krvi a oddialenie srdcovo-cievnych a obličkových komplikácií. „Dalo by sa povedať, že vieme pretnúť gordický uzol, v ktorom sú zapletené všetky zložky metabolického syndrómu a aj samotného diabetu,“ dodáva.

Najlepší pacient je edukovaný pacient

Nezanedbateľnou a veľmi dôležitou súčasťou liečby je edukácia diabetikov. Diabetik sa stáva partnerom v liečbe a preberá aj väčší podiel zodpovednosti za svoje zdravie. Dostáva sa v dnešnej dobe do nového postavenia. Nie trpiteľa, toho o kom sa rozhoduje, ale stáva sa tým, kto má právo, ale aj povinnosť ovplyvňovať svoje zdravie a svoju chorobu. Úspech liečby diabetu a rozvoj komplikácií závisí hlavne na postoji pacienta k vlastnej chorobe, na ochote rešpektovať a dodržiavať odporúčania lekára a sestry, k čomu má napomôcť efektívna edukácia. Ani najmodernejšia liečba nebude fungovať, ak sa do nej nezapoja lekár, pacient a rodina. Každý pacient je individuálny, preto aj manažment jeho ochorenia musí byť šitý na mieru. Jeho dodržiavanie je však už vo veľkej miere v rukách pacienta a jeho rodiny.

Len lieky nestačia

Bez zmeny životného štýlu to nepôjde. Rôzne prieskumy poukazujú nato, že až približne 80 % pacientov nedodržiava režimové a diétne opatrenia, ktoré hrajú v živote diabetika veľmi významnú úlohu. K najdôležitejším opatreniam patria regulované stravovanie a pohybové aktivity. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v potravinách a glykemickom indexe potravín. Držať chorobu pod kontrolou pomôže aj cvičenie. Na priaznivý efekt postačuje už cca 30 – 45 minút aeróbnej fyzickej aktivity denne s dosiahnutím frekvencie pulzu okolo 100 – 120/min., pri ktorej dochádza aj k spaľovaniu tukov s priaznivým vplyvom na celý rad biologických parametrov. Pravidelná fyzická aktivita má priaznivý efekt nielen na kontrolu glykémie, ale aj zlepšenie citlivosti na inzulín, pokles telesnej hmotnosti, krvného tlaku, zlepšenie spektra krvných tukov a ďalšie. U pacientov s diabetom 2. typu sa pravidelná fyzická aktivita strednej intenzity považuje za základnú súčasť terapeutického plánu.

Ako vyzerá pacient s diabetes, keď príde do ambulancie?

- poškodené nervové vlákna 30 percent

- vysoký tlak

- poškodené cievy

- poškodenie srdca a očí

- 50 percent pacientov už môže mať poškodenie obličiek, ciev a nervových vlákien na nohách

 

Aké sú rizika pacientov s cukrovkou?

- 50-80% pacientov s diabetom umiera následkom kardiovaskulárneho ochorenia

- 16% pacientov s diabetom nad 65 rokov umiera na mozgovú mŕtvicu

- 30% diabetikov 2. typu má diabetickú retinopatiu

- približne 50% pacientov s diabetom má obličkové ochorenie

- 60% netraumatických amputácií dolných končatín je u pacientov s diabetom

(ben)
01 - Modified: 2023-09-01 06:25:59 - Feat.: 0 - Title: Život po infarkte 02 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: 0 - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 03 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: 0 - Title: Ako starne naše srdce? 04 - Modified: 2023-04-27 13:40:25 - Feat.: 0 - Title: Pribúda ľudí s infarktmi
01 - Modified: 2024-01-31 12:21:13 - Feat.: - Title: Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému 02 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:18