StoryEditor

Poradíme vám, ako správne merať krvný tlak a ako presne zistiť jeho hodnotu

28.04.2015, 00:05
Autor:
(dia)(dia)
K meraniu tlaku mimo ordinácie lekára má mnoho ľudí závažný dôvod. Vyšší krvný tlak predstavuje riziko celého radu nebezpečných komplikácií.

Takzvané automeranie, teda meranie tlaku mimo ordinácie lekára pacientom samým, má obrovský význam v predchádzaní infarktu myokardu, mozgovej cievnej príhode a mnohým ďalším.

V lekárňach si dnes môžete zakúpiť veľké množstvo digitálnych prístrojov na meranie tlaku doma – tlakomerov. Pomocou nich je možné veľmi ľahko a jednoduchým spôsobom merať tlak v pravidelných intervaloch a potom o ňom informovať lekára. Pri nákupe tlakomeru platí: čím väčší výber, tým ťažšia voľba. Preto je nevyhnutné poradiť sa najprv s odborníkom, či už s lekárom, lekárnikom alebo obchodníkom so zdravotníckou technikou.

 

Profil hodnôt

Srdce sa zmrští každý deň cca 100 000-krát, preto máme každý deň rovnaké množstvo rôznych hodnôt krvného tlaku. Každé jednotlivé meranie zodpovedá momentálnemu stavu. Na bezpečné posúdenie krvného tlaku je potrebný profil krvného tlaku získaný meraniami počas niekoľkých dní (v optimálnom prípade niekoľkých týždňov).

 

Jednoduché a pohodlné meranie

Elektronické prístroje na meranie krvného tlaku na paži a na zápästí majú natoľko jednoduchú obsluhu, že pri ich používaní možno len veľmi ťažko urobiť chybu. Sú teda veľmi vhodné na automeranie ako doma, tak i na cestách alebo v kancelárii. Na získavanie porovnateľných hodnôt je však potrebné dodržiavať nasledujúce pravidlá: Tlak merajte vždy v rovnakú dennú dobu, po desiatich minútach pokojnej pozície v sede. Berte na vedomie, že namerané hodnoty ovplyvňujú okolnosti ako fajčenie alebo pitie kávy, dokonca až hodinu pred samotným meraním. Automeranie krvného tlaku môže byť podkladom pre vášho lekára, aby mohol správne a optimálne ovplyvňovať váš krvný tlak. Meranie doma však samo o sebe v žiadnom prípade nenahrádza potrebnú návštevu u lekára a meranie krvného tlaku v jeho ordinácii.

 

Vysoký krvný tlak je záležitosťou srdca

S ochorením srdca a krvného obehu (odborne povedané kardiovaskulárnymi ochoreniami) nie sú žarty. Aby ste sa pred nimi účinne chránili, je rozhodujúcim faktorom liečba a normalizácia vysokého krvného tlaku. Je to výzva pre lekárov i pacienta.

Váš vysoký krvný tlak môžete znormalizovať iba vtedy, ak svoje ochorenie beriete vážne, aktívne sa podieľate na liečbe a prísne dodržiavate opatrenia a nariadenia prekonzultované s vaším lekárom. Tým je možné predchádzať rizikám a následkom vysokého krvného tlaku. Po včasnom rozpoznaní a liečbe svojej hypertenzie môžete spravidla bezstarostne aj naďalej viesť svoj normálny život.

 

Kolísavé hodnoty

Zistiť presne, aký má človek krvný tlak, nie je jednoduché. Meranie samo síce nie je náročné, ale tlak nesmierne kolíše, mení sa doslova s každým úderom srdca po fyzickej či psychickej námahe. Tou môže byť napríklad práve návšteva ordinácie. Tlak nameraný v ambulancii je obvykle o niečo vyšší ako ten, ktorý má pacient normálne. Tlak je obvykle najnižší v spánku, ráno rapídne stúpa (nebezpečná ranná hypertenzia), po obede klesá. U niekoho opäť ešte na večer mierne stúpne. Rozdiel nemusí byť len medzi časťami dňa, obvyklé je aj to, že sa líši tlak nameraný na oboch rukách. Odporúčame z dlhodobého hľadiska zistiť, na ktorej ruke je vyšší a na tej merať.

 

Merajte častejšie

Lekári, v snahe zistiť skutočný tlak, radia svojim pacientom, potenciálnym hypertonikom, častejšie meranie. Optimálne by bolo, keby lekár pri jednej návšteve monitoroval tlak trikrát a za vernú mincu vzal priemer z výsledkov druhého a tretieho merania.

Iným riešením je domáce meranie, či už príležitostné, alebo dvadsaťštyrihodinový monitoring. Avšak i vedomie monitoringu môže u niekoho tlak zvyšovať nad obvyklý normál. Aj preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa toto monitorovanie vykonávalo niekoľkokrát počas šiestich mesiacov, ak existuje podozrenie na hypertenziu. Chce tak predísť zbytočnému podávaniu liekov niekomu, kto ich vlastne nepotrebuje.

 

Vyberte si vhodný tlakomer

Kto má v úmysle sám si merať tlak doma, mal by sa vyvarovať klasického ortuťového prístroja. Obsah jedovatej ortuti, taktiež aj náročnosť merania by mala byť dostatočným argumentom, prečo od jeho kúpi upustiť.

V predaji je dnes bohaté množstvo digitálnych prístrojov, ktoré sa dokonca ešte líšia podľa toho, či sa nimi meria tlak klasicky hore na paži, alebo na zápästí. Digitálnemu prístroju pacienti podľa skúseností a odporúčaní lekárov dávajú prednosť pre jednoduchšiu obsluhu a vysokú presnosť. Je iba na vás, či si vyberiete prístroj poloautomatický alebo plnoautomatický. Navyše máte možnosť vybrať si aj z prístrojov, ktoré detekujú arytmiu, prípadne sa dajú spojiť s počítačom. Existujú však aj digitálne merače tlaku hodinkového typu na zápästie. Príjemné je najmä to, že tieto prístroje majú displej umiestnený prakticky priamo na manžete, takže u nich nie je potrebné vyhŕňanie rukávov.

Prístroje sú bežne dostupné v predajniach zdravotníckych potrieb a v lekárňach, kde by vám mal personál odborne poradiť pri výbere i s obsluhou tlakomera. Lekári spravidla radia svojim pacientom, aby si tlak merali aj vtedy, keď sa ich zdravotný stav zlepší natoľko, že už lieky nepotrebujú vôbec, či len minimálne.

 

Názor odborníka

Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.

hlavný odborník MZ SR pre kardiológiu

24-hodinový monitoring tlaku krvi (TK) je objektívna metóda merania tlaku v domácom prostredí, ktorá nám poskytuje cenné informácie o tlaku krvi počas bežných denných aktivít, ale aj počas spánku. Je to mimoriadne cenná metóda, v súčasnosti najspoľahlivejšia. Mnohí pacienti majú relatívne dobrý TK pri domácom meraní, iní zase opakovane vysoký. V oboch prípadoch nám 24-hodinové monitorovanie pomáha určiť, či je to skutočne tak. Následne môžeme liečbu tzv. lepšie ušiť na mieru pacienta. Dnes je toto vyšetrenie relatívne dostupné a určite by sa malo využívať častejšie.  

Na Slovensku počet osôb s vysokým tlakom, žiaľ, stále narastá a to už aj u detí, resp. adolescentov. Môže za to predovšetkým nedostatok fyzickej aktivity a s tým súvisiaci nárast obezity. Slovenskí chlapci rovnakej vekovej kategórie majú vyšší krvný tlak ako dievčatá, to platí, samozrejme, aj v staršej vekovej skupine. Hodnoty TK sa vyrovnávajú medzi 60 -70 rokom, kedy výrazne narastá počet žien s vysokým tlakom a súčasne mierne klesá počet mužov s hypertenziou v dôsledku vyššej úmrtnosti.

Diabetici majú rovnaké riziko hypertenzie ako pacient, ktorý už prekonal srdcový infarkt, teda podstatne vyššie ako nediabetik. Ten, kto prekonal infarkt a má navyše diabetes, je ohrozený ešte viac.

01 - Modified: 2007-05-18 09:50:02 - Feat.: 0 - Title: Nový francúzsky premiér oznámil zloženie novej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:02