StoryEditor

Nový francúzsky premiér oznámil zloženie novej vlády

18.05.2007, 11:13
Autor:
SITASITA
Novovymenovaný premiér Francois Fillon dnes oznámil kompletné zloženie svojej 15-miestnej vlády. Sedem z pätnástich vládnych postov obsadia ženy.

Do kľúčovej pozície šéfa francúzskej diplomacie Fillon vymenoval socialistu a jedného z najpopulárnejších politikov v krajine Bernarda Kouchnera. Ten v predvolebnej kampani pred prezidentskými voľbami podporoval neúspešnú socialistickú kandidátku Ségolene Royalovú. Premiér Fillon je zase dlhoročným spolupracovníkom nového prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Kouchner (67) je pôvodným povolaním lekár, je zakladateľom medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc. V minulosti pôsobil aj ako špeciálny splnomocnenec OSN pre otázku Kosova. V roku 2003 obhajoval - navzdory oficiálnemu postoju Francúzska - inváziu do Iraku.

Druhým mužom vo Fillonovej vláde sa stáva bývalý premiér Alain Juppé, ktorý bude riadiť "superministerstvo" životného prostredia, udržateľného rozvoja, energetiky a dopravy. Juppému v roku 2004 vymerali 14-mesačný podmienečný trest za podvody pri financovaní prezidentskej kampane Jacqua Chiraca. V súčasnosti je starostom mesta Bordeaux.

Ministerkou vnútra sa stáva doterajšia ministerka obrany Michele Alliotová-Mariová, ktorá spočiatku tiež uvažovala o prezidentskej kandidatúre. Keď zistila, že v straníckych primárkach nemá nádej uspieť, plánu sa vzdala a podporila Sarkozyho.
Právnička a bývalá Sarkozyho hovorkyňa, 41-ročná Arabka Rachida Datiová, sa stala novou ministerkou spravodlivosti. Je prvou političkou pôvodom zo severnej Afriky, ktorá bude zastávať post vo francúzskej vláde.

Nová Fillonova vláda sa po prvý raz zíde už v piatok o 16.30.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:05