StoryEditor

Nepríjemní návštevníci

16.06.2014, 00:40
Autor:
(dia)(dia)
Žijú na úkor iného organizmu buď vo vnútri tela alebo na jeho povrchu. Z hostiteľa, ktorým môže byť aj človek, získavajú dôležité živiny.

Pamätajte, parazity sú všade okolo nás, tie najnebezpečnejšie si však môžete priniesť z dovolenky.

 

„Parazity sú s hostiteľským organizmom úzko zviazané svojím životným cyklom na kratší alebo dlhší čas. Niektoré žijú trvalo v jednom alebo viacerých hostiteľoch po celý život,“ objasňuje MUDr. Ľudmila Šišková z Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave.

Aby títo cudzopasníci dokázali žiť v inom organizme, museli sa najprv novému prostrediu prispôsobiť. „Parazity prešli zmenou v stavbe a organizácii tela. Postupne stratili tie orgány, ktoré na tento spôsob života nepotrebovali. Zanikli im napríklad pohybové a zmyslové orgány, ako krídla, nohy alebo oči, naopak, chemoreceptory majú veľmi dobre vyvinuté,“ vysvetľuje parazitologička. Cudzopasníkovi niečo odbudlo, na druhej strane mu však aj pribudlo. Ide najmä o orgány, vďaka ktorým sa dokáže na telo hostiteľa poriadne zachytiť alebo prisať. Veď si len predstavte napríklad vši, ktoré sa vo vlasoch prichytávajú pazúrikmi alebo pijavicu, ktorá sa na telo prilepí prísavkami.

 

Viete, že...

parazity sa rozmnožujú dvojakým spôsobom? Bičíkovce, nálevníky a iné sa podľa lekárky rozmnožujú nepohlavne delením na 2 jedincov, avšak výtrusovce, medzi ktoré patria aj vyvolávatelia malárie, tzv. plazmodiá, sa rozmnožujú kombinovane, nepohlavne aj pohlavne.

 

Upchá črevo, naruší výživu

Pokiaľ ide o živočíchov, takmer každý z nich má vo vnútri svojho tela alebo na jeho povrchu jedného a viac parazitov. Takto si môžu nažívať bez toho, aby hostiteľ trpel, avšak keď sa tento stav naruší, môže dôjsť k jeho vážnemu až smrteľnému ohrozeniu. „Parazit môže mechanicky upchať črevo, narušiť výživu či pôsobiť aktívne traumaticky. Navyše vylučuje rôzne metabolity, ktoré môžu byť pre hostiteľa škodlivé.“

 

Nebezpečné plazmódia

Smrteľné nebezpečenstvo hrozí aj vám v prípade, že sa chystáte do krajín s výskytom tropickej malárie. Vyvolávateľ tejto choroby Plasmodium falciparum zabije ročne priemerne 100 Európanov. Plazmódia, ktorých časť sa vyvíja už v tele komára Anofeles, sa do vášho tela môžu dostať po poštípaní. Z jeho slinných žliaz sa do vašej krvi prenesú tzv. sporozoity, ktoré ďalej putujú do pečene a v ďalšom vývoji napádajú červené krvinky. Preto pred odchodom na dovolenku v oblasti Amazonských dažďových pralesov, v sub-saharskej Afrike či juhovýchodnej Ázii, počas pobytu a aj po opustení krajiny užívajte lieky, ktoré sú určené na chemoprofylaxiu malárie.

 

V tráviacej sústave

„Dovolenkári si môžu z dovolenky priniesť aj také parazity, ktoré žijú v tráviacej sústave, napríklad amoebozu, giardiazu, veľmi nepríjemnou chorobou je schistozomiáza,“ hovorí MUDr. Ľ. Šišková. Tú česť spoznať črevné parazity môžete mať po pochutnaní si na nedostatočne hygienicky upravenej strave a vode. Medzi najnebezpečnejšie patrí práve amoeboza, ktorou sa infikujete tak, že prehltnete zrelé cysty napríklad so šalátom. „Amaeba môže vyvolať akútne črevné ochorenie, tzv. dyzentériu, prípadne chronickú formu alebo amoebový absces pečene.“

 

Cez kožu

Ak pocítite túžbu sa počas horúceho dňa hodiť do sladkovodného jazera alebo rieky, dobre si to premyslite. Nebezpečenstvo totiž číha aj tam, kde je voda krištáľovo čistá. Neznamená to totiž, že je ozaj bezpečná, pretože parazitárni pôvodcovia chorôb sú mikroskopických rozmerov. Zvlášť nebezpečné sú motolice schistozomiázy a ich larvy cerkárie. Tie sa do vášho organizmu dostanú cez kožu a narobia v ňom hotovú katastrofu. Cítiť zle sa však nebudete hneď, ale až po 6 – 8 týždňoch, keď budete na dovolenku len spomínať. „Nákaza sa prejaví teplotami, bolesťami hlavy, brucha, celkovou slabosťou, vyrážkou, zväčšením pečene, sleziny a lymfatických uzlín,“ upozorňuje MUDr. Ľ. Šišková. Podľa druhu schistozomiázy vám parazit môže postihnúť tráviaci alebo urogenitálny trakt. „Tzv. cerkáriové dermatitídy spôsobujú cerkárie vtáčích a cicavčích schistozom a vyskytujú sa dokonca aj v našich podmienkach.“

 

Tunelovými chodbičkami

V niektorých tropických a subtropických oblastiach Afriky, Južnej Ameriky a Ázie si dávajte pozor aj na nákazu známu ako Cutanea larva migrans. Larvy tohto parazita môžu do vášho organizmu preniknúť tiež cez kožu po tom, ako sa budete slniť priamo na piesku pláže alebo sa po nej budete prechádzať naboso. „Ide o parazita, ktorého hostiteľmi sú psy, mačky a iné cicavce a na piesočnú pláž sa dostanú exkrementami týchto zvierat. Z vajíčok sa vyliahnu larvy, ktoré potom prenikajú cez kožu človeka a vyvolajú ochorenie charakteristické podkožnými tunelovými chodbičkami.“ Aj keď už len predstava na túto nákazu vyzerá hrozivo, liečba je jednoduchá a úspešná.

 

Pozor na ryby

Anizakioza je zase ochorenie spôsobené parazitom, ktorý si svoj život užíva najmä v tele morských cicavcov, plutnovožcov, sirén či veľrýb. Nešťastnou náhodou však môže navštíviť aj váš organizmus, a to vtedy, keď si pochutnáte na nedostatočne nasolenom alebo marinovanom mäsku rýb, sépií alebo mäkkýšov. Larvami sú podľa lekárky najčastejšie infikované sleď, treska, makrela, tuniak, losos a sardinka. Pozor teda hlavne na dobroty v prímorských krajinách Európy – vo Francúzsku, Škótsku. Nemecku, Dánsku, ale aj v Kórei, Japonsku, USA, Chile a na Novom Zélande.

 

Kliešte a mrle

Ak plánujete stráviť dovolenku len na Slovensku, v podstate vám nič nehrozí. Parazity, ktoré vyvolávajú choroby, sa u nás vyskytujú zriedkavo. Snáď najnebezpečnejšie a aj najrozšírenejšie sú kliešte, ktoré spôsobujú kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu. Črevné problémy tiež môžu spôsobiť mrle, tie však ohrozujú najmä deti predškolského veku.

 

Dôležité rady

● Pred každou cestou do určitej krajiny si overte všetky informácie o danej oblasti a zdravotných rizikách.

● Poraďte sa s lekárom, ako sa nákazám vyhnúť a proti čomu by ste sa mali dať zaočkovať.

● Pite len značkovú vodu v uzavretých fľašiach, na kocky ľadu radšej zabudnite, pretože nikdy neviete, z akej vody sú vyrobené.

● Neochutnávajte miestne špeciality v stánkoch. Uprednostnite stravovanie v hoteli.

● Chráňte sa pred poštípaním komárom. Keďže sú aktívne najmä podvečer a v noci, nevychádzajte vtedy von a ak predsa len pôjdete na prechádzku, oblečte si košeľu s dlhými rukávmi a dlhé nohavice v svetlých farbách. Tmavá totiž komáre priťahuje. Používajte tiež repelenty a odplašovače hmyzu.

● Na pláži ležte radšej na lehátku, nie na piesku. Počas výletov po krajine odolajte kúpaniu sa v sladkovodných jazerách a riekach.

● Hneď ako spozorujete na sebe akýkoľvek príznak ochorenia, vyhľadajte lekára.

 

Dôležité!

Máte cukrovku a obávate sa vycestovať do rizikových krajín? Uisťujeme vás, že diabetes nie je dôvod, prečo necestovať. Nepodceňujte však ani vy silu očkovacej látky či tabliet, ktoré bojujú proti ochoreniam, ktoré vám hrozia. Pre poruchu imunity môže byť ich priebeh pre váš organizmus nebezpečnejší.

 

(ivk)

01 - Modified: 2006-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o poistenca: vyhodili maklérov
01 - Modified: 2015-06-11 22:33:01 - Feat.: - Title: Máte diabetes? Na toto nezabudnite, ak sa chystáte na dovolenku 02 - Modified: 2014-06-11 22:46:01 - Feat.: - Title: Bez jazykovej bariéry 03 - Modified: 2014-05-20 06:46:46 - Feat.: - Title: Diabetik na cestách
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:54