StoryEditor

Letné osídla

10.07.2009, 09:03
Autor:
(dia)(dia)
Hodiť sa do vody v horúčave, osviežiť sa a zaplávať si je super vec. Mnohí po tom v záplave horúcich lúčov túžite, no mali by ste myslieť aj na to, že vo voľnej prírode na vás striehnu mikroorganizmy, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie a diabetikom navyše rozkolísať hladiny cukru.

Hodiť sa do vody v horúčave, osviežiť sa a zaplávať si je super vec. Mnohí po tom v záplave horúcich lúčov túžite, no mali by ste myslieť aj na to, že vo voľnej prírode na vás striehnu mikroorganizmy, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie a diabetikom navyše rozkolísať hladiny cukru.

1. Kontaminovaná voda

Uvedomte si, že každý človek je osídlený najrôznejšími aj chorobnými mikroorganizmami. „Pri zanedbaní zásad hygieny ich spláchnete do vody z povrchu tela, telesných otvorov, prípadne sa do nej dostanú rôznymi telesnými výlučkami. Zo zvierat sú nebezpečné najmä výlučky hlodavcov a vtákov,“ hovorí epidemiologička z Ústavu verejného zdravotníctva MUDr. Viera Jančulová.

Kúpaliská sú tiež zradné. Sú nebezpečné najmä vtedy, keď prevádzkovatelia nedodržiavajú zásady hygieny, prekračujú ich kapacitu, nevymieňajú vodu a nechlórujú ju. Podľa epidemiologičky majú svoj podiel na zhoršenej kvalite vody aj samotní návštevníci, ktorí nedodržiavajú nariadenia prevádzkovateľov, nepoužívajú WC a sprchy pred vstupom do bazénov, prípadne navštevujú kúpaliská, aj keď vedia, že trpia prenosným ochorením. „Nebezpečná situácia vzniká pri masívnej kontaminácii vody presakovaním kanalizácie, trativodov žúmp, nehovoriac o priamom vypúšťaní splaškových vôd do riek a jazier,“ konštatuje lekárka.

Pozor!

Diabetikom, ale aj iným ľuďom s oslabeným a narušeným imunitným stavom môžu ochorenie vyvolať už malé dávky mikróbov, dokonca aj menej agresívne.

Vodou sa prenášajú:

● cholera

● brušný týfus

● salmonelová infekcia paratýfus

● hnačkové ochorenie bacilárna dyzentéria

● bakteriálne ochorenie tularémia

Z vírusových ochorení:

● vírusový zápal pečene typu A

● infekčné ochorenie leptospiróza

● celý rad parazitárnych nákaz

● detská obrna

Prvoky – améby v bazénoch s termálnou vodou vyvolávajú:

● miernejšie príznaky ochorenia črevného traktu

● zápaly mozgu a mozgových blán

Mikroskopické huby, plesne a kvasinky spôsobujú:

● povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc - prejavujú sa nepríjemným svrbením

● infekcie rán

● zápaly močových a pohlavných orgánov

Alergizujúce a toxické sinice sú zodpovedné za:

● dýchacie problémy

● kožné vyrážky

● zápaly očných spojiviek

● po prehltnutí sa môžu prejaviť toxické účinky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, kŕče a hnačky

Vodou sa môžu prenášať aj relatívne neškodné mikroorganizmy vyvolávajúce rôzne hnačkové ochorenia. „Najčastejšie sa však šíria pôvodcovia črevných nákaz. Môžu ich spôsobiť baktérie, ktoré sa za normálnych okolností vyskytujú v stolici zdravých ľudí. Ich malé množstvo vo vode nemusí predstavovať nebezpečenstvo pre dospelých, ale môže zapríčiniť ochorenie deťom, napríklad vírusové infekcie tráviacej sústavy, tzv. gastroenteritídy,“ vysvetľuje epidemiologička.

Mikroorganizmy prenikajú z vody do organizmu:

● prehltnutím

● vdýchnutím aerosolu

● cez spojivky a iné sliznice

● cez poškodenú, ale i zdravú kožu

Diabetici, strážte si glykémie!

„Diabetici sa často stretávajú s mykotickými infekciami v oblasti nohy, najmä nechtov, čo sa prejavuje ich zhrubnutím, olupovaním a belavým sfarbením,“ hovorí MUDr. Radovan Plášil z Národného diabetologického centra v Ľubochni. V prípade, že sa vám na nohe niečo také objaví, konzultujte problém s dermatológom, ktorý vám potvrdí diagnózu a predpíše lokálnu alebo aj celkovú liečbu. „Tieto infekčné komplikácie však súvisia väčšinou s nedostatočnou liečbou cukrovky,“ upozorňuje diabetológ.

2. Strašiak salmonela

Nie je nič horšie, ako prežiť krásne letné obdobie behaním na toaletu, v kŕčok a s vysokou horúčkou. Aby ste tomu predišli, zvážte, čo dáte do úst. Konzumáciou mäsa, vajec a výrobkov z nich sa totiž môžete ľahko nakaziť bakteriálnym hnačkovým ochorením salmonelózou. „Prvé príznaky sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, a to nevoľnosť, zvracanie, vysoká horúčka, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby,“ opisuje ochorenie epidemiologička. Môžeme si za to sami Podľa V. Jančulovej sú najčastejšími faktormi prenosu majonézové šaláty a krémové zákusky, na prípravu ktorých často používame domáce, nedostatočne tepelne spracované vajcia a hydinové mäso. „Nedostatok pracovných plôch pri príprave jedál býva príčinou prenosu salmonel zo surovín na pokrmy. Kritickým bodom v domácnostiach je aj nedostatočná kapacita chladničiek na ich uskladnenie. Jedlá pripravujeme deň až dva pred ich konzumáciou a ich odloženie do pivničných priestorov je nesprávne.“

Minerálky, čaj, diéta

Ak sa aj napriek dodržiavaniu zásad pri nákupe a konzumácií potravín nakazíte, dodržujte dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov, stolových vôd bez oxidu uhličitého, prípadne pite nesladený čaj a dodržujte diétu s minimálnym množstvom tuku a dráždivých látok. Antibiotiká vám nepomôžu. Uvedomte si však, že aj po odoznení príznakov sa salmonely môžu vylučovať ešte niekoľko týždňov. Preto by ste tento čas nemali pripravovať jedlo a nápoje pre iných ľudí.

Ako predísť salmonele?

● mäso a vajcia nakupujte len v povolených predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,

● suroviny skladujte v chladničke, zabránite tak rozmnožovaniu salmonel (darí sa im pri teplotách od 10 - 60°C, najviac medzi 30 - 40°C,

● surové vajcia neumývajte, pórmi v škrupine môžete zaniesť salmonely z povrchu do vnútra,

● pri manipulácii so surovým mäsom a surovými vajcami dbajte na zvýšenú hygienu: pracovné miesto i nádoby dôkladne poumývajte teplou vodou a čistiacim prostriedkom; po práci si umyte ruky, zabránite tak znečisteniu hotových jedál salmonelami,

● nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované, na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť pri teplote 60°C 12 minút, pri tepelnom spracovaní mäsa je dôležité, aby sa táto teplota dosiahla v celom jeho objeme,

● majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,

● zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte, aby sa prevarili v celom objeme,

● hotové jedlá skladujte pri teplote do 10°C, pred podávaním ich zohrejte minimálne na 90°C alebo krátko povarte,

● kuchynské náradie udržujte v čistote, zabránite tak rozmnožovaniu salmonel v nedokonale odstránených zvyškoch stravy,

● zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,

● dodržujte zásady osobnej hygieny, umývajte si ruky pred začatím prípravy stravy a po použití WC,

● vyhýbajte sa konzumácii krémových zákuskov, potravinám a koláčom, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko.

Dôležité!

Pri každom hnačkovom ochorení vyhľadajte lekára!

Keď trápi žalúdok diabetika

Diabetologička MUDr. Adriana Ilavská upozorňuje, že hnačky a zvracanie môžu spôsobiť dehydratáciu a rozvrat vnútorného prostredia, čo je vážna zdravotná situácia hlavne pre diabetikov 1. typu a deti. Ak sa vám pritrafia tráviace ťažkosti, častejšie si monitorujte glykémiu. „Pacienti liečení inzulínom by si mali pri jej zvýšených hodnotách prechodne zvýšiť dávky inzulínu. Po ústupe tráviacich ťažkostí a normalizácii glykémií sa môžu postupne vrátiť k pôvodným dávkam,“ radí MUDr. Radovan Plášil. „Počas ochorenia je dôležitý zvýšený príjem tekutín a taktiež vyšetrovanie moču na prítomnosť acetónu. Pri jeho pozitivite kontaktujte svojho diabetológia, prípadne pohotovostného lekára.“ Najmä počas akútnych ochorení tráviaceho traktu (hnačky a zvracanie) vám hrozí výraznejšia dehydratácia a aj zvýšenie glykémií. Preto dbajte na dostatočný príjem tekutín a kontrolu cukru a moču.

Upravte si dávky inzulínu

Liečba tráviacich ťažkostí si vyžaduje dodržiavanie prísnej diéty. Akým spôsobom by ste si teda mali upraviť liečbu cukrovky? Podľa MUDr. R. Plášila ak nemôžete normálne prijímať stravu a často zvraciate, mali by ste si pravidelne aplikovať dávky bazálneho inzulínu, a to aj v prípade vynechania stravy. „Odporúčam prijímať sacharidy vo forme tekutín (džús, sladený čaj) a súčasnú aplikáciu bolusového, teda krátkodobo účinkujúceho inzulínu v menších dávkach ako zvyčajne - 1/2 až 1/3. Dávka závisí od množstva vypitých sacharidov. V prípade výraznejších ťažkostí vyhľadajte lekársku pomoc.“

(ivk)

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 00:29