StoryEditor

Porušené nervové vlákna

08.04.2014, 23:25
Autor:
(dia)(dia)
Diabetická polyneuropatia, poškodenie nervových vlákien, predstavuje najčastejšiu chronickú komplikáciu diabetu. Postihuje 30 – 50 % diabetikov.

 

Diabetická polyneuropatia znamená poškodenie nervových vlákien diabetikov. Keďže nervový systém je veľmi citlivý na nerovnováhu akýchkoľvek metabolických parametrov, predstavuje najčastejšiu chronickú komplikáciu cukrovky. Postihuje 30 – 50 % diabetikov všetkých typov, niektorým spôsobuje zmenu kvality života, iní o nej nevedia a zistí sa náhodne vyšetreniami. Jej závažnejšími formami trpia hlavne diabetici 2. typu.

 

Diabetická polyneuropatia môže nervové vlákna postihovať rovnomerne – symetricky alebo asymetricky, napríklad na jednej končatine. Najznámejšie je postihnutie nervov na dolných končatinách. Prejavuje sa pestrým spektrom príznakov, hlavne pocitom pálenia, mravčenia, zvýšenou únavou končatín, svalovou slabosťou, svalovými kŕčmi, neistotou v postoji a pri chôdzi, pokojovou bolesťou, výraznejšou hlavne v noci. Rovnakými príznakmi, hoci menej často, môžu byť postihnuté aj horné končatiny.

Autonómna neuropatia
Špecifickým druhom ochorenia je autonómna neuropatia, pri ktorej sú postihnuté nervové vlákna vnútorných orgánov – srdca, tráviaceho traktu, močovo-pohlavného alebo endokrinného systému. Perspektívne najzávažnejšie je postihnutie kardiovaskulárneho autonómneho systému, lebo predstavuje riziko tichej ischémie srdcového svalu, porúch srdcového rytmu a zmien krvného tlaku, hlavne pri zmene polohy, dokonca je rizikom náhlej srdcovej smrti.

Zhoršuje kvalitu života
Postihnutie tráviaceho traktu a močovo-pohlavného systému zhoršuje kvalitu života diabetika. Prejavuje sa pocitom plnosti žalúdka, nafukovaním, nepravidelným vyprázdňovaním stolice, problémami s močením, častejšími infekciami močového systému, ťažkosťami v sexuálnom živote, poruchami potenia. Autonómna neuropatia môže zasahovať aj do kompenzácie cukrovky hlavne pri poruchách pasáže tráviacim traktom, alebo pri chýbaní varovných príznakov pri hypoglykémii – syndróm neuvedomenia si hypoglykémie.

Syndróm diabetickej nohy
Komplikáciou a častým následkom diabetickej polyneuropatie je vznik takzvanej diabetickej nohy, ktorej sa boja všetci diabetici, je totiž najčastejšou príčinou amputácií dolných končatín. Syndróm diabetickej nohy predstavuje postihnutie dolných končatín diabetikov na podklade poškodenia nervových vlákien (diabetickej polyneuropatie) a cievneho zásobenia nôh (ischemickej choroby). Prejavuje sa bolesťami v noci, alebo pri chôdzi, poruchami vnímania tepla, bolesti, vredmi na nohách, ranami. Stupeň postihnutia sa určuje podľa Wagnerovej klasifikácie do 6 stupňov v rozpätí 0 – 5. Stupeň 0 je najľahší, bez porušenia kožného krytu, ale so zvýšeným rizikom vývoja diabetickej nohy (tzv. kladivkové prsty, kostné zmeny, znížená citlivosť pri neuropatii, suchá koža). Stupeň 5 je najťažší – následné odumretie tkaniva celej nohy (gangréna). Vážnym následkom pokročilého štádia diabetickej nohy je jej amputácia. Včasná prevencia znižuje riziko amputácií až o 50 %.

Máte podozrenie?
Ak máte podozrenie na diabetickú polyneuropatiu, budete vyšetrený spektrom špecializovaných vyšetrení, ktoré stanovia diagnózu a určia jej závažnosť. Pri jej potvrdení vám bude indikovaná príslušná liečba.

Čím skôr, tým lepšie
V liečbe sú rozhodujúce opatrenia, ktoré vedú k dosiahnutiu vyhovujúcich hladín glykémií a glykovaného hemoglobínu HbA1c:
● glykémia nalačno by mala byť pod 6 mmol/l,
● glykémia po jedle do 7,5 mmol/l,
● HbA1c pod 6,5 %.

Vďaka glykemickej kompenzácii predídete vzniku a rozvoju diabetickej polyneuropatie. Platí pravidlo - čím skôr, tým lepšie. Ak sa vám nedarí dosiahnuť dobrú metabolickú kompenzáciu diétou a liekmi, na mieste je inzulínová liečba.
Celková liečba by však mala byť komplexná – týka sa aj úpravy hmotnosti, hodnôt krvného tlaku a lipidov. Súčasne by ste mali vylúčiť aj iné rizikové faktory, ako fajčenie, alkohol a nesprávnu obuv. Z liekov sa podávajú vitamíny skupiny B, kyselina α-lipoová alebo analógy kyseliny maslovej.

Zlatý štandard
Kyselina α-lipoová je v súčasnosti zlatý štandard liečby diabetickej polyneuropatie. Liečba sa odporúča hlavne pri ľahkej a stredne ťažkej diabetickej polyneuropatii, keď ešte nedošlo k trvalým zmenám nervových vlákien. Jej podávanie vedie aj k zlepšeniu prejavov kardiálnej autonómnej neuropatie. Môžu ju používať všetci diabetici bez kontraindikácií.
V ideálnom prípade sa začína dávkou 600 mg 5 – 10 dní vo vnútrožilovej infúzii a pokračuje sa liečbou tabletami v dávke 600 mg. Začať možno aj priamo tabletami, po dobu prvých 10 - 15 dní vo zvýšenej dávke 600 mg 2 – 3-krát denne a potom nasleduje udržiavacia dávka 600 mg denne. Pri liečive je dôležité, aby sa čo najskôr absorbovalo a dostalo do miesta svojho pôsobenia k nervovým vláknam. Vstrebávanie môže ovplyvniť jedlo, preto liečivo treba užívať nalačno, alebo 30 – 60 minút pred prijatím potravy.

Účinná prevencia
Pri syndróme diabetickej nohy je najlepším liekom prevencia. Okrem spomínanej dobrej metabolickej kompenzácie, ktorá je alfou aj omegou predchádzania všetkých diabetických komplikácií, je rozhodujúci hlavne váš osobný prístup. Dôležitá je úprava hmotnosti, samozrejmosťou je nefajčiť a obmedziť príjem alkoholu. Vyberať by ste si mali vhodnú obuv, v ktorej prsty majú možnosť voľného pohybu. Nevyhnutné je každodenné vymieňanie bavlnených ponožiek a denná samokontrola nôh. Diabetickej nohe predídete aj pravidelným špeciálnym cvičením dolnými končatinami. Nezávisle od precvičenia celého tela špeciálne pre diabetika je vhodné denne rozcvičovať prsty a plosky dolných končatín aj pred televízorom (jednoduché cviky – otváranie a zatváranie prstov, uchopenia malých predmetov, precvičovanie na valci, krúživé pohyby nôh v členkovom zhybe). Len 5 minút denne podobnej činnosti je veľmi účinnou prevenciou pred vznikom diabetickej nohy.

Hýbte sa
Na celkové precvičenie je vhodná chôdza, plávanie, bicyklovanie, cvičenie na fit lopte. Najdostupnejšia je chôdza, ak je rýchlejšia (5 – 6 km/hod.), účinnosťou ju možno prirovnať k cvičeniu strednej intenzity. Metabolizmus priaznivo ovplyvníte už po prejdení 2 km denne. 3 hodiny rýchlej chôdze sa vyrovná 1,5 hodine telesných cvičení, čo je odporučená týždenná norma. Pri potvrdenej diabetickej polyneuropatie sa však vyvarujte dlhým túram a namáhavému behu. Tu úplne platí - „život je pohyb a pohyb je život“.

MUDr. Adriana Ilavská
Diabetologická ambulancia, Bratislava

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 12:16:41 - Feat.: 0 - Title: Výrobcovia liekov sa sporia kvôli zákonu o liekoch
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 06:13