StoryEditor

Zaostrené na oči

15.07.2014, 00:10
Autor:
(dia)(dia)
Dlhodobo zvýšená glykémia nevedie k ničomu dobrému. Tou najzávažnejšou komplikáciou, ktorá vám hrozí, sa nazýva diabetická retinopatia.

Pod vplyvom hyperglykémie dochádza v oku k zmenám, ktoré sa v neskoršom štádiu už často zvrátiť nedajú. To platí pre diabetikov 1. aj 2. typu. „Čím je hladina glykovaného hemoglobínu vyššia, tým väčšie poškodenie oka hrozí. Rovnako môže byť postihnutá predná i zadná časť oka, dúhovka, sklovec a sietnica,“ upozorňuje očná lekárka MUDr. Veselina Turanská. „Poškodenie sietnice spočíva v tom, že ukladaním cukru v krvi dochádza k poškodeniu ciev, akoby k „nahlodávaniu“ ich stien, v dôsledku čoho vznikajú rôzne výdute, tzv. mikroaneuryzmy. Cez takto poškodené cievy dochádza k presakovaniu ich obsahu, čo je najnebezpečnejšie.“ Dochádza totiž k ťažkému poškodeniu sietnice.

 

Náhodné zistenie

Očné komplikácie sa v začiatočných štádiách objavujú bez sprievodných prejavov. Vy vidíte dobre, no v oku môžu prebiehať zmeny dávno predtým, ako si čo i len niečo všimnete, alebo dávno predtým, ako vám zistia cukrovku. Áno, čítate dobre. Neraz sa totiž stáva, že vám diabetickú retinopatiu ako dôsledok diabetu, o ktorom ani len netušíte, že ho máte, zistia na náhodnom očnom vyšetrení. „Keď má človek roky zvýšenú hladinu krvného cukru, okolo 7 až 8 mmol/l, nemusí vôbec pociťovať prejavy diabetu, no v organizme a konkrétne aj v očiach dochádza k poškodeniu. Tým, že sú cievy sietnice poškodené, sietnica nemá dostatočnú výživu, trpí nedostatkom kyslíka a vzniká ischémia. Práve v jej dôsledku sa postupne tvoria nové cievy, ktoré nie sú plnohodnotné a tým pádom praskajú a prepúšťajú krv do sklovca,“ vysvetľuje oftalmologička.

 

Horšie videnie

Vtedy sa už objavia aj prvé prejavy diabetickej retinopatie. „Človek zo dňa na deň výrazne horšie vidí, sťažuje sa na zníženú zrakovú ostrosť. V dôsledku presakovania krvi vzniká opuch žltej škvrny (edém makuly) a vtedy už ide o pokročilejšie štádium diabetickej retinopatie. Prognóza je oveľa horšia, aj keď v jednotlivých štádiách sa dá vždy niečo urobiť,“ hovorí MUDr. V. Turanská. Najviac ohrozujúce je to, keď sa okolo nových ciev vytvorí fibrotické tkanivo. To ťahom pôsobí na sietnicu, následkom čoho môže dôjsť k trakčnému odlúpeniu sietnice a človek môže oslepnúť.

 

Chodievajte na kontroly

Práve pre hrozby, ktoré na vás číhajú, by ste preventívne kontroly u očného lekára podceňovať nemali. „Diabetika by mal diabetológ na kontrolu očného pozadia posielať raz ročne. Ak zistíme, že sa v oku objavili počiatočné štádiá, napríklad drobné bodky, tzv. bodkovité hemoragie, ide o prvý znak, že sa v oku niečo deje. Vtedy by mal diabetik chodiť na kontrolu raz za 9 mesiacov. V prípade, že nájdeme väčšie zakrvácanie, nejaký edém makuly, teda nález, ktorý je nutné liečiť laserom (laserkoaguláciou), diabetik by mal chodiť na kontroly raz za štyri až šesť mesiacov,“ radí MUDr. V. Turanská. 

 

(Pokračovanie článku nájdete v časopise Diabetik 7-8/2014.)

01 - Modified: 2006-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon: novinky z oblasti umenia
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:39