StoryEditor

Brušné víry

20.05.2014, 23:44
Autor:
(dia)(dia)
Otravujúce prelievanie, krútenie v črevách, nafukovanie, bolesť. To sú typické príznaky syndrómu dráždivého čreva, ktorý zaťažuje čoraz viac ľudí.

 

Otravujúce prelievanie, krútenie v črevách, kŕče, nafukovanie, bolesť. To sú typické príznaky syndrómu dráždivého čreva, ktorý zaťažuje a vyraďuje z aktívneho života čoraz viac ľudí. Ak je to váš prípad, príčinu hľadajte v psychike.


Pri syndróme dráždivého čreva ide totiž o poruchu prirodzenej funkcie čreva, ktorú podľa gastroenterológa MUDr. Jarolíma Šutku z Gastroentero-Hepatologického centra Thalion v Bratislave spúšťajú predovšetkým negatívne psychické pochody v organizme.

Špeciálna kategória
Treba však rozlišovať, či ide o dráždivosť tenkého, alebo hrubého čreva. „Syndróm dráždivého hrubého čreva je špeciálna kategória a od poruchy tenkého čreva ju treba rozlíšiť. Zistíme to napríklad na základe röntgenu, ktorý nám ukáže, ako rýchlo prejde kontrastná látka, ktorú vypije pacient, celým tráviacim traktom. Môže to byť od pár minút do jednej hodiny až po niekoľko dní, keď už hovoríme o zápche,“ vysvetľuje gastroenterológ.

Zápcha, hnačka
A práve zápcha je pre syndróm dráždivého hrubého čreva typická. Tú po niekoľkých dňoch vystrieda hnačka a bludný kruh sa neustále opakuje. Zápcha, hnačka, zápcha, hnačka. Pri tomto ochorení dochádza k extrémnemu spomaleniu a zrýchleniu pohyblivosti čriev. Ak sa teda aj u vás neustále striedajú dni, keď vás najprv niekoľkokrát za deň preženie a potom k vyprázdneniu nie a nie dôjsť, mali by ste ísť na vyšetrenie. „Keď k nám príde človek s tým, že má obdobia hnačiek a zápchy, je to klasický obraz choroby. Hnačka býva pri tom riedka, s prímesou hlienov. Ak sa objaví aj krv, znamená to, že sliznica čreva je už porušená.“

Syndrómom dráždivého hrubého čreva trpia hlavne ženy.

Keď pracuje koordinovane
Najhoršie je, že prejavy čreva nemožno nijak ovplyvniť. „Celý tráviaci trakt pracuje nezávisle od vôle človeka, teda autonómne. Nemôžeme si povedať, aby sa črevo pohlo alebo zastavilo,“ hovorí MUDr. J. Šutka. Črevo funguje na základe hormónov, rôznych látok a hlavne nervových reflexov. Postupne, ako sa doňho dostáva potrava, dochádza k jeho plynulému sťahovaniu a uvoľňovaniu, čo zabezpečí posúvanie črevného obsahu. „Celé to musí prebiehať v určitej synchronizácii, akonáhle sa črevo sťahuje a rozťahuje nekoordinovane, prichádza kŕč, bolesť.“ Príjem a spracovanie potravy by ste si však nemali uvedomovať. Samozrejme, iné je to prípade, že sa prejete alebo zjete niečo nafukujúce či pokazené. Keď ale dlhodobo a nepredvídateľne cítite, že sa v črevách niečo deje, mali by ste si zanalyzovať, čo vám to mohlo spôsobiť. Ak na nič neprídete, zájdite za praktickým lekárom, ktorý vám urobí základné vyšetrenia, prípadne vás pošle na gastroenterológiu.

Nemá rád extrémy a stres
Prečo k syndrómu dráždivého hrubého čreva vôbec dochádza, žiaľ, zatiaľ nikto nezistil. Podľa MUDr. J. Šutka sa na jeho vzniku podieľajú tlmivý systém parasympatikus, budivý systém sympatikus a psychosomatika, ktorá sa zúčastňuje na pôsobení duševných a telesných procesov. „Problém nastáva vtedy, keď dôjde k nerovnováhe parasympatika a sympatika. Ak preváži budivý systém, človeku v bruchu škvŕka, má kŕče, črevný obsah sa prelieva. Pokiaľ je dominantný tlmivý systém, črevá sú ochabnuté, spomalené, lenivé, brucho je nafúknuté.“ Je dokázané, že na túto disharmóniu sa ďalej nabaľuje psychosomatika. Ak sa teda nepravidelne stravujete, žijete v hektike, ponocujete, vaše črevá sa môžu rozladiť.
Tráviaci trakt obľubuje pravidelný rytmus, nemá rád extrémy, zmeny v type či množstve potravy. „To je základný problém, ktorý začne rozrušovať koordináciu trávenia. Ťažkosti sa navyše zhoršujú vtedy, keď je človek v kontinuálnom strese.“

Buďte šťastní
Ak aj vás ničia problémy, počas dňa vás hnevajú kolegovia, rodina či priatelia a večer nemôžete zaspať, mali by ste si uvedomiť, že takýto dlhodobý stav vás tráviacich ťažkostí nezbaví. Mali by ste sa preto naučiť relaxovať, športovať, nájsť si činnosti, ktoré vám prinesú príjemné zážitky, radosť. Endorfíny, hormóny šťastia, budú mať na vás uvoľňujúci, tlmiaci účinok a vy budete spokojní. Uvidíte, že postupne ustúpia aj ťažkosti, budete lepšie vychádzať s ľuďmi a vaša práca vás bude viac baviť. V opačnom prípade sa ťažkosti spojené s trávením budú zhoršovať. „Veľa ľudí sa pre dlhodobé subjektívne ťažkosti často izoluje, cítia sa byť hendikepovaní, sú nervózni, nepriateľskí k iným, pretože im nikto neverí, že im niečo je. Zvyčajne pomáha zmena zamestnania, pretože väčšina má problémy v práci. Neraz sa stáva, že ľudia so syndrómom dráždivého čreva končia v ambulancii psychiatra,“ upozorňuje MUDr. Šutka.

Dôležité!
Než lekári stanovia diagnózu funkčnej poruchy čreva, musia vylúčiť iné organické postihnutia. Hnačkou, kŕčmi či zápchou sa totiž môžu prejavovať aj iné ochorenia, ako zápaly či rakovina.

Lieky neexistujú
Zbaviť sa psychických problémov je dlhodobá záležitosť, preto sa aj choroba zvyčajne dlho vlečie a lieky navyše neexistujú. Pri trávení sa zúčastňuje neskutočne veľa mechanizmov, ktoré nie sú doteraz preskúmané. Podľa gastroenterológa môžete užiť len protikŕčové či uvoľňovacie tabletky, niektoré znižujú dráždivosť nervových receptorov. Efekt je však krátkodobý.

Viete, že...
symptómy syndrómu dráždivého čreva sú nevyspytateľné a ozývajú sa hocikedy? Najhoršie je, že to, čo vám neuškodilo včera, vám môže uškodiť dnes. Pozor, spúšťačom býva stres, najmä ak ste introverti prežívajúci problémy veľmi ťažko. Cholerik totiž syndrómom často netrpí.

Diabetik a brušné nervy
„Dlhoroční diabetici syndrómom dráždivého čreva zvyčajne netrpia,“ hovorí MUDr. J. Šutka. Za to vám však môže diabetická polyneuropatia poškodiť nielen nervy dolných končatín, ale aj brušnej dutiny. Charakteristické pre takého postihnutie je ochabnutie čriev, teda zápcha. Ak vás sužuje aj spomalenie vyprázdňovania žalúdka, mali by ste si skoordinovať aplikáciu inzulínu s príjmom jedla. Ochabnutý tráviaci trakt totiž môže začať potravu spracovávať a posúvať až po odznení účinku inzulínu, ktorý si pichnete pred jedlom. To vás v prvom momente môže doviesť k hypoglykémii a následne k hyperglykémii. „Vtedy by mal diabetológ spolupracovať s gastroenterológom, aby vedel nastaviť podávanie liečiv. Buď si diabetik pichne inzulín o hodinu - dve neskôr po konzumácii jedla, alebo bude užívať prokinetiká, ktoré posilňujú vyprázdňovanie žalúdka.“
Ak sa so syndrómom dráždivého hrubého čreva predsa len stretnete, okrem zápchy pozor aj na hnačky, ktoré vám takisto môžu rozkolísať hladinu cukru. Neváhajte sa o svojich ťažkostiach porozprávať s diabetológom, ktorý vám poradí, ako glykémiu kompenzovať.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-26 14:21:36 - Feat.: 0 - Title: Matúška nemá papier, Petržalka šéfa
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 16:14