StoryEditor

Matúška nemá papier, Petržalka šéfa

23.05.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Miestna volebná komisia v Petržalke vydala osvedčenie o zvolení za nového starostu Petrovi Matúškovi. Stalo sa tak až na druhý pokus - prvý raz komisia odmietla podpísať zápisnicu. Dôvod? Matúškovi agitátori ešte v deň volieb sľubovali žehličky či hodinky za hlas pre tohto kandidáta.

Miestna volebná komisia v Petržalke nevydala osvedčenie o zvolení za nového starostu Petrovi Matúškovi. Matúškovi agitátori ešte v deň volieb sľubovali žehličky či hodinky za hlas pre tohto kandidáta.

Dohra na súde
Traja neúspešní kandidáti (Milan Ftáčnik, Ladislav Snopko a Ján Kotuľa) už kompletizujú sťažnosť na Ústavný súd SR. "Pošleme ju dnes alebo zajtra. O podrobnostiach budeme informovať hneď potom. Každý kandidát dá sťažnosť za seba," vysvetlil Ftáčnik. Žaloba hrozila Matúškovi aj od bratislavského župana a petržalského exstarostu Vladimíra Bajana. Nad petržalským sídliskom totiž počas volieb krúžilo lietadlo s nápisom "Bajan volí Matúšku 8". Matúška sa mu neskôr ospravedlnil a označil to za "recesiu".

Čo voľby to pravidlá
Volebné moratórium je pritom už len špecifikom komunálnych a regionálnych volieb. Zo zákona o parlamentných voľbách ho už poslanci odstránili. "Moratórium sa v podstate porušovalo pri každých voľbách. Ale sankcie boli a sú ťažko vymáhateľné," vysvetľuje poslanec parlamentu Ivan Šimko. Práve preto je za zrušenie moratória. Podľa poslankyne Kataríny Tóthovej rôzne pravidlá môžu ľudí zmiasť. "Potom môže niekto porušiť zákon aj z neznalosti." Tóthová je za zachovanie moratória pre všetky druhy volieb. Právnik Ladislav Orosz zdôrazňuje, že najbližšie parlamentné voľby budú prvé bez predvolebného moratória (počas volieb moratórium platí). "Uvidíme, aké skúsenosti z toho získame. Všetky voľby by však mali mať rovnaké podmienky na moratórium, pričom ja osobne sa prikláňam k jeho zachovaniu," dodáva Orosz.

Tiene minulosti
Podozrenia z porušenia volebného moratória sa objavili už v minulosti. "Nepamätám si však to, že by sa vyskytli podozrenia takého druhu, ako naposledy v Petržalke. Aspoň sme podobný podnet nedostali," hovorí zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétiová. Podozrenia z porušovania moratória sa vyskytli napríklad pri vlaňajších doplňujúcich voľbách primátora vo Zvolene. Jeden z kandidátov večer pred voľbami vystúpil v hlavnom spravodajstve TV Markíza s informáciami o budúcnosti zvolenskej rekreačnej zóny, číslo ďalšieho kandidáta (šéfa mestského dopravného podniku) bolo počas celých volieb na niektorých premávajúcich autobusoch MHD.

Čo hovorí zákon o voľbách do samosprávy obcí:
- volebná agitácia sa začína 30 dní a končí sa 48 hodín pred začiatkom volieb
- 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň volieb je neprípustná volebná agitácia pre kandidujúce politické strany a pre nezávislých kandidátov slovom, písmom, zvukom i obrazom v štátnych a miestnych oznamovacích prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí
Zdroj: NR SR

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej na učebné pomôcky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:53