StoryEditor

Chronická bolesť? Zbavte sa jej za niekoľko minút

16.07.2014, 00:20
Autor:
(dia)(dia)
Doktori po prvýkrát na Slovensku použili novú metódu odstránenia chronickej bolesti chrbta spôsobenú poškodením medzistavcovej platničky.

Na otázku, čo to vlastne bolesť je sa odpovedá veľmi ťažko. Ide o subjektívny pocit jedinca, ktorý ňou trpí. Isté však je, že dlhodobá bolesť dokáže zo života spraviť peklo nielen tým, ktorých sa bezprostredne týka, ale aj ich okoliu. Nové moderné intervenčné techniky liečby bolesti dokážu to, čo vás trápilo niekoľko rokov, odstrániť už za niekoľko minúť.

 

Takmer jeden milión Slovákov trpí chronickou bolesťou chrbta. Na rozdiel od akútnej bolesti, ktorá vzniká ako dôsledok zranenia či choroby a je typická svojim krátkym trvaním, predstavuje chronická bolesť dlhodobo pretrvávajúci stav. Čo sa skrýva za touto nepríjemnou bolesťou? Štatisticky, v 4 z 10 prípadov za to môže poškodená platnička. Poškodením sa rozumie napríklad schopnosť platničky opakovane vyvolávať zápaly miechových nervov. Bežná liečba, ktorá je účinná pri liečbe akútnej bolesti, žiaľ, v týchto prípadoch väčšinou nezaberá. Riešením potom môžu byť moderné intervenčné techniky liečby bolesti, ktoré ponúka klinika EuroPainClinics v spolupráci s Nemocnicou s Poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove.

 

Prednedávnom bola v Bardejove prvýkrát použitá metóda Disc-FX, ktorá rieši problém poškodených medzistavcových platničiek. Na odhalenie zdroja bolesti doktor zavedie do platničky ihlu a pomocou špeciálnej techniky potvrdí, či je poškodená. Ak áno, zníži v nej tlak, tak že odstráni časť chorej platničky a následne „zalepí“ jej vnútornú gélovú časť, aby nevytekala a nespôsobovala ďalšie problémy. Na záver dochádza k zničeniu drobných nervov, ktoré zapríčiňujú bolesť v samotnej platničke a to hlavne v jej zadnej časti, kde „zlé“ nervy vrastajú, počas relatívne dlhodobého procesu, keď sa zdravá platnička mení na chorú. Ide o miniinvazívny zákrok vykonávaný ambulantne. „Na rozdiel od bežnej operácie, ktorá môže skomplikovať pacientov stav a niekedy je nutné ju opakovať, metódou Disc-FX je opakovanie zákroku menej pravdepodobné. Navyše aj riziká sú tu minimálne,“ zdôrazňuje MUDr. Robert Rapčan. To, či je však zákrok pre vás vhodný, musíte dopredu konzultovať s doktorom. Závisí to od stupňa poškodenosti platničky – čím výraznejšie poškodenie, tým väčšia pravdepodobnosť, že budete potrebovať klasický otvorený operačný zákrok.

 

Prvou pacientkou na území Slovenska, ktorá tento zákrok podstúpila, je zdravotná sestra Iveta (42) z okolia Svidníka. Bolesti pociťovala už viac ako sedem rokov, pričom sa stále zhoršovali. „Poškodená platnička mi spôsobuje bolesti, ktoré vystreľujú do celého chrbta a to mi bráni v pohybe,“ opisuje svoje ťažkosti pacientka pred zákrokom. „Užívala som dlhodobo lieky predovšetkým len na utlmenie bolesti. Pravidelne som navštevovala fyzioterapeuta a dostávala infúzie. Aj napriek tomu, že poisťovňa zákrok neprepláca a stojí približne 1.500 €, sú jeho výhody nesporné. Takto moje niekoľkoročné bolesti zmiznú v relatívne krátkom čase bez dlhodobého výpadku zo zamestnania,“ objasňuje pacientka.

Disc-FX je ambulantný približne polhodinový zákrok vykonávaný v lokálnom znecitlivení. Veľkou výhodou tohto výkonu je, že pacient odchádza ešte v ten deň domov. Na rozdiel od bežných invazívnych chirurgických zákrokov nie je odkázaný na niekoľko týždňov či mesiacov na lôžko. Pri Disc-FX stačí len počas 6 týždňov dodržiavať plánovaný pokojnejší režim. Následne je pacient opäť schopný viesť plnohodnotný a kvalitný život, a dokonca sa tešiť z takých maličkostí ako z obyčajnej prechádzky v prírode.  

01 - Modified: 2006-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Severstaľ mieri na londýnsku burzu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:52