StoryEditor

Severstaľ mieri na londýnsku burzu

03.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ruská oceliarska skupina Severstaľ, ktorá sa v tomto roku dostala do centra pozornosti svojím pokusom o fúziu s luxemburským koncernom Arcelor, by chcela na jeseň uviesť časť svojich akcií na londýnsku burzu.
Severstaľ sa usiluje o to, aby z tejto emisie získala 1,5 miliardy dolárov, v prepočte takmer 45 miliárd korún. Bankéri o pláne uviedli, že Severstaľ poverila uvedením akcií banky Citibank, UBS a Deutsche Bank. Transakcia, naplánovaná na október alebo november, by mala zvýšiť trhovú hodnotu firmy na 12 až 15 miliárd dolárov. Súčasná trhová kapitalizácia, ktorú má firma podľa cien akcií na ruskom trhu, dosahuje 11,7 miliardy dolárov.
Severstaľ by chcela v Londýne predať viac než desať percent svojich akcií, povedali bankári. Na moskovskej burze MICEX sa obchoduje zhruba s piatimi percentami. Hovorca Severstali sa k správe odmietol vyjadriť.
Podľa odhadovanej hodnoty by emisia akcií Severstali bola treťou najväčšou emisiou ruskej firmy. Prvenstvo od minulého mesiaca drží ropná spoločnosť Rosnefť s emisiou v hodnote 10,4 miliardy dolárov. Po nej nasleduje telekomunikačná firma Sistema s emisiou z februára minulého roka za 1,6 miliardy dolárov.
Severstaľ sa preslávil po tom, čo sa s ním vedenie Arceloru dohodlo na priateľskej fúzii, aby odvrátilo akvizičné snahy Mittal Steel. V júni však pod tlakom akcionárov zmenilo názor a schválilo zlúčenie s Mittalom.
Najväčší podiel -- 89 percent -- v Severstali vlastní Alexej Mordašov, ktorý je podľa časopisu Forbes siedmym najbohatším Rusom.
Na londýnskej burze sú už kótované ruské oceliarne NMLK a Evraz Group, vlastník českých Vítkovice Steel. Podľa bankérov by po Severstali mohli prísť do Londýna aj akcie oceliarne MMK a ťažba železnej rudy z majetku magnáta Ališera Usmanova.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:07