StoryEditor

Na bolesť epiduroskopia

22.04.2014, 23:40
Autor:
(dia)(dia)
Rakovinové bolesti či chronická bolesť chrbta boli dlho neriešiteľným problémom. Dnes sa dajú liečiť modernými metódami, ako napríklad epiduroskopia.

Rakovinové bolesti alebo chronická bolesť chrbta boli dlho neriešiteľným problémom. Dnes sa už dajú liečiť. Pomáhajú tomu najmodernejšie diagnostické metódy a zákroky, ako napríklad epiduroskopia, teda snímanie kamerou v miechovom kanáli, ktoré umožní nájsť presné miesto bolesti a aplikovať lieky priamo do postihnutého miesta.

Hoci sú tieto metódy v zahraničí bežnou praxou, u nás a v Českej republike ide o novinku. Informoval MUDr. Róbert Rapčan, FIPP z kliniky, ktorá sa špecializuje na komplexnú pomoc pri liečbe bolesti a ročne vykoná asi 3 000 zákrokov liečby bolesti.

Nové lekárske postupy sa zameriavajú na určenie presného miesta bolesti a cielenú liečbu priamo v tomto mieste. „Intervenčná diagnostika nám umožňuje veľmi efektívne a precízne určiť zdroj bolesti v oblasti chrbtice a navrhnúť optimálny spôsob liečby,“ spresnil R. Rapčan.

Jednou z nových metód je aj epiduroskopia, pri ktorej lekár za pomoci kamery sníma miechový kanál a môže tak nájsť presný zdroj bolesti.

Metódou epiduroskopie môže lekár navyše podať lieky priamo do miesta postihnutia, kedy je liečba najúčinnejšia. „Vďaka epiduroskopii máme možnosť počas jedného zákroku pacienta vyšetriť a priamo aplikovať lieky, ktoré mu pomôžu od bolesti. Pacient sa tak nemusí objednávať na ďalší zákrok a liečba je šetrnejšia a výrazne sa zrýchli,“ dodal doktor Rapčan.

Naše poisťovne väčšinu takýchto zákrokov preplácajú, v Česku si ju musia pacienti zaplatiť.

Foto: EuroPainClinics.  Lekár vyšetruje pacienta pomocou röntgenového zariadenia tzv. C-ramena

 

 

Autor: ZdN

Zdroj: www.mediweb.hnonline.sk

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plochy a vystavovatelia
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:13