StoryEditor

Navštívte veľkonočné podujatia a spestrite si sviatky

02.04.2015, 15:01
Autor:
(dia)(dia)
Vybrané podujatia na Slovensku.

Piatok 3. apríla

Častá - Jarné slávnosti na hrade Červený Kameň potrvajú od 3. do 6. apríla. Vstupy na prehliadku začínajú každú celú hodinu od 09.00 do 16.00 h. Počas veľkonočných sviatkov môžu návštevníci obdivovať sviatočne vyzdobené hradné interiéry, zoznámia sa s viac či menej známymi zvykmi, tradíciami a jedlami typickými pre toto obdobie. Nebudú chýbať charakteristické symboly jari a veľkonočných sviatkov – kraslice, Morena, letečko či tŕňová koruna.
Súčasťou podujatia budú aj stredoveké veľkonočné trhy, ktoré SNM - Múzeum Červený Kameň organizuje v spolupráci s OZ Schatmansdorf v hradnej lisovni, priamo na nádvorí hradu.
Spestrením Jarných slávností bude veľká jarná súťaž, v ktorej budú mať návštevníci možnosť vyhrať 40 jednodňových voľných vstupeniek na Rotenstein: Rytiersky turnaj na koňoch, ktorý sa bude odohrávať na hrade Červený Kameň 30. a 31. mája.

Podolie - V parku miniatúr uvedú o 10.00 h tri nové modely hradov.
Dobové rekonštrukcie tríbečského Čierneho hradu a  najvýchodnejšieho slovenského hradu Tibava sú vyšperkované do najmenších detailov. Zbierku strážnych veží doplní model banskobystrickej Vartovky.
V rámci uvedenia nových hradov budú o 10.00 a o 14.00 h aj dve skupinové komentované prehliadky s podrobným výkladom doplneným práve o nové legendy.
Park miniatúr bude počas veľkonočných sviatkov otvorený denne od 3. – 6. apríla od 09.00 do 17.00 h.

Beckov - Podujatie Sviatky jari na hrade Beckov 2015 bude od piatka 3. apríla do pondelka 6. apríla.
Na Veľký piatok a Bielu sobotu si môžu návštevníci pozrieť ukážky tradičných ľudových remesiel. Košikár, kováč, medovnikárka, čipkárka, krasličiarka a ďalší remeselníci sa radi podelia o svoje vedomosti, skúsenosti a predvedú návštevníkom to najlepšie zo svojho umenia. Veľkonočná nedeľa a pondelok budú venované i deťom. Pripravené sú súťaže v hľadaní a zdobení kraslíc a pletení korbáčov za sladké odmeny. Nedeľné poobedie spríjemní návštevníkom folklórna skupina Selčan zo Selca. V pondelok sa naši najmenší, ale i tí, čo sa do detských čias radi vracajú, zabavia s Divadielkom pod Hríbikom a ich bábkovým predstavením.


Sobota 4. apríla

Stupava - Veľkonočný jarmok 2015 sa bude konať v dopoludňajších hodinách pri kultúrnom dome. V rámci programu si môžu rodiny s deťmi o 10.00 h pozrieť divadielko s názvom Zajkov veľkonočný príbeh.

Maňa/Žitavský luh - Slovenská ornitologická spoločnosť pri príležitosti Medzinárodného dňa vtáctva (1. apríl) pozýva na Jarný vtáčí festival na Žitavskom luhu. Exkurzia v čase od 09.00 do 12.00 h bude zameraná na poznávanie vtáčieho spevu a pozorovanie vodného vtáctva. Popoludní od 15.00 do 17.00 h sa uskutoční na obecnom úrade beseda spojená s prednáškami, prezentáciami a premietaním krátkych filmov.

Žarnovica - Stolnotenisový oddiel MTK Tatran Žarnovica v spolupráci s oddelením kultúry, mládeže a športu Mestského úradu v Žarnovici vás pozývajú na Veľkonočný turnaj v stolnom tenise od 08.30 h v telocvični ZŠ na Ulici Fraňa Kráľa.

Zvolen - Mesto Zvolen a OZTK Zvolen pozývajú na 12. ročník bežeckých pretekov Zvolenská Corrida o 11.00 h a súčasne na rodinný beh Zvolenská Minicorrida od 09.00 do 10.45 h na Námestí SNP.

Pribylina - Múzeum liptovskej dediny v Pribyline počas veľkonočných sviatkov privíta návštevníkov na podujatí Sviatky jari.
V dňoch 4. - 6. apríla ich čaká pestrý kultúrny program v podobe prezentácie jarných zvykov, spevov a tancov v podaní folklórneho súboru Liptov.

Zuberec - Veľkonočné sviatky v Múzeu oravskej dediny Zuberec - Brestová budú v areáli múzea od 11.00 h. Návštevníci uvidia ukážky výroby kraslíc, pletenia korbáčov, drotárstva, hrnčiarstva, výroby sviečok a obradového pečiva i ďalších remesiel.
V nedeľu 5. apríla o 14.00 h bude pripravený folklórny program Symboly v jarných obradoch, v rámci ktorého vystúpia folklórny kolektív Brestová z Múzea oravskej dediny a hostia folklórny súbor Oravan senior a ľudová hudba Struna zo Zuberca.
Podujatie potrvá do 6. apríla.

Vysoké Tatry - Kúpele Nový Smokovec pokračujú v každoročnej tradícii a i tentoraz vytvorili projekt Veľkonočné mestečko, v ktorom budú ukážky ľudových remesiel, umelecké vystúpenia, súťaže a chutné špeciality. Cieľom akcie je prekonanie rekordu v počte kraslíc, ktoré budú zdobiť Veľkonočný tatranský strom.
Deti sa môžu tešiť na jazdu na koníkoch, fotografovanie sa s maskotmi, maľovanie na tvár a ukryté čokoládové vajíčka.
Podujatie sa začne o 12.00 h.



Nedeľa 5. apríla

Banská Štiavnica - Veľká noc na Vindšachte Štiavnické Bane 2015 sa začne o 11.00 h pri penzióne Cosmopolitan, pri tajchu Vindšachta v Štiavnických Baniach.
Program: hľadanie vajíčok, koníky a vtáčiky, palacinkiáda, hasenie, zápasenie, rybárčenie, sokoliari.

Mýto pod Ďumbierom - Podujatie Veľkonočné radosti sa začne o 13.00 h v areáli Ski centra. Pripravený je kultúrny program, remeselný trh, animácie a súťaže pre deti aj dospelých, tradičná kuchyňa, pochovávanie lyží - rozlúčka so zimnou sezónou.
V podvečerných hodinách bude premietanie filmu Nevesta hôľ, program bude pokračovať koncertom horehronskej formácie Buchajtramka a ľudovou zábavou.


Pondelok 6. apríla

Fiľakovo - 10. ročník Palóckej Veľkej noci sa bude konať od 10.00 do 17.00 h v mestskom kultúrnom stredisku.
Veľkonočný pondelok sa bude niesť v duchu tradícií a veselosti. Organizátori pripravili folklórny program, tvorivé dielne, program pre deti a remeselnícky jarmok. V tvorivých dielňach sa záujemcovia budú môcť zapojiť do zdobenia veľkonočných kraslíc, prípravy kožených náramkov, smaltovania šperkov, pečenia mlynárskych koláčov a medovníkov a budú môcť ochutnať špeciality palóckej ľudovej kuchyne.


Oravská Lesná - Na Oravskej lesnej železnici prebiehať program prezentujúci tradície Veľkej noci. Veľkonočnú oblievačku bude prezentovať folklórny súbor.
Program začne v časoch: 12.30, 14.00 a 15.00 h a bude pokračovať jazdou vláčikom.
 

Zdroj: TASR

01 - Modified: 2007-04-30 05:04:00 - Feat.: 0 - Title: Benzín v SR by mohol tento týždeň zdražieť o 1 Sk na liter
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
01. máj 2024 23:28