StoryEditor

Benzín v SR by mohol tento týždeň zdražieť o 1 Sk na liter

30.04.2007, 07:04
Autor:
TASRTASR

Ceny benzínu na čerpacích staniciach v SR by tento týždeň mohli vzrásť o vyše 1 Sk za liter na priemernú úroveň 39 Sk v prípade 95-oktánového benzínu. Odhaduje to portál tankovanie.sk, ktorý sa pri tom odvoláva na vývoj na medzinárodných trhoch.
"Ceny benzínu stúpli totiž vo svete od januára až takmer o 60 %, kým v SR to bolo ´len´ o 10 %, predovšetkým vďaka posilňovaniu slovenskej koruny. Pri nafte nie je na medzinárodných trhoch badať taký turbulentný vývoj ako pri benzíne," uvádza ďalej portál.
Ceny ropy v piatok stúpli kvôli obavám o dodávky benzínu v USA, ktoré súvisia s problémami v tamojších rafinériách. Cena ľahkej ropy s termínom dodávky v júni sa zvýšila o 12 centov na 65,18 USD za barel (159 litrov), v prepočte 1 610 SKK, v ázijskom obchodovaní na newyorskej burze. Londýnska ropa Brent, ktorá sa v súčasnosti považuje za najlepšie meradlo globálnych cien ropy, vzrástla o 3 centy na 67,68 USD za barel. Cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa podľa najnovšej štatistiky zvýšila na 64,03 USD z úrovne 63,50 USD.
Cena americkej ropy sa tak pohybuje znova pri 8-mesačnom maxime. Správa o uväznení viac ako 170 ľudí v Saudskej Arábii, podozrivých z plánov na teroristické útoky na ropné polia v krajine, len zväčšila obavy trhu z možného prerušenia dodávok ropy z nestabilných krajín. Takou je v poslednom čase Nigéria pre nezvládnuté prezidentské voľby a útoky militantov v nigérijskej delte na ropné zariadenia, ako aj Irán pre svoj jadrový program a sankcie OSN. Prerušenie dodávok zo Saudskej Arábie, lídra krajín OPEC, by bolo katastrofou, konštatuje portál.
K rastu cien ropy prispeli aj problémy v centre, ktoré je dôležité pre vývoj cien na medzinárodných komoditných trhoch s ropou a ropnými produktmi, pripomína portál. Dve najväčšie belgické odborové organizácie totiž ohlásili štrajk v 4 rafinériách v Antverpách. Vývoj cien benzínu sa na medzinárodných komoditných trhoch neupokojil ani v poslednom aprílovom týždni. Skôr naopak, ceny pokračovali v raste a v porovnaní s kótovanými cenami, ktoré sa dosiahli týždeň predtým, vzrástli až o 40 USD/tonu a prekročili už aj úrovne, na akých boli v rovnakom čase minulý rok.
(1 USD = 24,701 SKK)
gub gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 17:53