Kľúčovú rolu v príčinách civilizačných ochorení zohrávajú cukry a tuky. Dôležité nie je množstvo, ale ich štruktúra.
Nebezpečné cukry
"Najnebezpečnejšie sú tzv. rýchle cukry, teda monosacharidy a disacharidy a tie by sa mali podieľať na našej strave len jednou desatinou. Pri nadmernom príjme sú príčinou obezity a cukrovky so všetkými následkami," upozornila Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu. Lepšie je preto vyberať si polysacharidy ako škrob a vláknina.
Oleje, semená, nátierky
Pri tukoch zasa platí tretinové pravidlo. Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať živočíšne tuky. Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny. Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, napr. repkový, ale hlavne olivový olej. Doplnkovým zdrojom sú aj semená a oriešky. Tretiu tretinu v tvorbe energie zabezpečujú polynenasýtené mastné kyseliny, známe omega 6. Tie sú podľa Bedérovej prítomné v rastlinných olejoch a rastlinných tukových nátierkach.
Pohyb a pestrá strava
Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v súčasnom životnom štýle, ktorý charakterizuje nedostatok pohybu, nadmerný príjem cukru a nevhodných tukov, stres, fajčenie. V prvom rade ide o kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovku, obezitu, aterosklerózu i rakovinu. "Čarovné a hlavne praxou overené tipy pre zdravie sú pohyb, pestrá - vyvážená strava a veselá myseľ," zhrnula lekárka Iveta Vaverková zo združenia.
(red.)