StoryEditor

Zdravá strava odmalička

09.04.2014, 23:32
Autor:
(dia)(dia)
Viete, čo by jedálničku našich detí nemalo chýbať a čomu by sa mali, naopak, vyhnúť? Ak máte doma malého diabetika, mali by ste to ovládať.  

 

Viete, čo by jedálničku našich detí nemalo chýbať a čomu by sa mali, naopak, vyhnúť? Ak máte doma malého diabetika, mali by ste to ovládať. Racionálna strava je totiž kľúčom k dobrej kompenzácii diabetu. Zdravo stravovať by však sa mala celá rodina. Ste pre svoje deti dobrým vzorom?


Ak chcete, aby sa váš potomok stravoval zdravo, najlepšie urobíte, ak mu sami pôjdete príkladom. Dieťa sa bude stravovať tak, ako ho to naučíte. „Veľa mamičiek sa sťažuje, že deti nechcú jesť zeleninu a strukoviny. Z celého jedla si podľa nich vyberú len zemiak, pretože ten je v podstate sladký, ďalej mäso, biele pečivo, no a, samozrejme, sladkosti,“ hovorí zo skúsenosti odborník na zdravú výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay. Rovnaké ako dnes ich deti však pred rokmi možno boli ich rodičia. Len si spomeňte, ako ste v detstve vysedávali pri zeleninovej polievke, z ktorej ste odmietali čo len ochutnať a slinky sa vám zbiehali na čokoládu, schovanú v kredenci. Ako teda dieťa motivovať k zdravej výžive, keď aj dospelým to často robí problém?

Deti a prirodzená strava
Vaše deti by predovšetkým inú ako zdravú stravu nemali ani poznať. A to najmä v prípade, že v rodine máte diabetika. Prečo deti už v útlom veku poznajú nezdravú stravu? Kto im ju predkladá? Bohužiaľ, často sú to samotní rodičia. „Deti treba k prirodzenej strave viesť od malička,“ zdôrazňuje odborník. Ako teda začať? Mnohí si myslia, že najlepším štartom je zelenina. Prvé jedlo, ktoré deťom rodičia predkladajú, býva väčšinou strúhaná mrkvička. Zelenina je, samozrejme, veľmi zdravá, no dieťa bude potrebovať aj dostatok obilnín. K nim sa však už po zelenine nebude chcieť vracať, pretože tá im chutí viac. Preto zeleninu spolu s ovocím zaraďte do detského jedálnička až keď už vaša ratolesť zvládla obilniny.

Varíš kašu, varíš?
Najlepší štart do zdravej stravy dospelých sú pre bábätko obilniny. Začnite varením kašičiek z ryže a pšena, neskôr z pohánky. Ostatné obilniny ako jačmeň, ovos, pšenica či raž majú lepok, takže kvôli možnej alergii ich ponúknite deťom až po 9. mesiaci. Hoci ryža natural je oveľa hodnotnejšia ako biela ryža, pri tráviacich ťažkostiach je lepšie uprednostniť bielu. Čím je dieťa mladšie, tým by mala byť kaša redšia. „Samozrejme, pri malých deťoch pre možnosť alergie začíname vždy jedným druhom. Po troch dňoch môžme pridať ďalšiu potravinu. Hoci alergia na ryžu, alebo pšeno je veľmi netradičná. Ale možné je všetko,“ vysvetľuje MUDr. Ruttkay. Neskôr môžete ryžu kombinovať s ostatnými obilninami, obyčajne sa používajú 3 diely ryže a 1 diel inej obilniny. Ak si chcete na tomto pokrme pochutnať aj vy, stačí dojčenskú kašičku mierne vylepšiť. K pšenovej či ryžovej kaši pridajte ovocie, obilný slad, škoricu, strúhaný kokos či ďatle. Takto upravenú kašu môžete rozšľahať a vznikne jemný krémový dezert, ktorý po odstatí v chladničke určite oceníte. Tú istú zmes môžete zapiecť v jenskom skle a vznikne netradičný koláč či torta. Pochutí si celá rodina. Nezabúdajte, že deti si na zdravú stravu nezvyknú, kým im sami nepôjdete príkladom.


Dôležitá vláknina
Nielen dieťa, ale každý diabetik potrebuje stravu bohatú na vlákninu. Čím viac vlákniny jedlo obsahuje, tým pomalšie dôjde k vzostupu glykémie. Ak jej jete dostatok, nemusíte sa obávať náhlych výkyvov krvného cukru. Práve tie poškodzujú organizmus najviac. A ktoré potraviny obsahujú vlákninu? Skrýva sa v obilninách, zelenine, ovocí a strukovinách. Popri obilninových kašiach dochutených ovocím je zdravou alternatívou aj kaša alebo polievka zo zeleniny. Ideálne sú karfiol, brokolica, tekvica, kapusta, kukurica, hrášok, mrkva, ale aj mnohé ďalšie.
Pozor! Kvasenú zeleninu podávajte deťom až od piateho roku. Malým deťom treba zeleninu variť vo vode 30-45 minút a potom precediť. Čím dlhšie zeleninu varíme, tým viac užitočných látok stráca. Voda, v ktorej sa zelenina varila, je cenným zdrojom minerálov a vitamínov, preto je dobré ju použiť. Staršie deti si pochutnajú aj na polievke, v ktorej skombinujete zeleninu, strukoviny a obilniny. Zemiaky radšej celkom vynechajte.

Šošovička, hrášok, fazuľa
Keď už vaše dieťa pravidelne jedáva obilniny, zeleninu a ovocie, je na čase pridať aj strukoviny. Je dobré ich kombinovať, pretože sa líšia v obsahu minerálov, vitamínov a zložených cukrov potrebných pre rast priateľských baktérií v čreve. Všetky strukoviny obsahujú rozpustnú vlákninu a to z nich robí cenné potraviny pre cukrovkárov. Prvenstvo medzi strukovinami má sója, pretože obsahuje aj 3 omega kyseliny, čo je vzácnosť, ktorou sa ostatné strukoviny pýšiť nemôžu. Najlepšie stráviteľná je červená šošovica, zvlášť vhodná aj pre deti. Nezabúdajte však, že deťom do troch rokov treba strukoviny pred podávaním rozmixovať. Malé kúsky by mohli vdýchnuť alebo si ich vopchať do nosa a váš obed by sa skončil návštevou pohotovosti.

Napriek tomu, že strukoviny sú zdraviu veľmi prospešné, mnoho ľudí sa im vyhýba a nezaraďuje ich ani do jedálnička svojich detí. Prečo? Má to dve hlavné príčiny:


1.    Strukoviny spôsobujú nepríjemnú plynatosť.
Proti tomuto tvrdeniu sa nedá veľmi namietať. Plynatosť po konzumácií strukovín je o to väčšia, o čo viac živočíšnej potravy prijímate. „Pokiaľ sa stravujeme zdravo, plynatosť nebýva veľmi výrazná,“ tvrdí odborník.
Bojujte proti nej!
Nedovoľte, aby vás a vaše deti odrádzali od jedenia strukovín problémy s plynatosťou. Dá sa im predsa aj predchádzať. Ako? MUDr. Ruttkay odporúča namočiť strukovinu do vody, po dvoch hodinách ju zliať a krátko povariť. Vodu potom opäť zlejte a strukovinu nechajte odstáť vo vymenenej vode ešte desať hodín. Ak do varenia pridáte aj trošku zázvoru alebo cesnaku, plynatosť vás viac trápiť nebude.

2.    Deti odmietajú jesť strukoviny
Mnoho detí sa strukovín nechce ani dotknúť. Či ich presviedčate po dobrom, alebo po zlom, túto potravinu odmietajú.
Presvedčte ich!
Skúste strukoviny vhodne zamaskovať do nejakého iného jedla. Pod kopou zeleniny či ryže si dieťa fazuľu alebo cícer možno ani nevšimne. Ak áno, musíte byť ešte prefíkanejší. Zmixovanú strukovinu primiešajte do polievky so zeleninou. Polievku táto masa zahustí, takže nebudete potrebovať nezdravú a kalorickú zápražku. Okrem toho strukovina zostane dobre utajená aj pred vašim detským detektívom. Nič netušiaci ju spapká spolu s ostatnou zeleninou. Ak strukoviny nepatria k vašim obľúbeným jedlám, môžete podobne oklamať aj vlastné chuťové bunky.

Semená a semienka
Dôležitým doplnkom vyváženej stravy sú aj semená. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a tri omega mastných kyselín. Najrôznejšie semienka môžete pridávať do kaší, nátierok či iných jedál. Veľmi výživné sú aj oleje zo semien. Lyžica ľanového oleja denne primiešaná do jedla pokrýva dennú potrebu 3 a 6 omega mastných kyselín v tom najlepšom pomere. Aj oleje je však vhodné striedať. Používajte aj sezamový, slnečnicový, či olivový. Samozrejme, vždy panenské, nie rafinované. Nenahraditeľným zdrojom vitamínov, minerálov a mnohých výživných látok sú klíčené semená a strukoviny. Zaraďujte ich preto do stravy vašich detí pravidelne. Navyše, klíčenie sa pre nich môže stať užitočnou zábavou.

Pozor na mäso
Diabetici by to nemali preháňať s mäsom, pretože živočíšne bielkoviny preťažujú obličky. V tele cukrovkára je tento orgán už aj tak ťažko skúšaný, preto mu nadmernou konzumáciou mäsa netreba pridávať. Ak sa obličky príliš preťažujú, dochádza k ich poškodeniu a môže sa začať rozvíjať tzv. diabetická nefropatia. Ako jej predchádzať? Odpoveď je jednoznačná: znižovaním živočíšnych bielkovín, ale aj bielkovín všeobecne. Podľa lekára sa odporúča prijímať denne 0,8 g bielkoviny na 1 kg telesnej hmotnosti počas 24 hodín. Predstavme si napríklad vaše 25 kilogramové dieťa. Denne by malo prijať asi 20 g bielkovín (25 kg hmotnosti x 0,8). A koľko bielkovín získa zo 100 g mäsa? Keďže mäso má približne 17-20 % bielkovín, dieťa prijalo v jedinom kúsku mäsa celodennú potrebnú dávku bielkovín. Nerátali sme však ostatné potraviny, ktoré za deň zjedlo. Bielkoviny sú totiž aj v obilninách a strukovinách.ň


Bielkoviny pre vás a vaše dieťa:
hmotnosť v kg x 0,8 = DDD bielkovín v g


Dbajte na pravidelnú stravu
Váš malý diabetik musí jesť pravidelne 5-6 krát denne. Aby ste predišli tzv. rannej hypoglykémii, dôležité je zaradiť druhú večeru pred spaním. Čo vtedy jesť? Podľa odborníka je najlepšie siahnuť po nejakom ovocí. Jedným jabĺčkom hodinu pred spaním predídete poklesu glykémie v skorých ranných hodinách. „Kedysi ovocie nebolo odporúčané, ale s príchodom glykemického indexu sa tieto obavy prehodnotili, a to práve pre obsah vlákniny v ovocí. Ako náhle k cukru pridáme solubilnú vlákninu, ktorá je v dužine ovocia a nesolubilnú v šupke, prijmeme síce rovnaké množstvo sacharidu, ale rýchlosť vstrebania je pomalšia. Cukor vďaka tomu nebude stúpať rýchlo,“ vysvetľuje MUDr. Ľ. Ruttkay.

Zlaté pravidlo
Ak ku všetkému, čo ste práve prečítali, pridáte ešte zlaté pravidlo: vždy vyberať potraviny z čo najnižším glykemickým indexom, môžete mať istotu, že organizmus vášho dieťaťa dostáva presne to, čo potrebuje.

Zastaralé jedálničky v škôlkach
Nestačí však dozerať len na to, čo zjedia vaše ratolesti doma. Deti v predškolskom veku trávia často omnoho viac času v škôlke. Hoci by strava v predškolskom zariadení mala byť pestrá a zdravá, realita väčšiny slovenských škôlok svedčí skôr o opaku. „Bežné jedálne lístky v jasliach a školách sú veľmi staré a nezodpovedajú súčasným štandardom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Je tam absolútny nedostatok semien, minimum zeleniny, minimum strukovín a žiadna celozrnná obilnina. Je to absolútny deficit biologicky hodnotných potravín, o klíčených ani nehovoriac,“ upozorňuje MUDr. Ruttkay. Zásady racionálneho stravovania nie sú totiž širokej verejnosti stále dostatočne známe.

Nezdravo priamo v nemocnici
Stáva sa, že diabetikovi ponúknu nevhodnú potravinu dokonca na miestach, kde by sa mal najesť najzdravšie. Napríklad v nemocnici. Aké je v nej raňajkové „menu“ pre cukrovkára? Typickým príkladom je grahamový rožok natretý margarínom. Podľa odborníka na zdravú výživu je to úplný nezmysel. Múka, z ktorej je takýto rožok vyrobený, je síce vymletá len čiastočne, ale stále to nie je kvalita celozrnného pečiva. Okrem toho, tak ako všetky pekárenské výrobky, aj grahamový rožok obsahuje priemyselne vyrábaný stužený rastlinný tuk. No a tomu by sa mal diabetik vyhýbať na míle. Stužený tuk totiž obsahuje nebezpečné trans formy mastných kyselín, ktoré zvyšujú cholesterol a poškodzujú cievy. Čo by mal teda cukrovkár, či už dieťa alebo dospelý, raňajkovať? „Ideálne raňajky diabetika by mali pozostávať z jačmeňa alebo ovsa, ktoré obsahujú cennú vlákninu. Prisladíme jačmenným sladom a pridáme lyžičku ľanového oleja. Takéto raňajky obsahujú všetky potrebné látky pre diabetika,“ tvrdí špecialista.

Čo sa v mladosti naučíš...
Zmena stravovacích návykov je pre dospelého človeka jednou z najťažších úloh. Mnohí sú však nútení ju kvôli vlastnému zdraviu podstúpiť. Ak vaše deti naučíte racionálne sa stravovať už v útlom veku, spravíte im veľkú službu. Rodičom malých diabetikov netreba zvlášť pripomínať, že cukrovka býva v detstve často zle kompenzovaná. Vyváženou a pestrou stravou sa však dá veľa napraviť. Jedlo sa tak môže stať nielen nutným doplnením energie, ale aj liekom pre telo. Skúste sa na stravu pozerať z tohto zorného uhla.

(tot)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 06:02:59 - Feat.: 0 - Title: Názor: Budujeme mobilné, proaktívne a globálne sily
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:46