StoryEditor

Názor: Budujeme mobilné, proaktívne a globálne sily

22.05.2006, 00:00

Uplynulé štyri roky - a najmä členstvo Slovenska v NATO a Európskej únii - priniesli veľký posun tak v bezpečnostnom systéme, ako aj v našich ozbrojených silách. Strategický dokument Model 2010, ktorým sa slovenské ozbrojené sily počas tohto obdobia riadili, bol prvou komplexnou reformou ozbrojených síl, ktorá vyústila do získania pozvánky do NATO a dodnes inšpiruje partnerské a kandidátske krajiny aliancie. Niekoľko rokov jeho realizácie ukázalo jeho silné stránky, ale aj rezervy. V niektorých oblastiach nereflektoval realitu, aj preto muselo prísť ku korekcii.
Model 2015 je aktualizáciou Modelu 2010, nie úplne novou koncepciou. Dôvodom prehodnotenia strategického rámca obrany bola zásadná zmena podmienok na medzinárodnej, vnútroštátnej, ako aj rezortnej úrovni. Vstup do NATO a Európskej únie dramaticky zmenil bezpečnostné postavenie Slovenska. Model 2010 bol postavený na individuálnej obrane a zároveň vytváral priestor pre integráciu do aliancie. Členstvo v systéme spoločnej obrany a bezpečnosti nám dnes poskytuje zmluvné bezpečnostné záruky, ktoré zaručujú Slovensku efektívnu obranu založenú na kolektívnom princípe.
Model 2010 bol postavený na predpoklade vyčleňovania dvoch percent HDP pre rozpočet ministerstva obrany. Prax ukázala, že sa nám túto úroveň nepodarilo dosiahnuť. Napriek tomu Slovensko v súvislosti s vyčleňovaním finančných prostriedkov ostáva v lepšej polovici krajín NATO. Obranné výdavky rástli v reálnom vyjadrení každý rok. Dlhodobý plán 2015 definuje požiadavky a úlohy ozbrojených síl vzhľadom na reálne rozpočtové východiská.
Často hovoríme, že Model 2010 bol postavený na obrane územia a Model 2015 spočíva na obrane záujmov. Je to zjednodušené vyjadrenie zmeny bezpečnostného prostredia a hrozieb, ktorým ako člen aliancie čelíme. Dnešné hrozby - terorizmus, zbrane hromadného ničenia, organizovaný zločin - sú prevažne nevojenského charakteru a ich korene ležia ďaleko za našimi hranicami. Model 2015 nás orientuje na obranu a presadzovanie našich záujmov, kdekoľvek sú ohrozené - popri našom území, prakticky všade na svete.
Najväčšiu zmenu oproti Modelu 2010 však predstavuje budovanie expedičných síl ako absolútnej priority. Teritoriálne sily 20. storočia nahradzujú vysoko mobilné, proaktívne a globálne sily pre široké operačné spektrum operácií. Aliancia musí byť pripravená zasiahnuť proti hrozbám v globálnom rozsahu. Medzinárodný krízový manažment ako integrálna súčasť rozvoja ozbrojených síl je v našich podmienkach skutočnou novinkou. Armáda bude pôsobiť v operáciách rôznej intenzity - od humanitárnej pomoci až po vedenie bojovej činnosti. Plánované maximálne počty v cieľovom horizonte sa oproti Modelu 2010 zmenili o niečo vyše 1 000 osôb. Tu treba konštatovať, že na radikálnej redukcii štruktúr pracujeme už od roku 2002. Model 2010 redukoval celkové počty ozbrojených síl prakticky o polovicu.

Dlhodobý plán je výsledkom našej spoločnej, takmer dvojročnej práce. Bol schválený vo vláde SR, a za účasti koalície a opozície ho výbor pre obranu a bezpečnosť na jar tohto roku vzal na vedomie. Priamo nadväzuje na Obrannú stratégiu SR schválenú parlamentom v septembri 2005, ktorá vychádza z novej Bezpečnostnej stratégie. Podarilo sa nám vytvoriť celonárodný konsenzus o bezpečnosti a obrane v nových podmienkach. Práve na tejto zhode môže Slovensko stavať aj v ďalších rokoch, bez ohľadu na výsledky blížiacich sa parlamentných volieb.

Autor je ministrom obrany SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:32