StoryEditor

O krok bližšie k zdraviu

10.07.2009, 09:20
Autor:
(dia)(dia)
Diabetici majú často problém s tým, čo si pripraviť pod zub bez strachu, že si „pokazia“ dobrú hladinu cukru. Nedávno sme vás ubezpečili, že aj klasická kuchárska kniha môže byť inšpiráciou, treba však vedieť, ako si recepty „upraviť“ podľa požiadaviek vášho tela a diagnózy. Chce to trochu cviku, ale keď nie ste si zatiaľ istý ako na to, pokojne sa poraďte s diétnou sestrou. Časom budete možno vyberať z kuchárskej knihy jeden recept za druhým a niektoré ingrediencie dokážete už automaticky zameniť za zdravšie a glykémii prospešnejšie prísady. My vás v tom posunieme o krok ďalej.

Diabetici majú často problém s tým, čo si pripraviť pod zub bez strachu, že si „pokazia“ dobrú hladinu cukru. Nedávno sme vás ubezpečili, že aj klasická kuchárska kniha môže byť inšpiráciou, treba však vedieť, ako si recepty „upraviť“ podľa požiadaviek vášho tela a diagnózy. Chce to trochu cviku, ale keď nie ste si zatiaľ istý ako na to, pokojne sa poraďte s diétnou sestrou. Časom budete možno vyberať z kuchárskej knihy jeden recept za druhým a niektoré ingrediencie dokážete už automaticky zameniť za zdravšie a glykémii prospešnejšie prísady. My vás v tom posunieme o krok ďalej.

Niektoré diabetičky rady pripravujú pokrmy, ktoré už niekto vyskúšal, odporučil alebo význam jedla vyzdvihol. Ale cukrovkári chcú vedieť o recepte o niečo viac. O koľko im glykémia stúpne, keď zjedia porciu toho-ktorého pokrmu, ktorý ich upútal názvom, ktorý si pripravili podľa receptu alebo objednali v reštaurácii.

Recept naruby

Každý recept môže diabetik posúdiť, prehodnotiť, pozmeniť a jeho glykémia bude zrkadlom, či sacharidové potraviny (SJ) správne vyhodnotil a pripravené jedlo pokryl primeranou dávkou inzulínu.

Väčšinou konzumujete pokrmy technologicky upravené. Len niektoré potraviny máte na tanieri v prirodzenej v surovej forme (zeleninu, ovocie, mlieko). Z ostatných potravín sa pripravujú pokrmy vhodnou kombináciou potravín a korenín. Pokrm dobre chutí, zasýti, ale aj ovplyvní výšku glykémie. Keď si jedlo pripravujete sami, energetickú a výživovú hodnotu finálneho pokrmu môžete ovplyvniť správnym výberom potravín.

S fantáziou a ľahkosťou

Ľahšiu stráviteľnosť pokrmu dosiahnete vhodnou technologickou úpravou (varením, dusením, prípravou pokrmu v alobale alebo v pare). Chutné jedlo, to je výsledok zručnosti kuchára alebo kuchárky, a to nielen v prípade profesionála, ale aj ak ide o kuchára-amatéra. Fantázii sa medze nekladú, ale s koreninami a soľou radšej opatrne. Menej je niekedy viac a pri varení to platí dvojnásobne.

Polievkové čáry-máry

Rozhodli ste sa uvariť chutnú polievku a neviete akú? Keď vám nič nenapadá, zoberte si na pomoc jednu z kuchárskych kníh, možno práve tú, v ktorej ste listovali ešte pred vianočnými sviatkami. V ponuke ste objavili zemiakovú polievku bez zápražky? Mnohí diabetici uvažujú asi takto: Nie je tam zápražka z múky, takže polievka bude mať nízky počet sacharidových jednotiek a ja si budem môcť dopriať väčšiu porciu hlavného jedla. Hurá!

Omyl. Na prípravu tejto polievky pre 4 osoby potrebujete okrem 100 g zeleniny, ktorá sa radí k voľným sacharidovým potravinám, aj 100 ml mlieka a to zodpovedá 0,5 SJ.

Namiesto zápražky

Samotný názov receptu na polievku hovorí, že je zemiaková a zemiaky sa, samozrejme, započítavajú do obsahu SJ. Použijeme 200 g očistených zemiakov, čo zodpovedá 3 SJ. Zemiaky po uvarení so zeleninou a cibuľou prepasírujeme, čím vlastne nahradíme zápražku. Mliekom polievku zjemníme a pred dokončením pridáme trošku červenej mletej papriky a za lyžičku oleja alebo malú lyžičku masla, aby sa na polievke urobili malé červené očká. Sušená petržlenová vňať, soľ na dochutenie a polievka je hotová. A čo s našimi „dia počtami“? jednoduché. Jedna porcia zodpovedá cca 1 SJ.

Hrach nepotrebuje vodu

Máte chuť na hrachovú polievku? Máte šťastie, lebo suchý hrach, hoci patrí medzi strukoviny, sa nemusí pred varením namočiť tak, ako fazuľa alebo šošovica. Hrach uvaríte do mäkka aj bez namáčania. Po uvarení polievku prepasírujete, pridáte rozotrený cesnak, ktorý svojou arómou zvýrazní chuť polievky, dochutíte mletým korením, jemne soľou. Závarkou môžu byť krúpy, ktoré ste uvarili osobitne. Jedna lyžica varených krúp zodpovedá 0,5 SJ. Porcia hrachovej polievky zvýši hodnotu obeda o 1 SJ.

Mäsový paprikáš bez mäsa?

Sviatky sú už viac ako mesiac za nami, ale ďalšie čoskoro budú. Zameniť občas mäsový pokrm za bezmäsité jedlo je pre vás správna voľba. Otvorili ste kuchársku knihu na ďalšej strane? Myslíte, že to nie je nič pre vás, v ponuke naďabíte na mäsový paprikáš? Môže byť z neho chutné jedlo aj bez mäsa, v tom prípade však s výhodou v podobe nižšieho obsahu tuku a cholesterolu. Stačí maličkosť – vhodne si upraviť pôvodný recept.

Zmena je zdravie

Mäso zameníte za sójové kocky a smotanu za mlieko. Koľko SJ si započítate, keď si na tanier naložíte 1 porciu? Žiadne strachy. Stačí 1 SJ. Započítate sójové plátky a mlieko s rozhabarkovanou múkou, ktoré ste použili na zahustenie. Môžete si blahoželať. Touto úpravou sa vám totiž podarilo znížiť energetickú hodnotu hlavného jedla o cca 200 kcal/835kJ a obsah tukov o 20 g.

Hubové hody

Klasický paprikáš si môžete pripraviť aj s hubami. V kuchárskej knihe staršieho vydania bez problémov nájdete recept na hubový paprikáš. Na prípravu pre štvorčlennú rodinu potrebujete: 500 g čerstvých alebo 60 g sušených húb (0 SJ), 20 g masti alebo oleja. Použite olej, ktorý neobsahuje cholesterol. Okrem toho si pripravte 50 g cibule (0 SJ), červenú mletú papriku, čierne korenie, soľ (0 SJ). 200 ml kyslej smotany zameníte za 200 ml polotučného mlieka (1 SJ), 20 g múky (1,5 SJ). Aj v takejto úprave vám bude hlavné jedlo chutiť. A iste vás poteší aj vedomie, že ste znížili energetickú hodnotu pokrmu. Síce len o cca 175 kcal/730 kJ, ale zato obsah tuku o ďalších 20 g a to je ďalší chvályhodný krôčik ku zdraviu.

Šalát ako bodka

Prílohou k hlavnému jedlu môžu byť cestoviny alebo halušky. Počítate SJ v jedle a už viete, že 2 lyžice (45 g) tejto prílohy zodpovedajú 1 SJ? A viete aj to, koľko SJ máte prijať jedlom na obed? Keď ste liečení inzulínom, tak to určite viete, lebo kto by vo vašom prípade nechcel mať uspokojivú glykémiu nie len pred, ale aj po jedle? Množstvo prílohy si teda prispôsobíte k počtu SJ určených na obed. Zeleninovým šalátom obed ukončíme. Je to voľná sacharidová potravina, nepočíta sa do obsahu SJ v jedle. Má nízku energetickú hodnotu a zaplní prázdne miesto v žalúdku pre prípad, že by vás porcia hlavného jedla úplne nezasýtila.

Vtieravá potvorka

Predpokladám, že predchádzať vysokej hladine cukru v krvi, je snahou každého diabetika. Veď práve hyperglykémia vás zaradila medzi evidovaných diabetikov. Ako jej teda, potvorke vtieravej, predchádzať?

Vedieť sa správne stravovať, do denného režimu zaradiť pohybovú aktivitu, ale vedieť ju zároveň správne kompenzovať jedlom alebo prispôsobením dávky inzulínu, to je tá správna cesta. A ešte niečo. Nepodceňovať počítanie SJ pri každom stolovaní. Každá hladina cukru v krvi nad 10 mmol/l je vodou na mlyn pre vznik diabetických komplikácii, najmä vtedy, keď si tieto hodnoty nameriate pomerne často.

Počasie, stres či choroba?

Pátrajme ešte chvíľu spolu po príčine hyperglykémie a zdôvodnime si, kde ste urobili chybu. Možno ste len zmenili denný režim. Pre nepriazeň počasia ste radšej sedeli doma a málo ste sa pohybovali. Rozhodne menej, než inokedy. Príčinou môžu byť aj stresové situácie, nezvládnutie zameškanej práce alebo v prípade mladšej generácie skúškové obdobie. Ste si istí, že ste si pichli správnu dávku inzulínu? Možno vás skolila chrípka a zahrala si posmešnú hru s vašou glykémiou. Príčin môže byť niekoľko, no predsa sa najčastejšie chyby robia pri jedení. Môže byť za tým nesprávne vyhodnotené množstvo jedla a nízka dávka inzulínu na počet prijatých SJ.

K lekárovi po radu

Ste liečení len tabletkami? Poraďte sa s vašim diabetológom, či je pre vás dávka antidiabetík dostačujúca pri vašej nízkej pohybovej aktivite a väčšej chuti do jedla. Iste nájde nejaké režimové opatrenie, ktoré vás stav zoptimalizuje. Keď včas odhalíte príčinu a naučíte sa predchádzať hyperglykémii, nebudete unavený a ospalý, nebude vás bolieť hlava a nebude vás už unavovať časté močenie a nadmerný smäd.

Mária Štefáková, diétna setra

01 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 02 - Modified: 2024-01-29 10:26:33 - Feat.: - Title: Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? 03 - Modified: 2023-06-30 09:26:27 - Feat.: - Title: Cestovanie s cukrovkou: Na čo si dať pozor? 04 - Modified: 2023-01-10 13:16:39 - Feat.: - Title: Čo je to mať normálne hladiny cukru v krvi? 05 - Modified: 2023-04-27 13:04:23 - Feat.: - Title: Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 16:55