StoryEditor

Cholesterol a tuky v strave

26.11.2013, 22:59
Autor:
(dia)(dia)
Edukácia je neoddeliteľná súčasť prípravy diabetika. Aj keď sa vykonáva pravidelne, neraz budú situácie, keď si nebude vedieť so všetkým poradiť.

 

Edukácia je neoddeliteľná súčasť prípravy diabetika pre život s cukrovkou. Aj keď sa vykonáva pravidelne, predsa ešte neuspokojila zvedavosť diabetika natoľko, aby mohol povedať, že má v problematike jasno, a že si bude vedieť so všetkým poradiť.

 

Čo vás môže prekvapiť?
Vždy sa nájde niečo, čo zaskočí alebo načo diabetik nenájde hneď odpoveď. Diabetici sú zvedaví pacienti a čoraz častejšie sa stretávame s dlhoročnými diabetikmi, ktorí so záujmom počúvajú aj opakované témy, lebo stále objavujú vo výklade edukátora niečo nové, čo ich obohatí a do ich života prinesie nové poznanie, ktoré im pomôže.
Mnohí už pochopili, že strava veľmi úzko súvisí s ich glykémiou, ale nie len s ňou. Od primeranej a správne zloženej stravy závisí celkový zdravotný stav. Rôzne životné situácie a glukomer dávajú odpoveď na to, čo diabetik podcenil alebo jednoducho ignoroval, prípadne nesprávne pochopil.

Vysoký cholesterol
V predchádzajúcich článkoch sme sa zaoberali stravovaním v prírode, či v reštaurácii, oslovovali sme rodičov malých škôlkarov alebo školákov, usmerňovali sme diabetika pri zažívacích problémoch, alebo sme radili pri diabetických komplikáciách. Nemálo diabetikov má problém s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a  majú mnoho nejasností v tom, ako stravu prispôsobiť, čo vynechať a čo vlastne jesť.
Vysoká hladina cholesterolu nemusí byť nameraná len diabetikovi s nadváhou alebo s obezitou. Každý diabetik by bol rád, keby na najbližšej kontrole u diabetológa bola primeraná nielen jeho glykémia, ale aj hodnota celkového cholesterolu, ako aj HLD či LDL cholesterolu.

Ako to dosiahnuť dobré výsledky?
1)    primerane a kvalitne sa stravovať
2)    pohyb a veľa vedomostí uplatniť v každodennom živote
3)    vedieť si zodpovedať a zamyslieť sa nad dôvodom, prečo je hodnota cholesterolu vysoká
4)    nesnažiť sa hľadať výhovorky sami pred sebou ako ospravedlnenie, skôr okolnosti, v ktorých sa v bežnom živote nachádzate.

Pokúsme sa postupne zdôvodniť príčinu vysokých hodnôt hladiny cholesterolu v krvi, a to prostredníctvom stravovania a celkového spôsobu vášho života.
Odpovedzte si sami a zamyslite sa nad tým, čo ste zanedbali, podcenili alebo čo nesprávne skonzumovali.

Ako sa stravujete?
1)    je strava a jej množstvo na tanieri primerané vašej potrebe, veku a  hmotnosti, či energetickému výdaju?
2)    je vaša porcia zeleniny väčšia ako porcia chleba alebo zemiakov, či ryže?
3)    viete, že cholesterol a živočíšne potraviny sú úzko späté a preto sa snažíte vyberať spomedzi sortimentu týchto potravín?
4)    odkrojíte mastnú časť z mäsa, keď sa vám dostane na tanier s vašou porciou mäsa, alebo ju zjete bez výčitky?
5)    odstránite chrumkavú kožu z pečeného kurčaťa alebo z kačice?
6)    často si natriete chlieb nahrubo masťou alebo iným tukom s ospravedlnením, že si dáte k nemu plátky cibule?

Cholesterol môžeme hodnotiť ako tuk, ktorý je na jednej strane potrebný pre život, lebo sa podieľa na tvorbe žlčových kyselín a napomáha tráveniu, ale na druhej strane, keď je jeho hodnota v krvi vysoká, môže nastať zdravotný problém. Vysoká hladina cholesterolu škodí, hlavne LDL cholesterol, bežne nazývaný „zlý“ cholesterol, je častou príčinou srdcovo-cievnych ochorení. Stravou a pohybovou aktivitou zároveň je možné tomuto ochoreniu predísť.

Prečo pohybová aktivita?
Zvýšená telesná aktivita, pravidelný energetický výdaj pohybom, cvičením alebo fyzickou prácou, či pravidelnými prechádzkami, alebo poklusom po schodoch, to všetko pomáha udržať telesnú hmotnosť v norme a znižuje riziko nadváhy a obezity.
Pohyb je súčasťou zdravého spôsobu života a súčasná doba si vyžaduje venovať pozornosť práve tejto oblasti. Aktivita ľudí sa v porovnaní s minulosťou znížila. Nie pre pohodlnosť, ale ako sprievodný jav dnešnej doby a súčasného spôsobu života. Pravidelný pohyb prospieva srdcu, spaľuje prijatú energiu jedlom, znižuje riziko obezity, podporuje glycidový metabolizmus a zároveň zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, ktorý je právom označovaný za tzv. „dobrý“ cholesterol. Zabezpečuje totiž transport tuku do pečene a tým chráni cievy a srdce. Telesná aktivita človeka a diabetika obzvlášť, jeho zdravé stravovanie a schopnosť zladiť príjem stravy s liečbou a pohybovou aktivitou, to je cesta ku zdraviu.

Cholesterol nie je jediný tuk, ktorý je nameraný v krvi. Pod pojmom zdravé stravovanie a primeraný obsah cholesterolu v celodennej strave, je potrebné spomenúť aj príjem potravín s vyšším obsahom živočíšnych tukov, ktoré s obsahom cholesterolu súvisia.
Aj pri tuku rozhoduje kvalita a keď sledujeme aj energetický príjem, tak aj jeho kvantita.
Je vôbec v ľudských silách ovplyvniť vyššiu hodnotu cholesterolu aj vlastným pričinením? V prvom rade treba vedieť, ktoré potraviny ho obsahujú viac, ktoré menej, a  ktoré potraviny ho pomáhajú v krvi znižovať.

Rady pre zdravie:
• vylúčte, alebo aspoň maximálne obmedzte konzumáciu sladkostí, vrátane diabetických dezertov,
• nepite alkoholické nápoje, ani pivo
• nejedzte mastné mäso, slaninu, vnútornosti, stužené margaríny, smotanu s vysokým obsahom tuku, mliečne výrobky s viac ako 30 % tuku, plnotučné mlieko
• obmedzte živočíšne bielkoviny a kombinujte ich s bielkovinovými potravinami rastlinného pôvodu (strukoviny, sója, Tofu, ale aj vaječný bielok)
• Dôležitá je tiež technologická úprava, ktorú treba prispôsobiť zámeru, a tým je zníženie energetickej hodnoty pokrmu. Vhodné je dusenie alebo varenie, príprava jedla v pare alebo na grile bez tuku, mäso pripravované v alobale bez tuku, alebo vo vhodnom kuchynskom riade, ktorý zabezpečí úpravu bez tuku.

Tuky s mierou
Kontrolujte príjem energie, ale zároveň aj celkový príjem tuku v celodennej strave. Ten by nemal presiahnuť 30 % z prijatej energie. Nasýtené tuky, ktoré predstavujú hlavný zdroj „zlého“ cholesterolu, by nemali presiahnuť 7-10 % z prijatej energie. Pri zistenej vyššej hodnote cholesterolu by mal byť jeho príjem v celodennej strave do 200 mg.
Trans-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré vznikajú pri opakovanom tepelnom používaní, rovnako ako nasýtené tuky, vedú k vzostupu „zlého“ LDL cholesterolu a znižujú priaznivý HDL cholesterol. Pomôže vhodná strava.

Správny výber
Pravidelná konzumácia potravín s obsahom Omega-3 polynenasýtených mastných kyselín pozitívne vplýva na zníženie hladiny triglyceridov najmä v prípade diabetikov 2. typu. Najvhodnejšie sú mononenasýtené tuky. Ktoré to sú? Olivový olej. Použite ho na zjemnenie chuti do zeleninových šalátov, alebo do hotového pokrmu, ak ste predtým na prípravu pokrmu nepoužili iný tuk.

Zdroje polynenasýtených mastných kyselín:
Spomínané Omega-3: morské ryby a živočíchy
Omega-6: rastlinné oleje, slnečnicový olej, kukurica, arašidy, sójové oriešky, ľanový olej a ľanové semiačka.
Menej vhodné sú stužené tuky, opakovane tepelne spracované tuky (prepražené tuky), živočíšne tuky, údeniny a slanina, ako aj maslo, masť a vnútornosti. Patrí sem aj koža z hydiny, semiačká, palmový a kokosový olej.

S obmedzením týchto potravín si ľahko zostavíte jedálny lístok, ktorý bude spĺňať energetickú hodnotu vašej stravy, primeraný obsah tukov, ale aj cholesterolu do 200 mg. Keďže ste pacienti s diabetom, nemožno nepripomenúť primeraný obsah sacharidových jednotiek (SJ) k energetickému obsahu.

Čo zo stravy vylúčiť?
Masť, oškvarky, palmový a kokosový olej, stužené margaríny, ikry, kačicu a hus, mastný bôčik, paštétu z bôčika, brzlík, vnútornosti z mäsa a rýb, jaternice a mastné tlačenky, údenú slaninu a mastnú klobásu, mastné mäsové vývary, burské oriešky, zemiakové hranolčeky, plnotučné mlieko a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku nad 30%, 33 percentnú smotanu, smotanové mrazené krémy, torty a mastné zákusky, či keksy napriek tomu, že viete vypočítať podiel SJ v nich.

Čo zaradiť do jedálneho lístka?
Olivový a repkový olej, ryby, chudé mäso, biele mäso z hydiny a morky, jahňacie a králičie mäso, nízkotučné mlieko a mliečne výrobky, kefír a acidofilné mlieko, vaječný bielok, veľa zeleniny a neprezreté druhy ovocia, občas ovocnú zmrzlinu. Zo sacharidových potravín si vyberajte celozrnné obiloviny a výrobky z nich, nezabudnite na strukoviny.
Nezabúdajte na motto: Lepšie je problémom predchádzať, ako ich liečiť.

Štefáková Mária, diétna sestra NEDÚ n.o. Ľubochňa

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-06-08 11:59:20 - Feat.: 0 - Title: Pavol Prokopovič: Známkovať sa nebudem, to by som si veľmi fandil
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 10:19