StoryEditor

Sušené ovocie bez výčitiek

24.03.2014, 22:16
Autor:
(dia)(dia)
Okrem čerstvého exotického aj tuzemského ovocia a orechov by malo mať na stole miesto aj sušené ovocie. Pochutnať si na ňom môže každý a bez výčitiek.

 

Okrem čerstvého exotického aj tuzemského ovocia a orechov by malo mať na našom stole miesto aj sušené ovocie. Pochutnať si na ňom môže každý a bez výčitiek.


Väčšina ľudí vypeká množstvo koláčov a zákuskov z bielej múky, cukru a rastlinných tukov. Možno ste si neraz povzdychli nad tým, že vy ako diabetici si na týchto maškrtách pochutnať nemôžete. V skutočnosti je to výhoda. Takéto maškrty sú veľmi nezdravé aj pre nediabetikov. Nie je najlepším riešením nahrádzať si sladké chute podobnými receptami z umelých sladidiel. Veď prečo by sme si mali úmyselne škodiť?

Vráťme sa ku koreňom
Naše prababičky cukor používali len v malých množstvách, pretože bol vzácny a drahý. O umelých sladidlách v tých dobách ešte ani nesnívali. Pochutnávali si na orechoch a ovocí, ako jabĺčka, či hrušky a tiež na sušenom ovocí domácej výroby (jablká, hrušky, slivky a v teplejších oblastiach i marhule). A čo pečené sladkosti? Na dosládzanie sa používal obilný slad (od toho je odvodené aj slovo sladiť). Najčastejšie sa sladilo jačmenným sladom. Práve ten je najvhodnejším sladidlom pre diabetikov. Dostanete ho v predajniach so zdravou výživou.

Sladkosti zo sušeného ovocia
Ďalšou možnosťou, ako si zamaškrtiť sú nepečené pochúťky zo semienok, orechov a sušeného ovocia. Sušiť ovocie už nemusíme doma. V ponuke obchodov je široké spektrum domáceho aj zahraničného sušeného ovocia. Najlepšie urobíte, ak siahnete po výrobkoch v bio kvalite. Budete si síce musieť trochu priplatiť, ale máte istotu, že jete čisté plody bez chemických prídavných látok. Ak si kúpite klasický výrobok, je potrebné ho pred použitím umyť.

Výhody sušeného ovocia
Najväčším plusom sušeného ovocia je vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Vitamíny, minerály a antioxidanty sa v nich vyskytujú naozaj vo veľkom množstve. Vysoký je aj obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu čriev a správne vyprázdňovanie. Všetci si dnes môžeme vybrať či budeme jesť bežné koláče plné nekvalitných tukov a cukrov, alebo si vyberieme koláče so sušeným ovocím sladené prírodnými sladmi.

TIP:
Ak ste zvyknutí „chrúmať“ niečo večer pri televízii, dajte si radšej sušené ovocie ako sušienky a koláče.

Pšenové guličky

Suroviny:

• 1 šálka pšena
• 2 PL jačmenného sladu
• 5 PL nakrájaného sušeného ovocia (figy, slivky, marhule, ďatle, hrozienka)
• 4 PL strúhaného kokosu
• 3 šálky sójového, ryžového alebo ovseného mlieka.
• Pomleté orechy na obaľovanie

Postup:
Všetky suroviny zmiešame v hrnci, varíme na miernom plameni za občasného miešania 30 minút. Z masy formujeme guľky, ktoré obalíme v pomletých orechoch a necháme stuhnúť v chladničke.

Aj pre celiakov
Ryžové alebo pšenové pochúťky sú ideálnou sladkosťou pre celiakov. Nie však len pre nich. Pšeno je veľmi ľahko stráviteľné a pomáha pri problémoch so žalúdkom a pri nedostatku železa.

Ovsené keksy s hrozienkami

Suroviny:

• 3 šálky ovsených vločiek
• ½ šálky hrozienok v bio kvalite
• 3 polievkové lyžice posekaných orechov
• 1 polievkovú lyžicu sezamového alebo kukuričného oleja
•  ¼ kávovej lyžičky soli
• 1 šálku horúcej vody
• škoricu
• vanilku

Postup:
Prísady zmiešame a zalejeme horúcou vodou. Z cesta formujeme malé koláčiky, kladieme ich na vymastený plech a pečieme v stredne vyhriatej rúre.

Ovos upraví glykémiu
Vďaka obsahu lecitínu a vitamínov skupiny B, podporuje ovos dobrú funkciu nervového systému. Vysoký obsah vlákniny pomáha tráveniu. Ovos znižuje cholesterol a pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev. Čo je však najdôležitejšie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Preto by ovos mal byť každodenným chlebíkom diabetikov.

Kuskus s ďatľami

Suroviny:

• 1 šálka celozrného kus kusu
• 100 g sušených ďatlí
• ½ šálky mandlí
• 3PL jačmenného sladu
• škorica
• štipka soli

Postup:
Do 4 dcl vriacej vody pridáme slad, nadrobno pokrájané ďatle (prípadne iné sušené ovocie), štipku soli a trochu škorice. Keď začne voda vrieť, pridáme kuskus a povaríme 2 min. Necháme odstáť a na záver posypeme na sucho opraženými mandľami.

Datľové afrodiziakum
V Severnej Afrike a na Blízkom východe sú ďatle základnou zložkou kuchyne. V niektorých kultúrach sa dokonca verí, že majú afrodiziakálne účinky. Zo zdravotného hľadiska predstavujú ďatle výborný zdroj vitamínov A a B, ale aj draslíka, medi a železa.

Viete, že...
sušenie ovocia je jedným z najstarších spôsobov jeho spracovania? Prvé zmienky o takomto spracovaní ovocia spadajú až do čias staroveku.

Viac na www.vyzivaprezdravie.sk

(tot)
Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šetrní zákazníci Metra prídu o karty
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 18:37