StoryEditor

Z tabletiek na inzulín?

10.07.2009, 09:15
Autor:
(dia)(dia)
Ste diabetici a liečite sa tabletkami? Neviete pochopiť, prečo sa vám nie vždy podarí dosiahnuť uspokojivé výsledky a docieliť dobrú kompenzáciu? Vieme, v čom je problém. V antidiabetikách to určite nebude, ale v tom, že často podceňujete spôsob stravovania a význam pohybovej aktivity.

Ste diabetici a liečite sa tabletkami? Neviete pochopiť, prečo sa vám nie vždy podarí dosiahnuť uspokojivé výsledky a docieliť dobrú kompenzáciu? Vieme, v čom je problém. V antidiabetikách to určite nebude, ale v tom, že často podceňujete spôsob stravovania a význam pohybovej aktivity.

Počas hospitalizácie v nemocničnom zariadení dúfate v nádeji, že vám lekár upraví pošramotené výsledky. Môže sa však stať, že po posúdení zdravotného stavu a po zvážení vám predpíše inzulínovú liečbu. Pre vás bude takáto správa iste veľkým prekvapením, veď inzulín ste nechceli. Pýtate sa sám seba: „Ako zvládnem aplikáciu inzulínu, keď mi doteraz robilo problém podrobiť sa len obyčajnému odberu krvi? Už len z pohľadu na injekčnú striekačku sa mi zatočí hlava.“ Užívanie tabletiek je predsa len jednoduchšie. Preglgnúť, zapiť vodou a život ide ďalej. Treba si však uvedomiť, že trvalo vysoké glykémie poškodzujú drobné cievy a môžu byť príčinou vážnych komplikácií. Lekár to vie a preto vám môže odporučiť a naordinovať inzulínovú liečbu.

Pochybnosti a obavy

Otázky okolo inzulínu vám víria v hlave, na mnohé si zo začiatku neviete ani odpovedať. Pochybnosti a obavy vás ženú k informovaniu sa najmä u známych a skúsenejších diabetikov. Od každého sa dozvedáte niečo iné. Jeden konštatuje: „Odkedy mám inzulín, pribral som niekoľko kíl. Už pol roka sa snažím schudnúť a nedarí sa mi.“ Druhý na to: „Mávam často hypoglykémiu a bez jedla nemôžem ísť ani na krok.“ Takéto neúplné, často útržkovité informácie sú vám však skôr na škodu, ako na osoh. Pýtajte sa preto kvalifikovaného zdravotného pracovníka, ktorý vám všetko vysvetlí.

Prečo?

Lekár či zdravotná sestra vám dokáže zdôvodniť aj to, prečo má asi váš známy nadváhu. Možno sa vám nepriznal, že sa nesprávne stravuje a málo pohybuje. Že má rád mastné mäso a zelenine sa zďaleka vyhýba. A prečo máva ďalší váš informátor hypoglykémiu? Pravdepodobne sa pokúša schudnúť a snaží sa menej jesť. Pritom si však zabudol prispôsobiť na menej jedla a nižší obsah sacharidových jednotiek dávku inzulínu.

Vyzbrojení radami

Len od kvalifikovaných pracovníkov odídete vyzbrojený radami a odporučeniami, ako sa stravovať, nepribrať, prípadne schudnúť. Najviac vás možno bude zaujímať hypoglykémia, keď ste dovtedy mali skôr problémy s vysokou hladinou cukru. Nemusíte sa ničoho báť, naučia vás, ako jej predchádzať, a ako ju rozpoznať a preliečiť. Postupne zistíte, že edukačný program je zámerne vypracovaný tak, že počas hospitalizácie sa naučíte pracovať aj s injekčnou striekačkou, bezbolestne si pichnúť inzulín a glukomerom si aj neskôr už u seba doma pravidelne kontrolovať hladinu cukru v krvi, ktorá môže byť každým dňom lepšia a lepšia.

Čo do úst?

Aj na túto otázku je jednoduchá odpoveď. Počítajte sacharidové jednotky v jedle, ktoré ste mohli uplatniť aj pri liečbe tabletkami. Nezabúdajte na ovocie a zeleninu a pravidelný pitný režim.

S istotou a bez strachu

Pochybnosti sa o pár dní rozplynú a vy budete vedieť, že máte veriť svojmu diabetológovi, ktorý vám určil liečbu, edukačnej sestre, ktorá vás naučila pracovať s inzulínom a diétnej sestre, ktorá vám poradila, ako sa stravovať. Informácií je naraz veľa, no robte si poznámky a na nejasnosti sa vždy opýtajte. Tie si môžete zaznamenávať aj doma a pri najbližšej návšteve lekára ich prekonzultovať. Len vedomosti vedú k istote, zbavia vás strachu a zvýšia sebavedomie.

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:56