StoryEditor

Ovocie a zelenina do špajze a mrazničky

10.07.2014, 00:40
Autor:
(dia)(dia)
Dobrá príprava v lete znamená, že v zime budeme mať pestrú stravu obohatenú o ovocie a zeleninu z našich záhrad.

Potrebujeme dostatok obľúbených zrelých plodov, zopár ingrediencií, nádoby, váhu a čas.

 

Pred spracovaním ovocia a zeleniny odporúčame:

pripraviť si menšie fľašky
pripraviť si nálepky (etikety) na označenie
spočítať a poznačiť sacharidové jednotky ovocia alebo zeleniny
započítať sacharidy pridaných ingrediencií
pre celú rodinu zavárať rovnako
na každú zaváraninu/balíček v mrazničke presne vyznačiť, čo obsahuje a koľko SJ to predstavuje
pri pridávaní sladidla si treba uvedomiť, že stévia, sukrin aj zero cukor majú vyššiu sladivosť ako repný cukor

 

MRAZENIE

Mrazené potraviny majú takmer rovnaké množstvo vitamínov a výživných látok ako čerstvé. Výnimkou je vitamín E, ktorý sa pri veľmi nízkych teplotách rozkladá. Brokolica, karotka, hrášok či struková fazuľka si zachovávajú takmer deväťdesiat percent vitamínu C aj po roku v mrazničke. Na tento spôsob uchovávania zeleniny treba používať kvalitné suroviny a už rozmrazené potraviny opakovane nezmrazovať. Trvanlivosť mrazenej zeleniny je bežne tri mesiace, predĺžiť až na rok sa dá tým, že ju budeme pred zmrazením blanšírovať. 
 

Postup blanšírovania:

Zeleninu umyjeme v studenej vode. V hrnci necháme zovrieť väčšie množstvo vody, vložíme do nej zeleninu a opäť necháme zovrieť. Podľa druhu varíme jednu až päť minút. Zlejeme, ponoríme do rovnakého množstva studenej vody, osušíme a ihneď zmrazujeme.
 

Ovocie
Ak chceme, aby si ovocie po zmrazení zachovalo svoju prirodzenú farbu, pred mrazením ho namočíme do citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej. Drobné a krehké ovocie, napríklad maliny, najprv rozložíme a dáme zamraziť. Až potom ich presypeme do vrecúšok či nádob a znovu uložíme do mrazničky. Odporúčame navážiť si ovocie v množstve napríklad na 1 sacharidovú jednotku (SJ) alebo bežnú porciu a tak uložiť do mrazničky. Uľahčí to počítanie pri jeho použití v zimných mesiacoch. Niektoré mamičky detí s diabetom ovocie rozmixujú a tak mrazia.

 

Na mrazenie treba používať ovocie a zeleninu dobrej kvality.

 

Tip Heni, mamy Soničky, ktorá má diabetes 1. typu:
„Mrazím akékoľvek ovocie: marhule, višne, jahody. Umyjem, vykôstkujem, pokrájam, dám variť, sotva to prevrie, už vypnem. Rozmixujem, nechám vychladnúť a do vrecúšok porciujem malé dávky. Používam do krémov, tvarohu, jogurtu, palaciniek, na maslový chlieb. Mrazené ovocie nám doma chutí viac ako džemy, pretože vyniká jeho čistá chuť.“
 

Bylinky a zelenina
Zelené vňate a bylinky sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov, dodávajú jedlám skvelú chuť a niektoré sú aj liečivé. Na zmrazenie sa hodí pažítka, kôpor, rozmarín, oregano či tymian, koreňová zelenina, uhorky, ale aj kukurica – celé klásky aj jednotlivé zrná. Čerstvé paradajky, hlávkový šalát či reďkovka nie sú vhodné na mrazenie.

Bylinky najprv umyte, osušte a posekajte nadrobno. Prípadne zmrazte celé vo vrecúšku, po zmrazení rozdrvte, dajte do nádobiek a naspäť do mrazničky.

 

Je praktické navážiť si ovocie v množstve za 1 SJ.

 

ZAVÁRANIE

 

Ovocné kompóty a dreň

Pri diabete sa kompótu ani ochutenej drene netreba vzdať. Ovocie sa dá zavárať so stéviou, bez pridania akéhokoľvek sladidla, alebo so soľou. Umelé sladidlá vôbec netreba použiť. Výnimkou sú jahody, ktoré odporúčame sterilizovať mixované alebo zamraziť. Stačí vyskúšať jeden z prírodných „bezcukrových“ spôsobov:
 

So soľou

Poriadne umyť, navrch medzi prsty soli, zavrieť a sterilizovať. Takto zavárané ovocie a zeleninu odporúčame jesť aspoň 2 mesiace po zaváraní. Napríklad čučoriedky po otvorení chutia ako čerstvé.


So stéviou alebo sukrinom a zero cukrom

Na zaváranie môžeme použiť čerstvé lístky stévie, prípadne tabletkovú, tekutú alebo práškovú formu. Napríklad na 7 dl pohár ovocia 6 lístkov čerstvej stévie, na malý pohár 3 lístky.

Dreň pripravíme nasledovne: Rozmixujeme ovocie, pridáme 5 kvapiek tekutej stévie, alebo lyžicu sukrinu/zero cukru. Sukrin a zero cukor je možné použiť aj do kompótov.

 

Vierka, mama Klárky s diabetom, odporúča:

„My sme zavárali so stéviou a najviac nám chutili slivky, marhule, čerešne a broskyne. Jahody neboli až také dobré. Do fľaštičky od výživy som nakrájala ovocie za 1 SJ a pridala 2 tablety stévie. Vyskúšajte.“

 

Bez sladidla

Zaváranie iba tak, bez akéhokoľvek pridania sladidla a konzervačných látok, je tiež možné. Umyté, nakrájané ovocie dáme do pohára, zalejeme do 2/3 vodou a dáme sterilizovať na 3 minúty. Odložíme a na ďalší deň zopakujeme.

 

Pri diabete sa kompótu ani ochutenej drene netreba vzdať.

 

Džemy

Dobre dozreté ovocie na džem už netreba výrazne prisládzať. Pri príprave môžeme použiť zero cukor, sukrin alebo tekutú stéviu. V prípade výrazne sladkého ovocia netreba pridávať žiadne sladidlo.

 

Praktická rada na výpočet SJ:

Ako vypočítate, koľko SJ obsahuje jeden pohár lekváru alebo džemu? Navážte si ovocie, vypočítajte jeho SJ, započítajte cukor (ak ste použili repný). Celkové množstvo vydeľte počtom pohárov. Na každý pohár nalepte štítok s vypočítaným množstvom SJ. Plňte radšej malé poháre, napríklad od detskej výživy.

 

Mamy detí s diabetom odporúčajú:

Dana: „Džemy robím so stéviou. Rozvarím ovocie, rozmixujem, nemusí byť úplne na kašu, máme radi kúsky ovocia v džemoch, osladím stéviou, nalejem do pohárov ešte horúce, zatvorím a otočím.“

Kristína: „Ja robím lekvár so želírovacím cukrom pre diabetikov. V podstate ho až tak veľa nezjeme, preto nám to nevadí.“

 

Zavárať možno aj bez pridania sladidiel a konzervačných látok.

 

Nakladané uhorky, čalamáda, zelenina

Aj pri zelenine si treba vopred vypočítať sacharidové jednotky. Napríklad 100 g kukurice predstavuje 1,5 SJ, 3 menšie paradajky sú 1 SJ. Každú zeleninu, ktorú bežne nezapočítavame (napr. uhorka), s hmotnosťou nad 250 g počítame ako 1 SJ.

 

Pri zaváraní zeleniny platia rovnaké pravidlá ako pri ovocí. Repný cukor môžeme nahradiť stéviou, sukrinom alebo zero cukrom. Zavárať sa dá aj bez cukru.

Pri príprave tradičných nálevov jednoducho nepoužite soľ.

 

Odporúča Miriam, mama Peťky s diabetom:

„Všetky tie prepočty boli únavné, stačilo strážiť SJ. Preto som sa raz rozhodla zavariť klasické nakladané uhorky tradičným spôsobom s octovým nálevom, len som jednoducho vynechala cukor. Boli výborné, dokonca časom nezožltli, ale zachovali si krásnu zelenú farbu. Jeme ich celá rodina. Zavárame takto aj cviklu a čalamádu.“

 

Dobre dozreté ovocie na džem už netreba výrazne prisládzať.

 

Dobré lečo
Výhodou sterilizovaného leča je, že ho môžeme použiť k mäsu, rybe, pripraviť s ním šalát, cestoviny, pizzu.

 

Potrebujeme: 

2 dl kvalitného oleja,

500 až 700 g cibule,

dva kilogramy hrubostennej papriky,

dva a pol až tri kilogramy zrelých paradajok,

trošku soli. 
 

Postup: Cibuľu ošúpeme, rozkrojíme napoly a pokrájame na tenšie plátky. Papriku umyjeme, vykrojíme spodnú časť so stopkou a semenami, umyjeme ju aj zvnútra a pokrájame na rezance. Nakoniec očistíme, umyjeme a pokrájame aj paradajky. Najprv trochu popražíme pripravenú cibuľu, len do sklovita. Pridáme papriku a spolu dusíme, až paprika mierne zmäkne. Pridáme paradajky a ešte chvíľku podusíme do tej miery, aby sa prehriali a pustili trochu šťavy. Môžeme, ale nemusíme aj mierne posoliť. Horúcu zmes naložíme do nahriatych pohárov, nie však doplna, od okraja necháme dostatočne veľkú voľnú medzeru, inak by sa lečo kazilo. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a sterilizujeme pätnásť minút od bodu varu. Voda by mala vrieť mierne, rovnomerne. Poháre necháme vychladnúť buď v hrnci, alebo prikryté utierkou. 

 

Paradajková šťava 
Ľubovoľné množstvo paradajok očistíme, umyjeme, pokrájame, dáme do hrnca a podlejeme malým množstvom vody. Varíme do rozvarenia, prepasírujeme cez sito. Šťavu dáme do hrnca, pridáme kúsok papriky, ktorá dodá vôňu, a podľa chuti trocha cukru alebo náhradu cukru. Varíme do želanej hustoty. Ešte raz precedíme, nalejeme do nahriatych čistých fliaš alebo pohárov, uzavrieme a sterilizujeme. Šťavu môžeme piť čistú, vychladenú alebo riedenú minerálkou, mierne ju posolíme, prípadne ochutíme aj citrónom. Použijeme ju aj na prípravu polievok, omáčok, pri varení plnenej papriky, kapusty a iných špecialít. Keď ju varíme vo väčšom množstve na zimu, časť z nej využijeme na zaváranie papriky, na plnenie alebo paprikový šalát.

 

Tipy a recepty na mrazenie, zaváranie, lekvár a džemy nájdete na stránke www.diabetikinfo.sk v časti Recepty, Dia od jesene do leta. V časti Recepty, Čo použiť nájdete charakteristiku sladidiel, prepočet na SJ a ich glykemický index.

 

OZ Diabetikinfo

01 - Modified: 2006-07-25 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: Wienerberger kúpil späť 250 tis. vlastných akcií
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 07:16