StoryEditor

Wienerberger kúpil späť 250 tis. vlastných akcií

25.07.2006, 14:02
Autor:
SITASITA

Rakúsky výrobca stavebných materiálov, spoločnosť Wienerberger AG, ukončil svoj program spätnej kúpy akcií, v rámci ktorého odkúpil cez viedenskú burzu 250 tis. kusov vlastných akcií v priemernej hodnote 35,53 eur na akciu. Spolu tak Wienerberger preinvestoval na program takmer 8,9 mil. eur. Uvedený počet akcií, ktorý kúpila spoločnosť spätne v období od 10. júla do 21. júla tohto roka, tvorí 0,34 % vydaných akcií firmy. "Program je určený pre zhruba 70 Top manažérov medzinárodnej spoločnosti v 24 krajinách, kde Wienerberger pôsobí, teda aj pre manažérov v SR," povedal pre agentúru SITA Thomas Melzer zo spoločnosti Wienerberger.
Ako ďalej uviedol, manažéri dostanú opciu na akcie firmy, ktorú môžu podľa určitých kritérií využiť na kúpu akcií v prípade, že sa kurz akcií Wienerbergeru bude dobre vyvíjať a že firma dosiahne určité ciele v hospodárskych výsledkoch. "Top manažéri spoločnosti, ktorí majú bezprostredný vplyv na ďalší rozvoj firmy, takto dostanú možnosť podieľať sa na spoločnosti a jej hospodárení prostredníctvom akcií a získať dodatočné príjmy," dodal Melzer. Wienerberger týmto programom sleduje podľa neho zjednotenie záujmov manažmentu a akcionárov firmy. Použitie vlastných akcií na uvedený program schválilo 8. mája 2002 valné zhromaždenie spoločnosti Wienerberger.
Wienerberger AG zaznamenal v prvom štvrťroku tohto roka aj napriek chladnej zime medziročný nárast tržieb o 15 % na 383,9 mil. eur. Zisk pred započítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie (EBITDA) stúpol o 2 % na 55,6 mil. eur. Pod hospodárenie firmy sa podpísal výrazný medziročný nárast nákladov na energie, ako aj rast cien, ktorý však ovplyvnil len prvý kvartál 2006. Zisk firmy pred započítaním úrokov a daní (EBIT) ostal na úrovni 16,1 mil. eur. Dlhá zima zasiahla najviac región stredovýchodnej Európy, kde sa tržby zvýšili o 10 % na 70 mil. eur, avšak EBITDA klesla o 32 % na 9,7 mil. eur. "Nárast tržieb podporil predovšetkým zvýšený dopyt po tehlách v Poľsku a v Maďarsku, a to hlavne v marci. ČR a Slovensko zaznamenali pokles kvôli chladnej zime," skonštatoval člen predstavenstva firmy Johann Windisch zodpovedný za stredovýchodnú a stredozápadnú Európu. Pokles zisku pritom spôsobil podľa neho nárast cien energií.
Koncern Wienerberger pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojich dcérskych spoločností Semmelrock Stein + Design Dlažby, s.r.o. Sereď a Wienerberger Slovenské Tehelne, s.r.o. Zlaté Moravce, ktorá v júni kúpila na Slovensku ďalšie dva závody na výrobu tehál, a to v Ružomberku a Martine.

(1 EUR = 38,377 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:38