StoryEditor

Spencer Tracy

15.04.2014, 23:55
Autor:
(dia)(dia)
Diváci ho zbožňovali, filmoví kritici milovali. Hoci nebol krásavec, zaujal svojím charakterom a ľudskosťou, ktorú vkladal do svojich postáv.

Diváci ho zbožňovali, filmoví kritici milovali. Hoci nebol žiaden krásavec, zaujal predovšetkým svojím charakterom a ľudskosťou, ktorú vkladal do stvárňovania svojich postáv. Jeho herecký prínos porovnávali s Laurencom Olivierom či Marlonom Brandom. 73 filmov, v ktorých sa objavil, ešte aj dnes nadchýna obecenstvo. Deväťkrát bol nominovaný na Oscara, dvakrát ho získal. Jeho manželka ho opísala ako muža s dvoma tvárami. Zvonku neotesaný a trochu popudlivý, ale vo vnútri plachý a zraniteľný.


Spencer Bonaventure Tracy sa narodil 5. apríla 1900 v Milwaukee vo Wisconsine (USA). Študoval na jezuitskej prípravke s cieľom stať sa kňazom, čo tešilo jeho prísne katolíckych rodičov. Ako 12-ročný školu zmenil a o 4 roky neskôr sa snažil čo najskôr nájsť si prácu. Toto predsavzatie však nespĺňalo predstavy jeho rodičov, preto sa Tracy zapísal na akadémiu. Začiatok prvej svetovej vojny považoval Tracy za šancu nechať školu tak a prihlásil sa do armády. Slúžil v námorníctve a toto obdobie si veľmi vychutnával.

Z medicíny na herectvo
Po odchode z armády nemal žiaden konkrétny plán do budúcnosti, a tak sa rozhodol študovať medicínu na Ripon College vo Wisconsine. V tomto čase sa zoznámil aj dramatickým umením, pretože začal vystupovať v školskej divadelnej skupine. Hneď v prvom predstavení dostal hlavnú úlohu. Herectvo ho fascinovalo oveľa viac ako práca lekára. Začal teda študovať herectvo na Americkej akadémii dramatických umení v New Yorku. O rok sa zoznámil s herečkou Louisou Treadwellovou, s ktorou často spolupracoval a netrvalo dlho, boli z nich zaľúbenci. V tom istom roku sa stihli aj zobrať. V roku 1924 sa im narodil syn John. Po niekoľkých mesiacoch im lekári potvrdili, že ich syn je nepočujúci. Neskôr do rodiny pribudla dcéra Susi. Mama Luisa založila v roku 1942 kliniku Johna Tracyho s cieľom poskytnúť starostlivosť nepočujúcim deťom a ich rodinám. Zariadenie je v prevádzke dodnes.

Oscar s chybou v mene
Herecky prerazil Tracy v roku 1930 vo filme The Last Mile, kde hrá vraha v cele smrti. Nasledovali ďalšie filmy v spolupráci so filmovou spoločnosťou Fox. Tracy natáčal s mnohými vychytenými herečkami, ako Bette Davisová alebo Jean Harlowová. V spolupráci so spoločnosťou MGM vznikli filmy ako San Francisco alebo Fury. Prvú sošku Oskara získal Tracy v roku 1937 za film Statoční kapitáni. Pri preberaní tejto prestížnej ceny nastala trápna situácia. Človek, ktorý na sošky Oscara gravíroval mená ocenených, si Spencera Traceyho pomýlil s komickou postavou a na sošku vygravíroval meno Dick Tracy. Spencer to prijal s humorom a nad celú záležitosť sa povzniesol. Členovia akadémie však s okamžitou platnosťou zmenili pravidlá tak, aby sa počas slávnostného večera oceneným odovzdávali sošky bez gravírovania. Každému z nich vyryjú meno na podstavec Oscara až po skončení oslavy. O rok neskôr získal herec druhého Oscara za film Boys Town. Ten spravil z Tracyho hviezdu už natrvalo. Otca Flanagana, venujúceho sa problémovým chlapcom, zahral tak civilne a presvedčivo, že o držiteľovi ocenenia za hlavnú rolu nebolo najmenších pochýb.

Tajní milenci
V roku 1942 sa Spencer po prvý raz ocitol pred kamerou s Katharine Hepburnovou vo filme Woman of the Year. Od tohto momentu sa obaja protagonisti stali ideálnou dvojicou pre vzťahové komédie. A nielen to. V súkromí sa z nich stal párik tajných zaľúbencov. Nikdy sa nezobrali, pretože pre Tracyho rozvod nepripadal do úvahy. Dôvodom bola jeho katolícka viera.
Herecké spojenie Tracy – Hepburnová bolo považované za fenomén. V roku 1948 vznikol film State of the Union, v ktorom Tracy stvárňuje bohatého podnikateľa. Kandiduje na prezidenta a stále viac prepadá politickej mašinérii, až postupne stráca svoju ženu (stelesnenú Katherine). O rok neskôr obaja zažiarili vo filme Adamovo rebro. Manželský pár dvoch úspešných právnikov, ktorý smeruje k osobnému aj pracovnému stretu – v tom sa Tracy s Hepburnovou skutočne predviedli.

Nominácia za nomináciou
V 50-tych rokoch Tracy vo svojom hereckom nasadení trochu poľavil, napriek tomu však stvárnil nezabudnuteľné postavy vo filmoch The People Against O'Hara (1951), Plymouth Adventure (1952), The Actress (1953), Broken Lance (1954) či The Mountain  (1956). Jeden zo svojich najmilších výkonov podal vo filme Otec nevesty (1950) ako nešťastný, avšak oddaný otec Elizabeth Taylorovou, za čo si vyslúžil oscarovú nomináciu. Ďalšej nominácie sa dočkal za postavu prešediveného, jednorukého veterána vo filme Čierny deň v Black Rock (1955). Nominácia na Oscara ho čakala aj za výkon vo filme Starec a more (1958).

Postavy šité na mieru
Všeobecnej vážnosti, z ktorej sa oprávnene tešil, mohol byť vďačný za naozaj kvalitné herecké príležitosti v 50-tych rokov, keď si zahral znovu s Hepburnovou vo filme Pat and Mike (1952), Žena, ktorá všetko vie (1957) a spolu s množstvom ďalších hviezd v sentimentálnom filme The Last Hurrah (1958), kde mu skvelo sadla úloha starosvetského politika.
S pribúdajúcimi rokmi sa u Spencera čoraz viac prejavovala pre neho charakteristická tvrdohlavosť a popudlivosť. Herecký talent ho však neopustil a úloha v dráme Kto seje vietor (1960) mu zaistila už siedmu nomináciu na Oscara. Podarený výkon odviedol aj v dráme Norimberský proces (1961). S postavou sudca prišla opäť nominácia na Oscara. Z pamäte a sŕdc Tracyho priaznivcov len tak nezmizne ani úloha kapitána v starosvetskej komédii To je ale bláznivý svet (1963).

Smrť pred premiérou
V roku 1963 sa Tracy ocitol v nemocnici pre pľúcne ochorenie (hromadenie vzduchu v tkanivách). Okrem iného mu zistili aj vysokú hladinu cukru, ktoré jeho zdraviu neprospievala. V nasledujúcich rokoch musel Tracy pre spomínané zdravotné problémy prijímať len malé herecké úlohy. V roku 1967 sa postavil pred kameru s Katharine Hepburnovou naposledy, v snímke Hádaj, kto príde na večeru. Úloha otca, ktorého dcéra nemilo prekvapí svojím černošským nastávajúcim, bola pre Tracyho viac než dôstojným rozlúčením sa so svetom filmu i svetom ako takým. Pri natáčaní mlel naozaj z posledného. Úspech tohto filmu už nezažil. Zomrel pred premiérou, 17 dní po dokončení posledného záberu, 10. júna 1967. Za jeho výkon bol znovu nominovaný na Oscara - in memoriam. Katharine Hepburnová si tento film nikdy nedokázala pozrieť. Bolo by to vraj pre ňu akoby pozorovala svojho Tracyho na smrteľnej posteli.
(jk)

Zdroj: diabetes-world.net
www.csfd.cz
foto: internet

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obavy z inflácie otočili burzy nadol
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 21:57