StoryEditor

Obavy z inflácie otočili burzy nadol

22.05.2006, 00:00

Minulý týždeň poznačili pokračujúce prudké výpredaje, ktoré boli podporené údajmi o spotrebiteľskej inflácii. V jadrovom vyjadrení narástli medziročne v USA o 2,3 percenta, čo u obchodníkov, ktorí citlivo vnímajú každý náznak rastúcej inflácie, vyvolalo obavy, že Fed bude nútený v júni úrokové sadzby opäť dvihnúť. Čoraz viac sa ozývajú hlasy, že tento rok by sadzby mohli narásť ešte dvakrát ,a to až na 5,5 percenta. Na tieto špekulácie najviac doplatili akcie z bankového sektora spolu s nízko a stredne kapitalizovanými spoločnosťami, ktoré sú najviac citlivé na nárast úrokových sadzieb. Index S & P MidCap 400 stratil takmer 3,5 percenta. Lepšie sa však neviedlo ani hlavným americkým indexom. Akcie z indexu DJI 30 klesli o 2,1 percenta. Technologický Nasdaq composite vymazal svoj celý nárast od začiatku roka a ako prvý z indexov, ktoré podávali až do predminulého týždňa skvelé výkony, sa dostal do červených čísel, keď minulý týždeň poklesol o 2,2 percenta. Aktuálne poklesy však lákajú prvých kupcov, ktorí veria, že tieto prepady sú už prehnané a cielene nakupujú vybrané akcie. Proti trendu sa vybrali napríklad akcie Cisco Systems alebo DELL, ktoré narástli zhodne o 2,7 percenta.
Obchodovanie v Európe neprinieslo žiadnu odlišnosť oproti vývoju v Amerike a akciové trhy prudko padali. Londýnsky FTSE 100 stratil viac ako 3,1 percenta a skončil na 5 657 bodoch, nemecký DAX padol o 4,1 percenta na 5 672 bodov, oba indexy sa tak vzdialili od psychologickej hodnoty 6 000. Eurozóna taktiež čelí riziku inflácie, o čom svedčí aj index výrobných cien v Nemecku, ktorý medziročne vzrástol o 6,1 percenta, a medzimesačne vzrástol o 1 percento, čo naznačuje prudký rast. Tento skok bol spôsobený rekordnými hodnotami komodít v apríli, aj oslabovaním dolára. ECB tak čelí tlaku, aby razantne zasiahla proti inflácii a úrokové sadzby zvýšila. Z rastúcich objemov obchodov na burzách však profitovali akcie Deutsche Boerse, ktorá dostala zvýšené odporúčania od analytikov.
Ázijské akcie zaznamenali svoj najväčší týždňový prepad za posledné dva roky, keď po správe člena Fedu Jeffreyho Lackera, ktorý povedal, že inflačný výhľad USA je tesne na hranici akceptácie, padali najmä akcie exportérov ako Toyota, Samsung či Sony. Najhoršie dopadol akciový trh v Indii, ktorý za týždeň stratil neuveriteľných 11 percent, opačným smerom sa ako jediný vybral trh v Číne, ktorý narástol o 3,5 percenta. Japonská ekonomika má stále pozitívne vyhliadky, podporuje ju nízka nezamestnanosť a rastúce spotrebiteľské výdavky. Nikkei 225 síce za týždeň stratil 2,7 percenta na 16 155 bodov, koncom týždňa sa však už taktiež objavili prví obchodníci, ktorí začali nákupy. Najlepšie skončili akcie maloobchodných predajcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:23