StoryEditor

Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi zlepšili, hovorí Zuzana

25.05.2015, 00:57
Autor:
(dia)(dia)
Diabetička 1. typu Zuzana Illiková žije s inzulínovou pumpou. Tá jej pomáha udržať glykémie v norme.

Používaš inzulínové pero alebo pumpu? Aké mávaš bežne hodnoty glykémie?

Diabetes mám už jedenásť rokov. Začínala som s inzulínovými perami, doktor mi ponúkal pumpu, ale ja som ju odmietla. Tam, kde som brigádovala, som si ju mohla poškodiť. Nakoniec som si to rozmyslela a už je to rok, čo mám moju krásnu ružovú Kláru. Je to, samozrejme, inzulínová pumpa. Dala som jej meno, aby som sa s ňou viac zžila. Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi na začiatku zlepšili, ale časom som si ich zhoršila. Snažím sa ich udržať na hladine 6 – 15 mmol/l.

 

V ktorých situáciách najčastejšie pozoruješ rozhádzanú glykémiu?

Rozhádzané glykémie vnímam hlavne vtedy, keď sa v robote nestihnem poriadne najesť a keď prídem domov, napchám sa hlava nehlava. Samozrejme, tiež vtedy, keď prežívam stresové situácie, vtedy sa prejedám. Nehovoriac o sviatkoch, to je pre mňa pohroma.

 

Ako tráviš voľný čas?

Oddychujem, venujem sa mojej malej čivavke, ktorá mi spestruje život od Vianoc. Keď je teplo, vybehnem na kolieskové korčule a pracujem tak na svojej postave. Svoj čas trávim s ľuďmi, ktorí ma bavia a je mi s nimi najlepšie, či už s kamarátmi alebo s kolegami z práce.

 

Čo nosí diabetička ako ty v kabelke? Čo v nej nesmie chýbať?

Od začiatku môjho diabetu som mávala v kabelke kocky cukru, aby som mala poruke niečo sladké, keď ma zastihne hypo. Tiež mi v nej nesmeli chýbať fľaška vody, peňaženka, inzulínové perá, glukometer a tiež aj glukagón. Potom som presedlala na väčšie kabelky, kde som mávala aj pollitrovú fľašku sladkej limonády alebo cukrovej vody. Odkedy mám Kláru, tak mám menšiu kabelku a mám v nej glukometer, doklady, glukagón, dva malé džúsy, krém na ruky a balzam na pery.

 

Stalo sa ti niekedy, že si si doma zabudla inzulín alebo inú nevyhnutnú pomôcku, ktorú využívaš na kontrolu diabetu?

Keď som mala perá, stalo sa mi, že som si zabudla pichnúť nočný inzulín a to bola pohroma, najmä tie rána, keď mi bývalo na zvracanie.

 

Ako si túto situáciu riešila?

Keď som si spomenula na inzulín, pichla som si ho. Keď som začala bývať s mojím priateľom, dohliadal na mňa, aby som na to nezabúdala. Akonáhle spozoroval, že už spím bez dávky, prebral ma a potom som si ho pichla alebo to urobil on.

 

Zaujímaš sa o módne dia trendy? Vlastníš sama nejaké dizajnové puzdro alebo inú modernú diabetickú pomôcku?

Moja Klára má od rekondičného pobytu v lete ružové gumené puzdro a aj samolepky. Keď som prišla po pobyte domov, tak som ako prvé išla pozrieť do práce kolegov a hneď som im ukázala, že moja Klára ma dvoje šiat – nálepky, a aby jej nebola v zime zima, má bundičku – ružové gumené puzdro. Totižto ja som také veľké malé dieťa. 

01 - Modified: 2007-06-09 06:09:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - WWF príroda
01 - Modified: 2023-11-21 11:52:51 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Spišiačiku by v Amerike už aj naliali 02 - Modified: 2023-11-21 14:14:09 - Feat.: - Title: DIADOR: týždeň plný hier, turistiky aj vzdelávania 03 - Modified: 2022-10-23 16:29:37 - Feat.: - Title: Diabetik Patrik: Otužovanie mi pomáha zostať zdravým a v kondícií 04 - Modified: 2022-05-17 07:33:49 - Feat.: - Title: Diabetici 1. typu v Luhačoviciach 05 - Modified: 2015-12-07 22:54:01 - Feat.: - Title: "Som odhodlaný ešte dlho žiť," hovorí Rudolf
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:11