StoryEditor

Rada skúšam nové veci, doma mám čítačku inzulínovej pumpy i rôzne druhy puzdier, hovorí Kristína

11.06.2015, 00:04
Autor:
(dia)(dia)
Ako si žije diabetička 1. typu Kristína Zubo Lőrinczová.

Používaš inzulínové pero alebo pumpu? Aké mávaš bežne hodnoty glykémie?

Už 12 rokov mám inzulínovú pumpu a tento spôsob liečby mi veľmi vyhovuje. Neviem si vynachváliť flexibilitu a výhody, ktoré mi poskytuje. S glykémiami sa zväčša pohybujem medzi 5 – 10 mmol/l. Snažím sa držať v tomto rozpätí, ale občas sa vyskytne chybička. Veď to pozná každý.

 

V ktorých situáciách najčastejšie pozoruješ rozhádzanú glykémiu?

V návaloch stresu, keď trvá niekoľko dní. Vtedy sa ťažko predpokladá, aká bude reakcia organizmu na danú situáciu. Vtedy platí, že neplatí, čo platilo včera.  Som rada, že mám inzulínovú pumpu a môžem flexibilne a s maximálnou citlivosťou reagovať na vzniknuté situácie.

 

Ako tráviš voľný čas?

Keďže som mamina na plný úväzok, krásnej 5-ročnej dcérky Zojky, diskotéky neprichádzajú do úvahy. No v minulosti boli bežnou súčasťou môjho života. Som spoločenský typ a rada sa zabávam v spoločnosti dobrých priateľov. Svoj voľný čas venujem momentálne Zojke. Chodievame spolu na rôzne akcie do divadla, výstavy, na výlety do prírody, plávať a tento rok sme pridali do zoznamu aktivít aj korčuľovanie na ľade. A keď je horšie počasie, alebo nás kvári choroba, tak doma čosi majstrujeme. Posledný počin z našej dielne bola karnevalová maska.

 

Čo nosí diabetička ako ty v kabelke? Čo v nej nesmie chýbať?

Júj, záludná otázka, tam sa toho nájde J. Som žena, čo si budeme klamať. Ale trošku vážnejšie. Odmalička ma moji rodičia viedli k tomu, že vždy musím mať so sebou niečo sladké kvôli hypu. Takže určite nesmie chýbať hroznový cukor (nezaberie ani toľko miesta) a krabička džúsu. Glukometer a náhradný infúzny set. Tieto základné veci sa snažím mať vždy so sebou. Minule som si menila v kabelke hroznový cukor a našla som si tam lízatko. Zojke som povedala, že si ho tam zabudla a ona hrdo na to: Nie maminka, to je pre teba, keby si mala hypo.  Môj poklad, detičky sú veľmi vnímavé a učenlivé.

 

Stalo sa ti niekedy, že si si doma zabudla inzulín alebo inú nevyhnutnú pomôcku, ktorú využívaš na kontrolu diabetu?

Stalo, došli mi prúžky do glukometra. V prvom momente šok, stres, panika a studený pot. A čo teraz?! Našťastie sa mi to stalo, keď som bola v práci a na blízku bola lekáreň, ktorá mala v ponuke práve ten druh testovacích prúžkov, ktoré som potrebovala.

 

Zaujímaš sa o módne dia trendy? Vlastníš sama nejaké dizajnové puzdro alebo inú modernú diabetickú pomôcku?

Zaujímam sa o nové trendy a hlavne sa rada pozriem na tie, ktoré idú z Ameriky. Tam sú predsa väčšie možnosti vývoja ako u nás. Niekedy je to iba otázka designu, no niektoré „vychytávky“ stoja naozaj za to. Niekde v kútiku duše dúfam, že sa raz dostanú aj k nám a bude možnosť ich plnohodnotne využívať a prispejú k skvalitneniu života. Rada skúšam aj nové veci, takže doma mám toho vcelku dosť, od čítačky IP po rôzne druhy puzdier, odberných pier ku glukometru atď. Keď to porovnám s tým, na čom som začínala pred 22 rokmi, keď bolo na trhu prvé inzulínové pero, glukometer nebol štandardom, prúžky boli preplácané iba minimálne a suma za nové balenie závratná. Obrovský rozdiel.

 

Stáva sa ti, že diabetes vnímaš ako prekážku alebo obmedzenie vo svojom živote?

Ak by som diabetes brala ako prekážku v mojom živote, tak by som nerobila ako dieťa synchronizované plávanie a dnes nie som mamou zdravej krásnej dcérky a nerobím viac ako polovicu vecí, ktoré dnes bežne vykonávam.

(ivk)

01 - Modified: 2007-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postavia bazén za 50 miliónov
01 - Modified: 2022-07-22 05:00:00 - Feat.: - Title: Docent Viliam Dobiáš: Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle 02 - Modified: 2015-11-18 22:23:01 - Feat.: - Title: Jaro Franc zvláda extrémnu športovú disciplínu aj s diabetom 03 - Modified: 2015-10-05 22:50:01 - Feat.: - Title: "Aj vďaka diabetu žijem pestrý život," hovorí Miriam Jarošová 04 - Modified: 2015-05-12 22:58:01 - Feat.: - Title: Po 9 rokoch viem, ktoré jedlo mi ako pôsobí na glykémiu, hovorí Antónia 05 - Modified: 2015-04-07 22:32:01 - Feat.: - Title: Adam Tisovský za jediné obmedzenie považuje hypoglykémiu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:11