StoryEditor

Mýtus z Veľkej Británie

10.07.2009, 12:10
Autor:
(dia)(dia)
Mýtus z Veľkej Británie Laserová liečba očí výrazne zhoršuje zrak.

Laser na zrak 

Laserová liečba očí výrazne zhoršuje zrak.

Fakt

Jednou z najčastejších a najzávažnejších chronických komplikácií cukrovky je nezápalové ochorenie sietnice (diabetická retinopatia). Jej riziko je o to väčšie, že diabetik si ju v skorých štádiách vôbec neuvedomuje a keď sa už zhorší zrak, ide zvyčajne o ťažký nález na očnom pozadí. Koniec 20. storočia umožnil využívať laser aj v očnom lekárstve. Laserovú liečbu očí indikuje a vykonáva len očný lekár so špecializáciou na laseroterapiu tým diabetikom, ktorí majú vysoké riziko zhoršenia alebo až straty zraku. Práve zmeny na očnom pozadí a zhoršenie zraku bývajú hlavnou indikáciou na začatie laserovej liečby. Hoci ide v podstate o deštruktívnu liečbu, je to stále jediná možnosť, ako predísť slepote. Túto skutočnosť potvrdili mnohé veľké vedecké a klinické štúdie. Pravda je však aj to, že pri rýchlom rozvíjaní ochorenia nie je možné zachovať dobrý zrak, ale len zastaviť alebo spomaliť ďalšiu progresiu a zhoršenie zraku.

Sietnica (retina) je vnútorná vrstva obalu oka, ktorá je vyživovaná drobnými cievami. Vplyvom cukrovky vznikajú na cievach vnútorné zmeny a výdute, ktoré upchajú priechod cievy, čím znemožnia výživu sietnice alebo cievy praskajú. Vzniká jav podobný infarktu. Každý takýto infarkt sa hojí jazvou. V dôsledku toho sa tvoria nové ale menejcenné, nekvalitné cievy, ktoré neumožňujú krvi, aby vyživovala ostatné drobné cievky. Tieto zmeny výrazne zhoršujú zrak.

Laseroterapiou sa odstraňujú nové cievy a poškodená časť sietnice, aby sa zachránili tie časti oka, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie zraku. Existuje niekoľko spôsobov, ako prakticky vykonať laseroterapiu a správne ošetriť oko. Závisí to od klinického stavu diabetika, poškodenia sietnice a praxe očného lekára. Správna laseroterapia v správnom čase môže predchádzať novotvorbe ciev, poškodeniu až odlúpeniu sietnice a tým zachrániť zrak. Najlepšou prevenciou diabetickej retinopatie však stále zostáva dobrá kompenzácia diabetu, odstránenie lability glykémií (v zmysle hyper - hypo), hypoglykémií a dobrý krvný tlak.

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pravdy-a-myty, menuAlias = pravdy-a-myty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 00:19