StoryEditor

Elvis Presley

10.07.2009, 08:07
Autor:
(dia)(dia)
Ešte aj dnes je to jeden z najuznávanejších spevákov 20. storočia – a aj po svojej smrti mu jeho tvorba zarába milióny dolárov. Spolu s Beatles a Bobom Dylanom patril k slávnym hudobníkom svojej doby a svojou tvorbou inšpiroval mnohých dnešných umelcov (napríklad aj Robbieho Williamsa, ktorý o svojom idolovi zložil pesničku Advertising Space). Reč nie je o nikom inom ako o Elvisovi Presleym, ktorý patrí k legendárnym diabetikom.

Ešte aj dnes je to jeden z najuznávanejších spevákov 20. storočia – a aj po svojej smrti mu jeho tvorba zarába milióny dolárov. Spolu s Beatles a Bobom Dylanom patril k slávnym hudobníkom svojej doby a svojou tvorbou inšpiroval mnohých dnešných umelcov (napríklad aj Robbieho Williamsa, ktorý o svojom idolovi zložil pesničku Advertising Space). Reč nie je o nikom inom ako o Elvisovi Presleym, ktorý patrí k legendárnym diabetikom.

Elvis sa narodil ako Elvis Aaron Presley v americkom meste Tupelo v štáte Mississippi. Pôvodne mal dvojča, brata Jesseho, ten však zomrel šesť hodín po pôrode. Podľa slov niektorých spolužiakov nebol budúci Kráľ rokenrolu v škole veľmi obľúbený. Stávalo sa, že naňho ostatné deti dokonca hádzali zhnité ovocie, pretože bol iný ako ostatní – tichý, občas sa zajakával a spolužiaci v ňom videli „maminkinho chlapčeka“. Ako desaťročný absolvoval prvú spevácku súťaž. Neznáme chlapča oblečené ako cowboy spievalo pieseň Reda Foleyho a čuduj sa svete, vyhralo druhú cenu.

Prvá gitara

Elvis dostal svoju prvú vysnívanú gitaru v roku 1946 a o dva roky nato sa rodina pre otcove problémy so zákonom musela presťahovať do mesta Memphis v Tennessee. Tam zvykol Presley spolu s niektorými susedmi hrávať v práčovni a podľa slov miestnych obyvateľov takmer nikdy nechodil von bez gitary zavesenej cez plece.

Šofér kamiónov

Ani v novom domove Elvisova popularita veľmi nestúpala a miestni ho v tej dobe opísali ako „smutného, nesmelého a nie veľmi atraktívneho chlapca“. Po skončení strednej školy sa zamestnal ako vodič kamiónov v Crown Electric Company, čo sa neskôr prejavilo aj vo vzhľade jeho nezabudnuteľného účesu – nechával si vlasy narásť dlhšie podľa štýlu ostatných kamionistov. Najväčšou hudobnou inšpiráciou bol pre mladíka gospel a blues, ktoré majú v Memphise dlhoročnú tradíciu. Legendárny spevák B.B. King povedal, že poznal Elvisa ešte dávno predtým ako bol slávny, pretože ho často vídal v pítomnosti memphiských umelcov.

Prvé úspechy

Ako prvé nahral Elvis vtedy populárne balady My Happiness a That's When Your Heartaches Begin v Sun Records ako darček pre svoju matku. Majiteľ společnosti Sam Phillips hľadal v tej dobe „belocha s černošským hlasom“ a v roku 1954 nahrali bluesovú pieseň That's All Right (Mama). „Bolo to iné. Nie pop, ale rokenrol - mutant popu, blues a country. Nahrávka vznikla 5. júla 1954 na ulici 706 Union Avenue,“ spomína Phillips. V roku 1955 nabrala Presleyho kariéra nový smer. Ujal sa ho šikovný manažér Tom Parker a spevák prešiel k nahrávacej spoločnosti RCA records, kde v roku 1956 naspieval prvú skladbu The Heartbreak Hotel. Pre nový imidž umelca boli dôležité aj médiá a tak Elvis prvýkrát vystúpil v televízi v tom istom roku s piesňou Hound Dog a o rok neskôr sa dokonca objavil v slávnej Ed Sullivan Show. V tomto období „zabŕdol“ aj do filmu a výsledkom boli snímky Love me tender, Jailhouse Rock alebo King Creole.

Sláva – poľná tráva

Najväčším paradoxom stále úspešnejšieho umelca bol fakt, že aj napriek nespornému speváckemu talentu nevedel skladať vlastné pesničky a jedine pod hitom Love me tender je uvedený ako spoluautor. Začiatkom šesťdesiatych rokov pokračuje v natáčaní filmov a dokonca vystupuje v televízii NBC spolu s Frankom Sinatrom v programe Welcome Home Elvis. Zatiať čo popularita ostatných speváckych konkurentov stúpa, u Elvisa akoby to platilo opačne. Zakúsi totiž sedemročné obdobie, počas ktorého sa ocitá mimo rebríčkov popularity. Na prvé miesto v hitparáde sa však v roku 1969 dostáva pieseň Suspisious Minds. S inými nahrávkami zaboduje aj v zahraničí, v západnom Nemecku najmä so singlom In the Ghetto a vo Veľkej Británii s The Wonder of you.

Osudová Priscilla

Dnes si už mnohí nevedia inú ženu po jeho boku ani predstaviť. Vtedy štrnásťročnú Priscillu Beaulieu stretol Elvis v západnom Nemecku, kam musel v roku 1958 povinne narukovať. Dvojica sa zosobášila až o deväť rokov neskôr a z tohto zväzku má kráľ rokenrolu jedinú dcéru – Lisu Mariu. V roku 1973 sa však naoko dokonalé manželstvo rozpadáva a s Elvisom to ide takpovediac „dolu vodou“. Časté problémy s drogami, alkoholom a liekmi sa podpisujú na jeho výzore a najmä zdraví – začína priberať na váhe a neskôr mu lekári objavia aj diabetes 2. typu. Veľký šok pre celý svet prichádza v roku 1977, keď kráľa rokenrolu nájde jeho snúbenica mŕtveho v ich dome Graceland v Memphise. Ako príčinu úmrtia spomínajú dostupné zdroje infarkt, za ktorý vyprovokovali spomínané ťažké zdravotné problémy.

Nesmrteľný

Po Elvisovej smrti sa sídlo Graceland zmenilo na múzeum a stalo sa druhým najnavštevovanejším miestom hneď po Bielom dome. Napriek faktu, že Elvis je už tridsať rokov mŕtvy jeho skalní fanúšikovia stále veria, že nezomrel a raz sa vráti.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 02 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 03 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 04 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 05 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:58