A ďalší signál, ktorý by nás mal upozorniť, že máme vyhľadať lekára, je dýchavičnosť, búšenie srdca, silná bolesť hlavy, nadmerný smäd...Foto: Shutterstock
StoryEditor

prof. Věra Adámková: Nevšímame si varovné signály tela

24.11.2022, 15:39

Ako nás telo varuje, že s ním niečo nie je v poriadku? Hovorí o tom internistka a kardiologička prof. MUDr. VĚRA ADÁMKOVÁ, CSc. (67), prednostka oddelenia preventívnej kardiológie v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).

 

Máme v tele nejaké kontrolky, ktoré nás upozorňujú na príchod choroby?

Áno. Lenže obvykle ich nepočúvame. Signály tela sme trochu prestali vnímať, pretože sa domnievame, že moderná medicína zvládne všetko. Lenže stále platí heslo z antiky: Lepšie je chorobám predchádzať, ako ich liečiť.

Aké signály prehliadame pri chorobách srdca a ciev?

Už sme trošku spyšneli moderným spôsobom života. A jeden z hlavných príznakov, ktorými nás telo na niečo upozorňuje, môže byť obyčajná únava.

Každý je predsa občas unavený.

Iste. Tridsaťkrát nad tým mávnete rukou a nič sa nestane, ale raz to odbijete a bude zle. Každý rok vidím takýchto pacientov vo svojej ordinácii. Sú to väčšinou mladí, výkonní a aktívni ľudia, ktorí prichádzajú s veľmi závažným postihnutím srdcového svalu. Čo je stále jedna z najťažších diagnóz súčasnej medicíny. Veľakrát s trvalými následkami. A niektorí končia aj transplantáciou srdca, pretože inak im pomôcť nevieme. Takže je potrebné dávať si pozor na to, ak ste unavení inak, než to poznáte a najmä neúmerne k záťaži, akú máte za sebou. Môže to byť nepodstatná maličkosť, ale nemusí.

A ďalšie varovné nápovedy organizmu?

Napríklad zmena chuti do jedla. Ak schudnete o niekoľko kilogramov, pretože zrazu nemáte hlad a jete menej. Aj za tým môže byť schovaná veľmi závažná choroba a nielen zažívacieho systému. Môžu to byť choroby spojené so žľazami s vnútornou sekréciou a podobne. V našej populácii, kde máme veľa ľudí s nadmernou hmotnosťou, by sme mohli povedať: „Hurá!“ Ak je to v zdraví a chudne sa vedome, potom je to v poriadku. To predlžuje život a znižuje riziko mnohých ďalších komplikácií. Pokiaľ však chudnete náhle bez toho, aby ste k tomu prispeli, je potrebné sa pozrieť, prečo sa tak deje.

 

Choroby srdca a ciev sú najčastejšou príčinou smrti. Aké je z tejto oblasti najčastejšie ochorenie?

Vysoký krvný tlak, ktorý je rizikovým faktorom pre mnoho chorôb, napríklad pre ischemickú chorobu srdca. Úplne zlý je pre cievne ochorenie mozgu.

 

Ako nás telo varuje, že máme vyšší tlak?

Vysoký krvný tlak totiž v počiatku vlastne nič moc nerobí. Ľudia s ním sú aktívni, môžu byť v dobrej kondícii. Zatiaľ čo všetci ostatní v miestnosti majú sveter a je im zima, oni sú len v tričku. Myslia si, že ostatní sú zimomraví a oni jediní sú na tom dobre. Pritom je to naopak.

Ani bolesť hlavy nie je stopercentný príznak. Vysoký krvný tlak je zákerný. Nemusí robiť takmer nič a pritom pekne potichu ničí cievy, srdce, mozog, ale aj oči a obličky. A môže udrieť aj ako cievna mozgová príhoda. Preto je dobré nechať si občas tlak zmerať.

Čo napríklad bolesti na hrudi?

Aj tie mnoho ľudí podceňuje. Je pravda, že stále k nám prichádza pomerne veľké percento pacientov s už prebiehajúcim infarktom myokardu, ktorý prišiel náhle, bez veľkých varovných príznakov. Ale aj u týchto ľudí, keď si potom sadneme a ideme späť v čase, sa obvykle ukáže, že tam nejaký varovný signál bol. A nemusí to byť klasická bolesť na hrudi, ale napríklad bolesť medzi lopatkami, ktorá prichádza po nejakej námahe.

Líšia sa bolesti pri infarkte u žien a u mužov?

Úplne nie, ale je tam trochu iné vnímanie. Každá žena obvykle vie, že po prechode sa môže objaviť bolesť kostí. A bolesť na prsiach sa teda veľmi často berie, ako že bolia rebrá. Ženy nad tým len mávnu rukou: Aj našu babičku boleli kosti! A k lekárovi nejdú. Potom prichádzajú s nálezom na srdci, ktorý je už rozsiahlejší.

A potom je tam ďalšia vec, ktorá prichádza u žien po prechode s určitým niekoľkoročným oneskorením. Zmena v metabolizme cukrov aj tukov.

 

To znamená, že ženy po menopauze sa horšie cítia kvôli hormónom?

Ženy v staršom veku jednoducho už nemajú hormonálnu ochranu ako tie mladšie a môžu mať aj postihnutie srdcovo-cievneho aparátu. Občas sa hovorí: To je žena, tá nemôže mať infarkt! Veľký omyl! Môže. A ďalej je tu veľa chorôb, ktoré nás príznakmi upozorňujú, že by sme mali vyhľadať lekára. Ide napríklad o postihnutie štítnej žľazy. Či už je to hypertyreóza (zvýšená činnosť štítnej žľazy), alebo častejšie hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy).

 

 

O štítnej žľaze sa príliš nehovorí.

Nie a pritom má v tele vplyv na všetko, na psychickú a fyzickú kondíciu, na plodnosť, aj na naše nálady. Produkuje hormóny, ktoré potrebuje na svoju funkciu každá bunka v tele. Ovplyvňujú totiž látkovú premenu tukov, bielkovín a cukrov. S problémami štítnej žľazy má osobnú skúsenosť 5 až 7 % populácie, teda minimálne cez pol milióna ľudí.

 

Aké sú varovné príznaky, že štítna žľaza nepracuje správne?

Zvýšená činnosť štítnej žľazy – tá  vylučuje prílišné množstvo hormónov, človek cíti zrýchlenie tepu, búšenie srdca, pocity tepla, hnačky a tiež chudne. Pri zníženej činnosti telo pracuje v spomalenom režime, človek je unavený, zimomravý, trpí poruchami pamäti a sústredenia, niekedy aj mierne priberá na váhe.

Tiež to môže byť aj zmena kvality vlasov alebo ich vypadávanie, zmena kvality kože... Najčastejšie postihnutie štítnej žľazy je autoimúnne, takže väčšinou nevypozorujete príčinu, prečo k tomu došlo. Sú to väčšinou drobnosti, prichádzajú trochu plazivo a sú dlhodobé, preto si často neuvedomíte, že ide o varovný príznak, ktorý by ste mali počúvať.

 

Čo búšenie srdca?

Každý máme nejako nastavenú srdcovú frekvenciu, zhruba od 60 do 80 tepov za minútu. Tá sa mení pri fyzickom alebo emočnom zaťažení. Ale potom môžete pociťovať naozaj nepríjemné búšenie srdca. Niekedy je viazané na nejakú činnosť, inokedy nie. A s tým je veľmi úzko spojená práve štítna žľaza. Môže to byť prvý prejav jej postihnutia. Samozrejme môže ísť aj o problémy so srdcom. A ďalší signál, ktorý by nás mal upozorniť, že máme vyhľadať lekára, je dýchavičnosť. Ak máte dobrú fyzičku a bez problémov ste vybehli na piate poschodie, ale zrazu sa začnete už na druhom poschodí zadýchavať a opakuje sa to, môže ísť o počiatočnú infekciu alebo o ochorenie srdca, pľúc. Preto treba radšej vyhľadať lekára.

 

Ak hovorím o cievnej mozgovej príhode, čo by sme si mali všímať?

Bolesť hlavy. Ľudia udávajú, že majú aj iný typ videnia. Zrazu si uvedomujú, že musia domrkať alebo prestať čítať knihu. Tu však ide o inú bolesť hlavy, akú ste do tej doby ešte nezažili. Mám prípad mladej ženy v produktívnom veku, ktorá k nám nedávno prišla po cievnej mozgovej príhode. Štyri dni ju veľmi silno bolela hlava. Domnievala sa, že to je od krčnej chrbtice, že si takzvane preležala krk. Vzala si lieky proti bolesti, ale trvalo to dlho a dopadlo to zle. Síce prežila, ale s veľkými zdravotnými následkami.

 

Čo môže signalizovať nadmerný smäd?

Najčastejší dôvod, prečo náhle začnete viac piť, je nepoznaný diabetes mellitus, ľudovo povedané cukrovka, ktorú má zhruba 8 % obyvateľov. Popri smäde môžete pozorovať únavu, celkové neprospievanie a ak si neurobíte jednoduchý test na glukózu, nemusíte mať v počiatku žiadne iné príznaky.

 

Často sa uvádza, že chorým je z úst cítiť acetón.

To je príznak, ktorý sa objavuje až pri pokročilej poruche. Vo veľkej väčšine prípadov a veľmi často u detí je najčastejší prvý varovný signál iba to, že viac pijú.

Je ešte ďalší varovný príznak, ktorý môžeme ľahko prehliadnuť?

Väčšina, aj závažných chorôb, ako sú nádorové choroby alebo postihnutie obličiek, má varovné signály spoločné. Ide o pocit nepohody, únavu, zníženú výkonnosť, rozladenosť sama nad sebou, pretože mi to nejde, ako by som chcela. Len čo sa príznaky nejakým spôsobom špecifikujú k jednotlivým orgánom, už je to obvykle obraz pomerne pokročilejšieho ochorenia.

Sú choroby, ktoré udrú bez varovania?

Áno, zhruba 10 % našej populácie, čo nie je zanedbateľné číslo, má ochorenie obličiek a veľká časť o tom nevie. Našťastie, vo väčšine prípadov to v začiatkoch nie je také závažné.

Chorí môžu byť trošku menej výkonní, trochu bledší, neskôr sa môže objaviť málokrvnosť. To ochorenie postupuje pomaly a keďže je človek adaptabilný, zvykne si na to.

Prichádzajú k nám ľudia s pomerne veľkým postihnutím už aj v krvnom obraze, s malým množstvom červených krviniek aj farbiva a napriek tomu tvrdia, že im nič nie je. A keď sa ich potom podrobne vypytujeme, zistíme, že už niekoľko mesiacov boli unavení. Niečo podobné môže byť aj v začiatkoch ochorenia pečene.

 

Aj niektoré infekčné ochorenia majú nešpecifické signály, ktoré ohlasujú príchod choroby.

Zmena nálady, bolesti hlavy, zvýšená teplota, spavosť alebo naopak nespavosť. Ide o varovanie tela, a môže ísť takmer o akúkoľvek z infekčných chorôb. Infekčné choroby tu sú a budú. Vírusy boli na planéte oveľa skôr ako my. Ak sa objavia bolesti hlavy, zažívacie ťažkosti, ale aj bolesti svalov a kĺbov alebo zdurené lymfatické uzliny, môže tým začínať závažná choroba.

Podobne, ako pri chorobách obličiek, aj pri rakovine pankreasu, ktorá patrí k najzákernejším a je dnes na vzostupe, sú problémy v začiatku skryté. A práve kvôli tomu, že signál nepoznáme, sa obvykle choroba odhalí až v neskorších štádiách.

 

Aké sú varovania pri nádoroch?

Nádorové ochorenia sú zákerné. V súčasnej dobe sa našťastie vďaka rôznym programom darí u niektorých onkologických diagnóz diagnostikovať už skoré štádiá. Nádory pankreasu sa však naozaj môžu prejaviť až v pokročilom štádiu, keď už sú postihnuté ďalšie štruktúry a liečba je potom ťažká.

Nádory pankreasu sú vnútrobrušné, majú okolo seba trošku viac miesta, kam môžu rásť a prerastať aj do ostatných štruktúr. V bruchu si ich chorý nemôže nahmatať. Nevie, že sa niečo deje.

Môže skôr pozorovať nešpecifické tráviace ťažkosti, niekedy úbytok hmotnosti, pocit plnosti aj po malej porcii jedla, ale nemusí to byť vždy. V počiatočnom štádiu nemáme špecifický príznak, ktorý by nás na diagnózu naviedol, preto vždy, keď sa objavujú podobné zažívacie ťažkosti, myslime aj na túto diagnózu.

 

 

Karolína Lišková

Celý rozhovor bol uverejnený v časopise Téma

 

 

 

01 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: prof. Martin Haluzík: Nová liečba cukrovky je blízko 02 - Modified: 2022-07-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Docent Viliam Dobiáš: Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle 03 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta
01 - Modified: 2023-11-21 09:38:05 - Feat.: - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 02 - Modified: 2022-11-16 08:00:00 - Feat.: - Title: Meteosenzitivita je jav, ktorý môže spôsobiť až infarkt. Ako sa chrániť? 03 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať 04 - Modified: 2014-05-31 18:51:13 - Feat.: - Title: Ľahšie je chorobe predchádzať 05 - Modified: 2010-03-01 06:41:59 - Feat.: - Title: Mýtus z Indie, Turecka a Kene
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:36