StoryEditor

Diabetik v reštaurácii

04.10.2012, 23:01
Autor:
(dia)(dia)
Najesť sa v reštaurácií je pre mnohých diabetikov v istých chvíľach a dňoch jediným riešením, ako sa dostať k jedlu. Pozor na glykémie.

 

Mnohí diabetici sa stravujú doma, ale je stále dostatok takých, ktorí využívajú stravovacie služby vo verejných stravovacích zariadeniach. Najesť sa v reštaurácií je pre mnohých diabetikov v istých chvíľach a dňoch jediným riešením, ako sa dostať k jedlu. Keď je človek s diabetom primerane disciplinovaný a dobre informovaný o zásadách svojho ochorenia a liečby, či bude jesť doma alebo v reštaurácií, jeho glykémie budú uspokojivé.

 

Čo je pre diabetika dôležité? Vedieť sa zorientovať v jedle a prispôsobiť jeho množstvo svojim potrebám. Nepribrať, to je vážny problém tých skôr narodených. Pohybová aktivita u mnohých vekom poklesla, ale, našťastie, je nemálo ľudí, ktorí s pribúdajúcimi rokmi majú pre seba viac času a keď je vôľa a motivácia, je ľahšie udržať si hmotnosť v prípade, že je primeraná alebo schudnúť, keď je hmotnosť vyššia. Zásadou je variť jednoduché jedlá., dohliadať na príjem tuku v potravinách a konzumovať viac zeleniny.

Neznáme jedlá
Doma, ale aj v reštauráciách je zopár jedál, ktoré patria do skupiny zdravých pokrmov, ale v jedálnom lístku nájdeme aj menej vhodné ponuky pre labužníkov - diabetikov. Diabetik na inzulínovej liečbe by si v reštaurácii nemal objednať neznáme jedlo a predtým si aplikovať inzulín. Na jednej strane nemôže vedieť, rýchlo ho obslúžia, ale hlavne pod zaujímavým a lákavým názvom jedla sa nemusí skrývať porcia, ktorá bude adekvátna dávke inzulínu, ktorú si diabetik vopred aplikoval.

Ako odhadnúť sacharidové jednotky (SJ) v jedlách a ako ich počítať podľa jedálneho lístka?
Je mnoho známych slovenských jedál, ktoré sme odsunuli na vedľajšiu koľaj v našich jedálnych lístkoch. Ale sú reštaurácie, ktoré ponúkajú práve klasické slovenské jedlá. Nazrime spoločne do ponuky z jedného jedálneho lístka nemenovaného zariadenia spoločného stravovania.

Kým si objednáte
Jedálny lístok mnohé ponúka najmä pre chuť, ale diabetik je ten, ktorý jedlo hodnotí aj podľa počtu SJ a podľa toho si vyberie aj objedná.
Predpokladom je, že vie:
1) akú má glykémiu pred jedlom
2) koľko SJ v jedle má prijať práve v čase, keď stoluje v reštaurácii
3) koľko inzulínu si má aplikovať na počet SJ v jedle
4) kedy si má aplikovať dávku inzulínu
● pri liečbe inzulínovým analógom tesne pred jedlom alebo súčasne s jedlom, ale tiež pri nižšej glykémii po zjedení jedla.
● keď je na intenzifikovanej inzulínovej liečbe (Humulín R, Actrapid a i.) a pri vstupe do jedálne je jeho glykémia uspokojivá a nehrozí mu hypoglykémia, počká, kým si jedlo vyberie a vyhodnotí ho na počet SJ a až potom aplikuje inzulín.
● keď je liečení tabletkami, vyberá si jedlá s nižším glykemickým indexom, v ktorých prevláda zelenina a sú jednoducho technologicky upravené.
● jedlo konzumuje pomaly
● súčasťou obeda má byť aj nápoj – neenergetický a nealkoholický.


Nápoje
Zo širokej ponuky jedálneho lístka hodnotíme kvalitu, množstvo a SJ.

Nealkoholické nápoje
Coca Cola (0,2 l)  - 2 SJ     
Sprite (0,2 l) - 1.5 SJ     
Tonic (0,25 l) - 2,3 SJ      
Bonaqua sýtená, jemne sýtená, nesýtená (0,25 l) - 0 SJ   
Matúšov prameň (0,25 l) - 0 SJ   
Minerálka (bez prísad) (0,1 l) - 0 SJ
Džús (pomarančový, jahodový, 0,1 l) - 1 SJ    

Najvhodnejšia je pre diabetika nedochutená minerálka alebo stolová voda, ktorá má nízky obsah sodíka (Na). Môže to byť napr. Lucka, Korytnica, Magnesia, Mitická, Rajec ale aj Turčiansky prameň, Zlatá studňa alebo Bonaqua, ktorá slúži na občerstvenie a doplnenie pitného režimu. Keď je v ponuke Budičská, tá diabetikovi podporí trávenie a doplní potrebné minerály.

Coca Cola alebo džús, či iné cukrom sladené nápoje, sú vhodné len v prípade hypoglykémie. Napríklad v situácii, keď sa diabetik precenil a poponáhľal sa s aplikáciou svojej dávky inzulínu a obsluha si dáva načas. To je poistka pred hypoglykémiou. 100 ml sladkého nápoja zodpovedá 1 SJ a glykémia bude pomerne rýchlo vyššia o cca 2 mmol/l.

V ponuka nechýba ani sortiment piva a iných alkoholických nápojov. Prečítať ponuku si, samozrejme, môžete, ale pite len po dôkladnom zvážení momentálnej situácie!

Pivo
Pivo svetlé 10% (0,5 l) - 2 SJ   
Pivo svetlé 10% (0,3 l)    1 SJ      
Pivo (málo alkoholu) (0,3 l)    3 SJ    

Pivo nie je vhodné na dopĺňanie pitného režimu, pretože:
a) má vysoký obsah sacharidov
b) jeho príjem treba započítať do obsahu SJ v jedle
c) má vysoký glykemický index a po pive glykémia rýchlo stúpa.
Musíte uznať, že to je dosť negatív na to, aby ste sa ako diabetik piva zriekli.

In vino veritas?
V dnešnej dobe mnohé reštaurácie výrazne rozšírili ponuku vína a ostatných alkoholických nápojov. Diabetikovi nenarobí problém, keď vypije ½-1dcl suchého vína počas stolovania. Ale prevenciou pred chorobou pečene a inými komplikáciami, príčinou ktorých môže byť práve konzumácia alkoholických nápojov, je pri diagnóze diabetes zostať radšej abstinentom. To je návod, ale zároveň aj ideál zdravého životného štýlu diabetika.

Preceňovaný alkohol
Niektorí diabetici zastávajú pomýlený názor, že alkohol je veľmi vhodný na zníženie vysokej glykémie. Treba si však uvedomiť, že práve alkohol môže spôsobiť vážnu hypoglykémiu diabetikom na inzulínovej liečbe, a to najmú vtedy, keď ho vypije nalačno. Po tvrdom alkohole zostane pečeň zablokovaná a nepomôže ani injekcia glukagónu. Po požití alkoholu je preto potrebný intenzívnejší monitoring glykémie, čo je v tejto mimoriadnej situácii nevyhnutné na to, aby ste predišli problémom, ktoré alkohol v spojení s diabetom prináša.

A la France
Pohár kvalitného červeného francúzskeho vína sa síce odporúča ako prevencia pred srdcovo-cievnymi komplikáciami, ale ako diabetici nesmiete zabudnúť, že francúzsky gastronomický štýl nie je len o víne, ale aj o zdravom životnom štýle, stravovaní a kvalitnom výbere potravín a jedál, medzi ktoré rozhodne nepatria mastné živočíšne potraviny a vyprážané jedlá.
Pozrime sa teda na ponuku vín a liehovín, ich množstvo a vyhodnotenie na SJ. Je len na vás, ako sa vzhľadom k vašej diagnóze rozhodnete, ale verím, že predchádzajúce argumenty vás presvedčili a vo vlastnom záujme si ich zoberiete k srdcu.

Víno
Víno biele suché (0,1 l) - 0,3 SJ      
Víno červené (0,1 l) - 1 SJ
Víno varené (0,1 l) - 1,5 SJ   

Alkoholické nápoje
Vodka, borovička, slivovica, ... (0,04 l) - 0 SJ    

Na zahryznutie
Reštaurácie ponúkajú aj niekoľko chuťoviek, ktoré majú zaplniť „hluché miesto“ počas čakania na objednané jedlo. Aj pri tomto sortimente by ste mali zvažovať, čo si objednať a či vôbec, lebo každú konzumovanú potravinu musíte automaticky započítať do obsahu SJ v jedle.

Chuťovky
Tyčinky (1ks / 45 g) - 3 SJ      
Chipsy     1ks / 75 g - 3,5 SJ     
Pistácie - pražené (1ks / 100g) - 2 SJ     
Arašidy lúpané – solené (1ks / 90 g) - 1 SJ   

Polievky
Obed začínate aj v reštaurácii najčastejšie polievkou, ktorú môžete výhodne započítať aj do pitného režimu. Polievka nemá za úlohu zasýtiť, len vás pripraviť na ľahšie trávenie ďalšieho chodu. Soľničku a koreničku na stole vnímajte len ako dekoráciu. Vychádzajte z predpokladu, že šéfkuchár jedlo riadne dochutil a váš zásah je zbytočný. Okrem zdravotného faktoru by sa ľahko mohlo stať, že by ste jedlo znehodnotili presolením alebo prílišných prekorenením a úplne by ste tak zničili umenie kuchára.

Z reštauračnej ponuky polievok vyberáme:
- kapustová po sedliacky (0,33 l) - 2 SJ   
- cesnaková s opečeným chlebom (0,33 l) - 2 SJ      
- slepačia s mäsom a rezancami (0,33 l) - 1 SJ      
- fazuľová s údeným mäsom a rezancami (0,33) - 2 SJ   

Niektoré druhy polievok podľa slovenských zvyklostí zajedáte chlebom. 1 krajček má hmotnosť 50 g a zodpovedá 2½ SJ. Nezabudnite ho preto započítať do celkového počtu SJ v jedle.

Predjedlá
V jedálnych lístkoch nájdete bežne široký sortiment studených aj teplých predjedál. Pre ľahšiu orientáciu si tento raz posvietime na tie tepelne upravené.

Teplé predjedlá

Pečená šunka s vajcom (100g) - 0 SJ     
Pečená klobása (100g) - 0 SJ      
Sedliacka omeleta (150g) -1,5 SJ    
Hrianka drevorubača (šampiňóny, slanina, lečo, 160g) - 0 SJ    

Ak v reštaurácii strávite dlhší čas, napríklad pri oslave, a rozhodli ste sa konzumovať aj predjedlo, je pre vás užitočná informácia, že tieto pokrmy sa na 70 % nepočítajú do počtu SJ v jedle. Často sa však k nim konzumuje chlebovina, rožok alebo sendvič a práve tieto škroboviny treba zohľadniť pri skladbe jedla, ktoré máme v úmysle skonzumovať počas celého stolovania.

Mária Štefáková, diétna sestra

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-06-08 17:02:00 - Feat.: 0 - Title: Festival Art Film 2006 otvorí Jacqueline Bisset
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 18:34