StoryEditor

Obedujte po slovensky

06.11.2013, 22:19
Autor:
(dia)(dia)
Tento raz prichádzame s ponukou zdravého obedového menu, inšpirovaného tradičnou slovenskou kuchyňou.

 

Tento raz prichádzame s ponukou zdravého obedového menu, inšpirovaného tradičnou slovenskou kuchyňou. Nie, nemáme na mysli oškvarky, slaninku alebo jaternice. Naši predkovia totiž sotva mali prostriedky na to, aby často konzumovali mäso. Ich strava bola založená predovšetkým na rastlinných produktoch a ich apetít bol nanajvýš skromný. Keby sme pokračovali v ich šľapajach, civilizačné ochorenia by nás určite natoľko nesužovali.

 

 

 

 

„Na Slovensku sa ešte pred 100 rokmi bežní ľudia stravovali jednoducho, základom výživy boli zemiaky a kapusta, doplnené podľa možností pohánkou alebo ražným chlebom, fazuľou, kyslým mliekom a veľmi zriedka mäsom,“ hovorí MUDr. Ruttlkay. Vďaka zdravej strave a dostatku pohybu netrpeli ľudia ochoreniami, ktoré sú typické pre dnešnú dobu. Patrí k nim samozrejme aj cukrovka, no v neposlednom rade aj rôzne alergie, obezita, žlčníkové kamene a srdcovo-cievne ochorenia.

 

 

Liečivá cesnaková polievka
Suroviny:

· 1 cibuľa

· kúsok čerstvého zázvoru

· 6 strúčikov cesnaku

· 3 šálky vody

· 1 bio zeleninový bujón

· 1 mrkva

· 2 PL pomácového olivového oleja

 

Postup:

Na olivovom oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a zázvor. Zalejeme vodou a po zovretí pridáme zeleninový bujón, pretlačený cesnak a nakrájanú mrkvu. Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Nakoniec pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

 

 

Cesnačka ako liek

Cesnak pôsobí na náš organizmus doslova ako liek. Má antibiotické vlastnosti, vďaka čomu pomáhal už od pradávna ako liek napríklad pri zápale priedušiek. Keďže ľudia verili jeho silným liečivým účinkom, využíval sa aj ako zbraň proti zlým duchom a strigám. Bolo to predovšetkým na Luciu, kedy si ním ľudia potierali dvere. Cesnak spolu s cibuľou používali Slovania takmer ku každému jedlu. Ak chcete byť zdraví, bude užitočné v tomto zvyku našich predkov pokračovať. Samozrejme, cesnak nepatrí na dvere, ale na tanier. Najmä ak máte vysokú hladinu cholesterolu alebo trpíte hypertenziou. Keďže má schopnosť rozširovať cievy, je veľmi účinný aj pri niektorých druhoch bolestí hlavy. Hoci v prirodzenej forme má cesnak najpriaznivejšie účinky, mnohí siahnu radšej po cesnaku v tabletkách. Dôvodom je aj charakteristický cesnakový dych, kvôli ktorému je hneď každému jasné, čo ste mali na obed. Ak chcete predísť týmto nepríjemnostiam, nešetrite petržlenovou vňaťou, ktorá cesnakovú vôňu výrazne potláča. Cesnaková polievka je mimoriadne vhodná najmä počas chrípkového obdobia, do ktorého práve vstupujeme. „V chladnom počasí chráni pred nachladnutím, upravuje trávenie a podporuje liečenie infekcií,“ dodáva MUDr. Ruttkay.

 

 

Alternatívne bryndzové halušky

Suroviny:

· 1/2 Š pšennej múky

· 1/2 Š celozrnnej ryžovej múky

· 1 PL sójovej múky

· 1 šálka vody

· 1/2 tofu

· 1 ČL umeoctu

· 1 PL pomácového olivového oleja

· 2 PL pokrájaného údeného tempehu

 

Postup:

Z troch druhov múky a vody vypracujeme cesto. Necháme desať minút odstáť, potom uložíme na lopárik a nožom ukrajujeme malé halušky, ktoré vhadzujeme do hrnca s vriacou vodou. Počkáme, kým vyplávajú na hladinu a povaríme ešte 5 minút. Pokrájané tofu olej, umeocot a 1 PL vody vymiešame v mixéri do hladka. Tempeh opražíme nasucho. Halušky precedíme, preložíme na tanier, prelejeme tofu omáčkou a posypeme tempehom.

 

 

Tip:

Pomer jednotlivých druhov múky môžeme rôzne kombinovať. Pre diabetikov je zvlášť vhodné použiť napr. jačmennú múku. Veľmi zdravé sú aj iné celozrnné múky, napr. špaldová, ovsená, pohánková a ďalšie.

 

 

Super ľahké halušky

Klasické bryndzové halušky sú dosť žalúdok zaťažujúcim jedlom. Človek má po ich konzumácii chuť ľahnúť si na niekoľko hodín, aby ich strávil. Preto by sme ich nemali konzumovať často. Ak sa však rozhodnete pre ich celozrnú alternatívu, určite vám neostane ťažko a môžete si ich dopriať častejšie. „Alternetívne halušky sú bezlepkové, bezlaktózové, nebolí po nich brucho, podporujú zdravú črevnú flóru a pomáhajú odstraňovať z tela ťažké kovy,“ tvrdí MUDr. Ruttkay.

 

 

Fazuľový guláš
Suroviny:

  • 1 šálka aspoň 8 hodín namočenej fazule
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuľa
  • 1 cvikla
  • zelinová zmes bez glutamánu
  • koriander
  • drvená rasca
  • podrvené horčičné semeno
  • 1 PL kvalitnej horčice
  •  

Postup:
Umytú fazuľu necháme aspoň 8 hodín odstáť vo vode a dáme ju variť. Po 30 minútach pridáme nadrobno nakrájané papriky, cibuľu, cviklu, dochutíme koreninami a za stáleho miešania varíme ešte 15 minút.

 

 

Proti rakovine

Strukoviny by mali tvoriť významnú časť našej výživy. Bohužiaľ, dnešná populácia ich konzumuje omnoho menej ako to bolo kedysi. Strukoviny sú veľmi dôležité aj pre diabetikov, pretože obsahujú vlákninu. „Rozpustná vláknina má výrazný efekt na zníženie hladiny LDL cholesterolu, čo má mimoriadne priaznivý efekt pre všetkých diabetikov,“ vysvetľuje MUDr. Ruttkay. Okrem toho táto polievka chráni proti rakovine a povzbudzuje trávenie.

 

 

(tot)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-06-08 13:54:00 - Feat.: 0 - Title: Sideria a Dôvera zvažujú trestné oznámenie
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:45