Anémia – chudokrvnosť je závažné ochorenie zaznamenané v každom veku, ale najčastejšie u detí. Má vplyv na psychiku jedinca a jeho mentálny vývoj. Súvisí s nedostatkom železa (Fe), minerálnou látkou, ktorú naše telo potrebuje pre život.
Železo je súčasťou červeného krvného farbiva hemoglobínu, ktoré transportuje kyslík z pľúc do tkanív a tiež odvádza CO2. Je potrebný pre správny vývoj a rast mladého organizmu. Jeho príjem zabezpečuje pestrá a správne vyvážená strava nielen u detí, ale aj v prípade dospelej populácie.
Vyčerpanosť, únava, infekcie
Chudokrvnosť sprevádza častá únava a vyčerpanosť, mdloby, bledosť kože, nechutenstvo, poruchy sústredenia, nezdravé suché vlasy a nechty, kruhy pod očami, pocit chladu a sklon k infekciám. Niekedy je príčinou opúchania nôh.
U detí to môže byť nedostatočná sústredenosť a poruchy intelektu. Preto je dôležité včas odhaliť príčinu a navštíviť lekára, aby mohla začať liečba.
Jednou z príčin ochorenia môže byť nedostatočný prísun železa potravou, preto je potrebná stravovacia anamnéza, ktorá môže odhaliť jeho nedostatočný príjem. Nasleduje návrh na úpravu stravy tak, aby obsah železa v strave bol pravidelný a dostatočný.
Dôležité je aj vstrebávanie železa a jeho využiteľnosť v organizme. Pravidelná, pestrá a správne vyvážená strava môže pokryť každodenné potreby organizmu. Železo sa nachádza v živočíšnych, aj v rastlinných potravinách. Zo živočíšnych produktov sa vstrebáva mnohonásobne lepšie ako z rastlinných, to však nie je dôvod, aby ste viac konzumovali mäso a vnútornosti. Optimálnu potrebu zabezpečuje hlavne pestrá strava.
Do akej miery ohrozuje anémia zdravie diabetika?
Anémia ohrozuje zdravie nielen diabetika, ale každého človeka. Železo sa zúčastňuje na zásobovaní tkanív kyslíkom a pomáha bunkám dýchať, čo je nevyhnutné pre život.
Jeho nedostatok:
● ohrozuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu,
● sa podieľa na vyčerpanosti a fyzickej únave človeka,
● keď kyslík chýba svalom, dostaví sa únava a vyčerpanosť,
● keď kyslík chýba mozgu, znižuje sa sústredenosť človeka,
● môže spôsobiť sťažené dýchanie a zvýšenie krvného tlaku.
Anémia z nedostatku vitamínu B12 sa môže prejavovať brnením v nohách. Vitamín B12 sa nachádza v celozrnných obilninách, mäse, droždí, t.j. v potravinách, ktoré sú zároveň zdrojom železa.
Unavený a vyčerpaný človek má nižšiu výkonnosť v práci. Pre únavu nemá snahu zvyšovať pohybovú aktivitu a s tým môže v prípade diabetika súvisieť zvýšená glykémia z dôvodu zníženého energetického výdaja a často postupný prírastok hmotnosti.
Bledosť kože je defekt, ktorý môže do istej miery zastrieť mejkap, ale telo pri nedostatku železa je imunitne oslabené, a tým pádom má človek zvýšenú náchylnosť na choroby.
Minerálne látky prijaté jedlom pomáhajú čeliť chorobám. Železo brzdí aj rozvoj plesňových infekcií, na ktoré sú diabetici náchylnejší než zdraví ľudia.
Anémiu, ktorá má pozadie v nedostatočnom príjme železa jedlom, možno postupne upraviť správnym výberom potravín.
Kedy začať s prevenciou?
Čím skôr myslíme na svoje zdravie, tým lepšie. Nepodceňujte žiadny príznak anémie, ale poraďte sa včas s lekárom, ktorý vás usmerní, ako a čo je potrebné v zabehnutom životnom štýle a v stravovaní upraviť. Radikálne zmeny v stravovaní robte postupne, lebo tak dosiahnete lepší výsledok.
Cviklová šťava
Mnohí si pomáhajú šťavou z červenej repy a po lyžičkách ju popíjajú počas dňa. Berú to ako prevenciu pred anémiou, tiež na očistenie organizmu a ochranu pred jeho prekyslením.
Diabetici si počas diskusie v rámci edukácie odovzdávajú svoje skúsenosti. Cvikla neškodí a šťava popíjaná po lyžičkách sa nemusí započítať do sacharidového obsahu. Keď vypijete v rámci prevencie denne trikrát po 100 ml prírodnej šťavy z cvikly - jablka - mrkvy, v pomere 1:1:1, potom 100 – 110 ml tejto šťavy zodpovedá 1 SJ. Keby ste si ju nezapočítali do obsahu SJ v jedle, glykémia by sa vám zvýšila približne o 2 mmol/l.
Ako diabetik ste iste poučený o tom, ako zvládnuť nielen počítanie SJ v jedle, ale aj ako vhodnou kombináciou potravín zabezpečiť, aby prijaté železo jedlom bolo v tele hospodárne využité.
Je lepšie jesť mäso so zeleninou, vajce so špenátom a pod., lebo živočíšne potraviny v takejto kombinácii pomôžu lepšie využiť železo aj z rastlinnej potravy. Nerozhoduje len obsah železa v potravine, ale aj jeho využiteľnosť v tele.
Načo sa zamerať pri úprave stravy?
● na prísun železa v potrave a na kombináciu potravín,
● na potraviny, ktoré zvyšujú využiteľnosť železa z jedla, ale tiež na tie, ktoré proces využiteľnosti spomaľujú,
● konzumovať primeranú a pestrú stravu a počet SJ prispôsobiť liečbe a hmotnosti diabetika.
Hlavné zdroje železa
Železo obsahujú hlavne potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso, vnútornosti, vaječný žĺtok a pod., ale aj rastlinné potraviny, ako sú strukoviny, orechy, ovocie a i.
Ako sa zorientovať medzi potravinami?
Aj keď je nám známe, že hlavným potravinovým zdrojom železa sú vnútornosti, najmä pečeň, nemôžeme podceniť, že má vysoký obsah cholesterolu a nasýtených tukov. Stravovanie pri anémii je potrebné vnímať zo širšieho pohľadu s cieľom odstrániť príčiny anémie, ale nie za každú cenu. Preto je vhodnejšie konzumovať pestrú a vyváženú stravu, jesť radšej chudé hovädzie mäso alebo mäso z rýb, ako príliš často vnútornosti. V prípade potreby nájdeme aj medzi ostatnými potravinami vhodné zdroje železa a pomôžeme si pravidelnou konzumáciou zeleniny, strukovín a ovocia, čím zabezpečíme jeho predchádzajúci nedostatok v strave. Zároveň ju obohatíme aj o potrebné vitamíny a vlákninu.
Jedálny lístok si spestrite ovocím, a keď si všetky sacharidové potraviny správne započítate do počtu SJ v jedle, dosiahnete aj uspokojivú glykémiu. Medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI), ktoré sa podieľajú na lepšej glykémii diabetika, patria aj strukoviny. Zároveň sú bohatým zdrojom železa.
Z čerstvej zeleniny je vhodné pridať pažítku, petržlenovú alebo zelerovú vňať všade tam, kde zvýrazní chuť jedla, ale aj farebne dotvorí porciu na tanieri.
Upravte si jedálny lístok
Ak máte diabetes, aj anémiu, zmeňte celkovú životosprávu. Upravte jedálny lístok s vhodným výberom potravín a zvoľte správnu technologickú úpravu pri spracovávaní potravín na pokrm.
Dodržujte zásady
Mladé dámy by mali zabudnúť na hladovanie. Nespoliehajte sa na neoverené špeciálne diétne režimy, ktoré boli smerované k úbytku hmotnosti aj za cenu poškodenia zdravia.
Aj celozrnné výrobky a cereálie sú zdrojom železa. Zasýtia na dlhšiu dobu pre obsah vlákniny a nízky GI a pomáhajú aj pri redukčných programoch.
Jedálny lístok pre dospelého diabetika s anémiou
Okrem potrebného obsahu SJ v jednotlivých porciách je potrebné zohľadniť, že ľudský organizmus dokáže využiť železo lepšie z mäsa, menej z obilnín, zeleniny a ovocia. Absorpcia železa z týchto potravín sa zlepší, keď ich skonzumujete súčasne s potravinami s obsahom vitamínu C, ktorý je v citrusových plodoch, jahodách, paprike, zemiakoch, ovocí a v ovocných šťavách.
Využiteľnosť železa sa, naopak, zníži, ak zeleninu budete konzumovať výlučne surovú.
Príklad jedálneho lístka pri anémii s obsahom 21 SJ na deň:
Liečba: inzulínom – intenzifikovaný režim, pri ktorom je odporúčané počet SJ v celodennej strave rozdeliť na 6 porcií jedál počas dňa.
POTRAVINY a jedlá |
Porcia v gramoch/ks |
Počet SJ |
cca obsah Fe v mg |
RAŇAJKY |
5 | ||
Čaj s citrónom |
300 | 0 | 0,3 |
Celozrnný chlieb |
100 | 4 | 3,6 |
Rastlinné maslo |
10 | 0 | 0 |
Džem bez cukru |
20 | 1 | 0,1 |
Paradajky |
100 | 0 | 0,5 |
Varené vajce |
1 ks | 0 | 0,8 |
DESIATA |
3 | ||
Jogurt |
200 | 1 | 0,2 |
Namočené ovsené vločky, škorica (2) |
20 | 1 | 0,9 |
Jablko |
1 malé | 1 | 0,2 |
OBED |
5 | ||
Zeleninová polievka - zelený hrášok, zemiaky, kaleráb, karfiol, mrkva |
250 | 1 | 1,1 |
Dusené hovädzie stehno – šťava zahustená múkou |
80 | 0,5 | 1,4 |
Dusená ryža (petržlenová vňať) |
5 PL | 2,5 | 0,25 |
Uhorkový šalát s cesnakom |
150 | 0 | 1,65 |
Šťava z čerstvej cvikly |
100 | 1 | 0,8 |
OLOVRANT |
2 | ||
Jahody a broskyňa |
10 malých a 1 ks | 2 | 1,76 |
VEČERA |
4 | ||
Kuracie prsia na pretlaku – šťava zahustená múkou |
80 | 0,5 | 1,76 |
Varené zemiaky |
5 PL | 2,5 | 1,3 |
Mrkvový šalát s citrónom |
100 | 1 | 1,8 |
2.večera |
2 | ||
Grahamový rožok |
1 ks | 2 | 1,1 |
Rastlinný tuk |
10 | 0 | 0 |
Paprika |
100 | 0 | 0,6 |
SPOLU: |
21 SJ | 20 mg |
Energetická a výživová hodnota celodennej stravy:
1903 kcal/7954 kJ, 85,5 g B, 54,6 g T, 21 SJ, 20 mg Fe
Namiesto mlieka čaj
K hlavnému jedlu nie je vhodné podávať nápoj v podobe mlieka alebo kakaa. To býva častým zvykom pri obede v nejednom zariadení spoločného stravovania v školských jedálňach. Odborníci tvrdia, že využiteľnosť železa v konzumovanom jedle sa tým zníži až trojnásobne. Nie je na škodu zameniť mlieko za čaj s citrónom, pomarančovú šťavu alebo namiesto nápoja podať porciu ovocia. Vitamín C v citrusových plodoch pomáha zvýšiť vstrebávanie železa.
Vhodným nápojom je pitná voda, ktorú však treba piť medzi hlavnými jedlami, nie súčasne s jedlom.
Ako zlepšiť využiteľnosť železa?
Železo prijaté jedlom nie je využité v tele na 100 %. Dochádza k stratám, ktoré je možné do určitej miery ovplyvniť aj technologickou úpravou alebo prísadami do jedla.
● Zo surovej zeleniny je využiteľnosť železa nižšia, ako po krátkom varení alebo dusení. Keď skonzumujete surovú brokolicu, využije sa o 25 % menej železa, ako keby ste si ju uvarili.
● Ovocie je lepšie konzumovať surové ako uvarené, okrem broskýň.
● Železo sa využije lepšie z opražených orechov a z naklíčených semien.
● Na prípravu kysnutého cesta je vhodnejšie použiť celozrnnú múku.
● Kyslé prísady pomáhajú, aby železo bolo lepšie v tele využité, niekedy až o 4 až 5-krát. Kyslé produkty využívajte nielen pri anémii, ale aj na znižovanie glykemického indexu (GI) sacharidových potravín.
● Strukoviny je potrebné namočiť, potom bude využiteľnosť železa, ale aj stráviteľnosť potraviny lepšia.
● Ovsené vločky majú nižší GI a sú zdrojom železa. Uvedomte si však, že ak ich uvaríte, využiteľnosť železa bude lepšia, ako keď ich len namočíte do mlieka alebo vody. Na druhej strane varené vločky majú vyšší GI a tým pádom vám viac zvýšia glykémiu.
Všetko s mierou
Rovnako ako nedostatok železa, aj jeho prebytok je chorobný stav, ktorý je možné ovplyvniť správne vyváženou stravou. Nejedzte málo, ani veľa, vyhýbajte sa jednotvárnej strave. V jedlách by mali byť zastúpené všetky živiny, vláknina, vitamíny a minerálne látky, vrátane železa.
Váš jedálny lístok by mal obsahovať mäsité a zeleninové jedlá, surovú, ale aj tepelne upravenú stravu s vedomím, že viete, čo je lepšie, a preto sa rozhodnete správne.
Užitočné rady:
● Zo stravy vylúčte alkohol, obmedzte kávu, nepite silný čierny čaj.
● Namiesto mlieka pite vodu, avšak obmedziť neznamená úplne vylúčiť.
● Zeleninové šaláty dochuťte citrónom, citrusovou šťavou alebo do šalátu pridajte pomaranč.
● Ovocie v strave správne započítajte do obsahu SJ a pre obsah vitamínu C prijmite denne 2 až 3 porcie.
● Dôležitá je pestrá a vyvážená strava, v ktorej sú zastúpené všetky potrebné živiny, a to z rastlinných a aj živočíšnych zdrojov železa. Tak zabezpečíte jeho dennú potrebu pre vaše zdravie.
Ten, kto sa chce učiť a pozná cenu svojho zdravia, vie sa prispôsobiť a hľadať spôsob, ako by mohol lepšie žiť a byť zdravší.
Mária Štefáková
edukačná sestra NEDÚ, n.o., Ľubochňa